Klarnakortets marknadsföring nu ändrad

Klarna har nu ändrat sin marknadsföring för Klarnakortet, eftersom det faktiskt finns en avgift för att genomföra utlandstransaktioner.

För ett par månader sedan uppmärksammade jag att Klarnakortet hade en dold valutaväxlingsavgift — detta trots att de explicit marknadsför kortet som ett som är fritt från just den avgiften.

Jag har nu gjort en del köp för att se precis hur illa — eller bra — det ser ut i verkligheten, och huruvida kortet faktiskt lämpar sig för köp utomlands eller ej.

Innehåll

Ändrad marknadsföring

Tyvärr visade det sig — som ni kanske redan vet — att de visst tar ut en avgift för att växla mellan olika valutor när du genomför ett köp utomlands.

Till en början skyllde Klarna på att det var Visa själva som tog ut avgiften och stog fast vid att de själva inte tog ut någon avgift, men nu har de alltså backat och ändrat marknadsföringen; valutaväxlingsavgiften nämns nu inte alls.

Ändringen tog tid

Det som jag kan tycka är lite märkligt är hur lång tid det tog för Klarna att erkänna sitt misstag och därmed sluta marknadsföra Klarnakortet som ett kreditkort som helt saknar avgifter vid valutaväxling.

Till en början skyllde de som sagt på Visa och menade att Klarna tar minsann inte ut någon valutaväxlingsavgift, men kom igen — med det resonemanget kan man bara starta ett nytt bolag vars enda uppgift är att ta ut avgiften, och sedan kan man påstå att huvudbolaget i sig inte tar ut någon avgift?

Ett riktigt oseriöst upplägg, men som bygger på samma logik som i fallet Visa och Klarna tidigare.

Avgift för valutaväxling

För att få lite klarhet i vilken avgift som faktiskt gäller sparade jag mina valutaväxlingsavgifter när jag gjorde mina utlandsköp.

Det jag märkte då var att avgiften för att handla utomlands med Klarnakortet varierade; det var inte samma avgift någon av gångerna jag handlade.

Vid mina senaste 10 köp med Klarnakortet fick jag följande valutaväxlingsavgift:

  • 0,56 %
  • 0,21 %
  • 0,74 %
  • 0,30 %
  • 0,60 %
  • 0,44 %
  • 0,62 %
  • 0,19 %
  • 0,80 %
  • 0,84 % (!)

Som ni ser pendlar alltså valutaväxlingsavgiften för Klarnakortet från 0,19 % — vilket är riktigt bra, och bättre än de 0,25 % vi är vana vid hos exempelvis Avanza, men inte noll som Klarna marknadsförde det som — upp till den högre avgiften på 0,84 %.

Den genomsnittliga avgiften för valutaväxlingsavgiften landar på 0,53 % när jag själv har använt Klarnakortet.

Få fördelar kvar med Klarnakortet

Efter att Klarna har justerat marknadsföringen för Klarnakortet står det klart att det inte finns speciellt många fördelar kvar för den som letar efter ett bra kreditkort att använda både i vardagen och vid utlandssemestern.

De fördelar som nu finns kvar är:

  • Ingen årsavgift
  • Relativt låg valutaväxlingsavgift (0,53 % i genomsnitt)

Listan blev tyvärr ganska kort, men faktum är att de faktiskt är har en lägre avgift än konkurrenterna vad gäller utlandstransaktioner.

Trots att Klarna alltså marknadsförde sitt kort felaktigt är det fortfarande det bästa kortet för att få en låg valutaväxlingsavgift — så kanske vore det bättre att vara ärliga från början?

Hitta bästa kreditkortet

Jämför man med konkurrenter som Bank Norwegian så märker man dock att det finns mycket bättre kreditkort att hitta än Klarnakortet så länge du inte ska handla utomlands, för även om det är ganska smidigt att hantera köpen i Klarna-appen är deras 14 dagars gratis kredit alldeles för begränsad för att kunna få en månadsfaktura.

Konkurrenter erbjuder upp till 60 dagars fri kredit på sina kreditkort, så att du enkelt ska kunna täcka upp hela månaden och betala räkningen i sin helhet i efterhand.

Läs mer om kreditkort här:


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har två kommentarer.
  1. SparpatrullenSparpatrullen

    Hej En Passiv Inkomst,
    Vad är det Klarna har ändrat i sin marknadsföring? Kollar jag på https://www.klarna.com/se/kort/ hänvisar de till VISA-växelkursen som en avgift och att de själva inte tar någon extra avgift att växla mellan olika valutor. Det verkar vara sant för de andra fintech-bolagen jag kollat på (i det här fallet Rocker och Lunar) som säger samma sak: inget valutapåslag eller växlingsavgift. Kollar man på Rocker finstilta står det att VISA tar en växlingsavgift t ex. Men Rocker tar ingen extra avgift.
    //Sparpatrullen

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej!

      Deras tidigare marknadsföring var att stort och tydligt slå sig för bröstet att deras kort helt saknade valutapåslag vid handel utomlands. Detta är nu ändrat till att Visas avgifter läggs på vid köp — en stor skillnad.

      Tack för kommentaren!

Topplista Aktier

Mina besökare läser just nu mest om dessa aktier:

Topplista ETF

Moderna börshandlade fonder, ofta med utdelning:

Topplista Fonder

Även klassiska fonder är ganska populära: