AbbVie faller

Läkemedelsbolaget AbbVie bekräftar ett förvärv av Allergan, och marknaden slår bakut på grund av ett alldeles för högt pris.

En liten bit av AbbVie ligger i min portfölj, och i förrgår fick jag se kursen falla över 16 %, för att sedan återhämta sig under gårdagen med 3 %. Anledningen till nedgången är att de avser köpa det enorma läkemedelsbolaget Allergan för omkring 63 miljarder USD — samtidigt som bolagets nuvarande börsvärde är 53 miljarder USD.

Köpet ska genomföras med både kontanter och aktier, där befintliga aktieägare i Allergan får följande per aktie;

  • 0,866 AbbVie-aktier
  • 120,30 USD kontant

På grund av premien blev marknaden eld och lågor, och kastade sig in i Allergan — dels för att få ta del av kursrusningen, dels få vara med när förvärvet genomförs som ger både kontanter och aktier i AbbVie. Resultatet var i slutet av dagen att aktien hade stigit 25 %, vilket är helt förståeligt.

Jag själv var på tjänsteresa och fick nys om detta alldeles för sent, annars hade jag antagligen gjort precis samma sak.

Populära produkter

Allergan ligger bakom omåttligt populära produkter som Juvederm, Lumigan, Restasis och Botox, varav den mest omtalade och "kända" produkten är just Botox.

Många förknippar nog Botox med skönhetsingrepp, men det är absolut inte det huvudsakliga användningsområdet för produkten.

Sjukdomar som exempelvis kronisk migrän, cerebral pares och hyperhidros behandlas med botox, och även exempelvis kramper hos stroke-patienter är utmärkta användningsområden — eller botulinumtoxin, som toxinet i produkten heter.

Diversifiering

Vad som är positivt med affären är att AbbVie får tillgång till ett mycket, mycket bredare kassaflöde i och med förvärvet, vilket med största sannolikhet innebär att de slipper oroa sig lika mycket för att hitta en ersättare för storsäljaren Humira — medicinen mot reumatoid artrit, som står för 60 % av bolagets intäkter — och istället kan fokusera på att utveckla en bredare produktportfölj.

Att luta sig tillbaka på ett stadigt kassaflöde från en befintlig produktlinje kan göra underverk, och dessutom stå emot kritikernas stundtals hårda ord om AbbVie och dess höga risk, i och med beroendet till ett specifikt läkemedel.

Köpa dippen?

Jag äger AbbVie sedan tidigare, men känner mig ärligt talat lite osäker kring förvärvet, just på grund av priset. De påstår att de har allt att vinna, och även om jag är för diversifiering har jag svårt att se hur en premie om 45 % kan motiveras.

Något "dippköp" blir det alltså inte tal om den här gången, jag inväntar ytterligare nedgång — triggat av räntebesked från FED eller bara generell konjunkturavmattning framöver — innan jag fyller på AbbVie.

Detaljer

  • Namn: AbbVie Inc
  • ISIN: US00287Y1091
  • Senaste kurs: 68,00 USD
  • Utdelning: 4,28 USD
  • Utdelning per kvartal: 1,07 USD
  • Direktavkastning: 6,29 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 AbbVie IncABBV
 Allergan PLCAGN

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.