Xact Högutdelande Utdelning 2021

Här samlar jag all information som finns tillgänglig för 2021 års utdelningar från den populära fonden Xact Högutdelande.

Under 2020 var den stora nyheten att Xact Högutdelande övergick från att betala utdelning en gång per år under maj månad istället göra det två gånger per år; i maj och i september.

Den nyheten kom dock inte helt ensam; den hade dessutom tillägget att de såg över möjligheten att öka antalet utdelningstillfällen ytterligare — från 2 till 4 — när 2020 var slut.

Innehåll

Utdelning varje kvartal?

Nu när fondens utdelningar för 2020 är genomförda är frågan om de går vidare med förslaget om fyra utdelningstillfällen år 2021.

Svaret från Xact är att de kommer att ge svar på frågan i januari 2021. Jag kommer därför att uppdatera det här inlägget så snart de släpper konkret information över hur utdelningarna ser ut.

Utdelningsbelopp för 2021

Utdelningsbeloppet för Xact Högutdelande fastställs vid årsskiftet, då målsättningen är att dela ut 4 % av fondens andelsvärde. I skrivande stund ligger detta på 117,94 SEK, och en utdelning på 4 % innebär att årets utdelning landar på 4,72 SEK.

Sprider vi ut detta på fyra utdelningstillfällen under 2021 landar vi på 1,18 SEK per utdelningstillfälle — har du exempelvis 500 fondandelar får du alltså ut;

  • 500 x 1,18 = 590 SEK per kvartal
  • 500 x 4,72 = 2 360 SEK per år

För oss som gillar att se utdelningar som intäkter på månadsbasis innebär detta på strax under 200 SEK per månad, som samlas ihop från alla fondens bolag och betalas ut till dig som andelsägare — det är det som är styrkan med en indexfond jämfört med att äga enstaka aktier; en större trygghet, och en lägre bolagsrisk.

Personligen tycker jag det känns riktigt motiverande att dela upp utdelningarna som en månadsinkomst, eftersom man då kan sätta utdelningarna i relation till sin egen lön och på ett lite enklare sätt förstå att de faktiskt bidrar med kassaflöde till både portföljen och plånboken, om man skulle ta ut utdelningen från sitt investeringssparkonto eller sin kapitalförsäkring.

Utdelningsdatum för 2021

Eftersom beslut om utdelning ännu inte fattats finns det tyvärr inte några utdelningsdatum att ange för tillfället, men så snart de kommuniceras uppdaterar jag inlägget och publicerar dem.

Med tanke på att fonden tidigare delat ut i maj och september borde resterande utdelningar fördelas till februari-mars under våren samt november-december under hösten/vintern.

Detaljer

  • Namn: Xact Norden Högutdelande
  • ISIN: SE0009778954
  • Senaste kurs: 117,94 SEK
  • Utdelning per halvår: 2,70 SEK
  • Utdelning: 5,40 SEK
  • Direktavkastning: 4,58 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Xact Norden HögutdelandeXACTHDIV
 Xact Svenska Småbolag UCITS ETFXACT Smabolag
 Xact SverigeXACT Sverige

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Kommentarer

Inlägget har tre kommentarer.

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.