SEB sänker courtaget

Ytterligare bra nyheter för svenska småsparare; storbanken SEB gör precis som konkurrenten Nordea — och övergår till helt procentuellt courtage.

Både Nordnet och Avanza slog storbankerna på fingrarna under flera år när de sänkte sitt minimicourtage, alltså det lägsta courtage du kan behöva betala för en affär, ner till bara 1 SEK.

Kvar stod exempelvis Swedbank, SEB och Handelsbanken med prislappar uppemot hundralappen trots att köpet av värdepapper inte var stort alls, men nu börjar det bli ändring på det sedan både Nordea, Swedbank och Handelsbanken sänkt sina avgifter — och nu även SEB.

Innehåll

Lägre courtage hos SEB

Så har turen alltså kommit till SEB att göra något åt sina alldeles för höga priser för att handla värdepapper — och de gör det faktiskt ganska bra, dock med några felsteg;

Område Metod Courtage Lägst
Norden Internetbank 0,09 % 1 SEK
Norden Bankkontor 0,25 % 100 SEK
USA Bankkontor 0,50 % 350 SEK
Europa Bankkontor 0,50 % 350 SEK
Asien Bankkontor 0,50 % 350 SEK

Det nya priset landar på riktigt fina 0,09 % i rörligt courtage, med ett minsta courtage om 1 SEK per affär — så länge du handlar aktier i Sverige, Norge, Danmark eller Finland via deras internetbank.

Tyvärr gäller det nya priset bara för nordiska aktier — för "icke-nordiska aktier" kostar affärerna istället 0,50 % i courtage med ett minsta belopp om 350 SEK. Ja, ni läste rätt — att handla amerikanska eller europeiska aktier utanför norden kostar minst 350 SEK per transaktion, och det efter en helt färsk prisjustering.

Gäller allt — i norden

De nya, lägre courtagenivåerna gäller för samtliga nordiska värdepapper som du kan köpa hos SEB, oavsett om det är aktier, börshandlade fonder, warranter, mini futures, emissionsrätter, konvertibler, teckningsoptioner eller aktiekorgbevis.

Jag upprepar att de nya priserna inte gäller på icke-nordiska värdepapper, vilket innebär att exempelvis amerikanska eller kanadensiska aktier fortfarande kostar för mycket.

Detta innebär tyvärr att SEB fortfarande är mycket ofördelaktiga att använda när man ska handla aktier utanför norden — vilket jag gärna gör — trots deras nya satsning, som dock visar att de faktiskt är inne på rätt spår. De har bara inte nått hela vägen fram ännu.

Inget avgiftstak

Även om det nya priset på 0,09 % av affären är riktigt förmånligt — nästan lika bra som 0,069 % hos Nordea — finns det en nackdel; det finns inget tak på avgiften.

Detta innebär att det blir dyrare att handla hos SEB än exempelvis Avanza och Nordnet redan vid 110 000 SEK, då de sistnämnda har en courtageklass som stannar vid 99 SEK per transaktion.

En nordisk värdepappersaffär på 150 000 SEK hos SEB kostar med de nya priserna 135 SEK och stannar alltså vid 99 SEK vid dessa konkurrenter. En liten skillnad, kan tyckas, men det är aldrig dumt att handla där det kostar minst — oavsett hur mycket pengar man har.

Komplett prislista

Jag har sammanställt hela den uppdaterade prislistan här nedanför, så att ni enkelt ska kunna få er en överblick över kostnaderna när man handlar hos SEB.

Värdepapper Metod Avgift Lägst
Nordiska aktier Internet 0,09 1 SEK
Nordiska aktier Bankkontor 0,25 % 100 SEK
Amerikanska aktier Bankkontor 0,50 % 350 SEK
Kanadensiska aktier Bankkontor 0,50 % 350 SEK
Asiatiska aktier Bankkontor 0,50 % 350 SEK
Börshandlade fonder Internetbank 0,09 % 1 SEK
Börshandlade fonder Bankkontor 0,25 % 100 SEK
Kapitalskyddade placeringar Internetbank 0,09 % -
Kapitalskyddade placeringar Bankkontor 0,25 % -
Obligationer Internetbank 0,09 % -
Obligationer Bankkontor 0,25 % -
Indexbevis Internetbank 0,09 % -
Indexbevis Bankkontor 0,25 % -
Certifikat Internetbank 0,09 % -
Certifikat Bankkontor 0,25 % -
Indexbevis Internetbank 0,09 % 1 SEK
Indexbevis Bankkontor 0,25 % 100 SEK
Förlagsbevis Internetbank 0,09 % 1 SEK
Förlagsbevis Bankkontor 0,25 % 100 SEK
Börshandlade certifikat Internetbank 0,09 % -
Börshandlade certifikat Bankkontor 0,25 % -
Mini Futures Internetbank 0,09 % -
Mini Futures Bankkontor 0,25 % -
Warranter Internetbank 0,09 % 1 SEK
Warranter Bankkontor 0,25 % 100 SEK
Aktiekorgbevis Internetbank 0,09 % -
Aktiekorgbevis Bankkontor 0,25 % -
Teckningsoptioner Internetbank 0,09 % -
Teckningsoptioner Bankkontor 0,25 % -
Premieobligationer Bankkontor 0,30 % 200 SEK
Konvertibler Internetbank 0,09 % -
Konvertibler Bankkontor 0,25 % -
Emissionsrätter Internetbank 0,09 % 1 SEK
Emissionsrätter Bankkontor 0,25 % 100 SEK

Överlag tycker jag att den nya prislistan är ganska bra, men det finns några frågetecken där jag faktiskt inte förstått riktigt hur de har tänkt, primärt rörande utländsk värdepappershandel.

Här borde SEB inse att kunder faktiskt vill kunna handla så enkelt som möjligt, oavsett värdepapprets placering på jordklotet — men det kanske är så enkelt att de kunder som är intresserade redan har flytt till

Valutaväxlingsavgifter

För oss som ofta köper aktier i utlandet, som exempelvis amerikanska månadsutdelare och kanadensiska månadsutdelare, är även valutaväxlingsavgiften intressant — alltså den avgift som tas ut för att växla mellan exempelvis USD och SEK eller EUR och SEK, både vid köp och vid löpande utdelningar.

När jag pratade med kundtjänst hos SEB var det högst oklart vilken avgift de tar för valutaväxling — de meddelade allt från 0 SEK till 0,25 % vid EUR/SEK. Det var tyvärr tydligt att de saknade prislistor för denna typen av avgifter.

Oavsett vilket tror jag inte någon väljer SEB för att handla aktier i utlandet med de priser de för närvarande tar ut.

Om du vill läsa mer om priserna hos SEB kan du göra det på deras hemsida;

Håll avgifterna låga

Det är alltid viktigt att försöka undvika att betala för mycket i avgifter, både när man säljer och köper värdepapper och under tiden man får utdelningar.

Om du funderar på att börja spara i aktier eller börshandlade fonder vill jag tipsa om att det går att handla helt utan att betala courtage;

  • Hos Avanza upp till 50 000 SEK
  • Hos Nordnet upp till 80 000 SEK — första halvåret

När du sedan kommer upp i dessa gränser kan du istället handla hos Nordea, där courtaget alltid ligger på 0,069 % av köpbeloppet — det enda du behöver stå ut med är deras uråldriga gränssnitt.

För den som är intresserad av fonder kan jag exempelvis rekommendera Savr, där du får tillbaka en del av fondernas avgifter, och därmed kommer betydligt billigare undan.

Detaljer

  • Namn: SEB A
  • ISIN: SE0000148884
  • Senaste kurs: 77,12 SEK
  • Utdelning: 0,00 SEK — inställd
  • Direktavkastning: 0,00 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Avanza Bank HoldingAZA
 Handelsbanken ASHB A
 Handelsbanken BSHB B
 Nordea Bank AbpNDA SE
 Nordea Bank AbpNDA FI
 Nordea Bank AbpNDA DK
 SEB ASEB A
 SEB CSEB C
 Swedbank ASWED A

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.