Akelius stänger ner sparkonton

Lagförändringar leder till att fastighetsbolaget Akelius slutar erbjuda sparkonton vid årsskiftet.

Det svenska bolaget Akelius äger hyresfastigheter världen över och har byggt upp en riktigt stark verksamhet som står emot de flesta marknadssvängningar. För att få in extra kapital till utveckling av verksamheten har de — fram till nu — erbjudit vanliga konsumenter en möjlighet att spara pengar i olika sparkonton.

Även om sparkonton inte brukar ge speciellt mycket i inlåningsränta har bolaget faktiskt erbjudit sparkonton som ger upp till 4 % inlåningsränta per år om man binder upp sina pengar — nästan lika bra som att äga deras aktie med andra ord, vilket faktiskt är förvånande högt för ett sparkonto.

Innehåll

Akelius Spar

De sparkonton som hittills har funnits att välja hos deras sparkontoaktör Akelius Spar har vanligt några olika, samtliga med högre inlåningsränta än vad du får hos andra aktörer på marknaden just nu.

Konto Ränta
Räntekonto 1,5 %
Räntekonto 4 mån 2 %
Räntekonto 12 mån 2,5 %
Fasträntekonto 3 år 4 %

Här har du alltså kunnat få 4 % inlåningsränta per år genom att låna ut dem för att låta dem användas till Akelius hyresverksamhet under tre år, vilket många av oss redan är redo att göra; alla vi som äger aktien eller som ägde deras preferensaktie innan de löste in den är så klart ute efter att få ta del av deras intäkter och fortsatta verksamhetsutveckling.

Ingen insättningsgaranti

Även om det här ser ganska attraktivt ut finns det en detalj som är viktig att ta in i beräkningen; det kapital man investerar på det här sättet täcks inte av insättningsgarantin som normalt sett täcker upp till 950 000 SEK på sparkonton inom EU.

Nu är ju inte Akelius något litet bolag som enkelt går omkull, men det är ändå viktigt att komma ihåg att sparpengarna inte är skyddade och riskeras gå förlorade om bolaget som tar emot pengarna går i konkurs.

Det har funnits andra aktörer som erbjudit samma typ av sparkonto men som exempelvis lånat ut pengarna till SMS-lån, vilket är en betydligt högre risk än att hyra ut fastigheter till tusentals hyresgäster som Akelius gör.

Lagförändring

Anledningen till att man nu lägger ner dessa sparkonton är att lagen som tillåter den här typen av inlåning, alltså direkt från privatpersoner till företagsverksamheter, rivs upp nu vid årsskiftet.

Motiveringen bakom beslutet verkar vara att investeringsformen marknadsförts som ett sparkonto, där kunderna själva inte riktigt har förstått vilken risk det innebär när insättningsgarantin saknas — en form av vilseledande marknadsföring, alltså.

För oss som är vana vid att investera i värdepapper är detta med bolagsrisk ingenting nytt, men det är tydligen för enkelt att bli lurad när det kallas för sparkonton, som i det här fallet.

Sparkonto med hög ränta

De sparkonton som återstår efter att dessa aktörer med hög ränta stänger ner är de sparkonton som täcks av insättningsgarantin — och bäst i klassen är just nu om du inte vill ha någon bindningstid Komplett Bank med 0,85 % inlåningsränta per år.

Kan du tänka dig att binda upp pengarna ger exempelvis Avanza upp till 1,20 % med sin moderna lösning Sparkonto+, där du själv väljer hos vilken ansluten aktör pengarna ska ligga, med olika inlåningsränta som resultat.

Sparkonton utan bindningstid

För maximal frihet och möjlighet att kunna ta ut pengarna när man känner för det är det viktigt att välja ett sparkonto som inte har någon bindningstid.

Den högsta sparräntan utan bindningstid är just nu följande:

Sparkonto Ränta
Komplett Bank 0,85 %
Avanza 0,65 %

Dessa sparkonton har givetvis statlig insättningsgaranti, vilket skyddar ditt kapital upp till 950 000 SEK, och du kan ta ut dem när du vill.

Sparkonton med bindningstid

Om du tycker det är okej med bindningstid finns det alternativ som ger lite högre ränta. Du får inte ta ut pengarna under den löptid som pengarna ligger inne, men du får en högre inlåningsränta eftersom du låter bolaget förvalta pengarna under en längre tid.

Sparkonto Ränta
Avanza 1,20 %
Klarna 1,20 %
Santander 0,95 %

Smidigast av alla är Avanza med sitt Sparkonto+, där du själv kan välja vilken aktör du vill lägga dina pengar direkt på deras webbplats — utan att behöva flytta bort pengarna från ditt totala kapital på banken, vilket är viktigt om du vill bibehålla en viss förmånsnivå.

Sparkonto, aktier eller fonder?

Många som inte kommit igång med sitt sparande ställer sig ofta frågan om man ska spara på sparkonto, i aktier eller i fonder — och svaret är att det beror på.

Om du behöver dina pengar inom fem år är det egentligen rekommenderat att du faktiskt inte har dem på börsen, eftersom en eventuell nergång då kan innebära att ditt kapital minskar när du behöver ta ut dem. Helst ska du bara investera pengar som du inte behöver inom dessa fem år.

I verkligheten är det dock inte svart eller vitt; varför inte ha hälften av kapitalet i aktier eller indexfonder på börsen, och utöver det ha den resterande hälften på ett sparkonto? Då har du en möjlig uppsida i att investera pengar i värdepapper samtidigt som du har tryggheten i att ha kapital på ett sparkonto med insättningsgaranti.

Oavsett vilket är det viktigt att du väljer ett sparkonto med så hög ränta som möjligt för pengarna du väljer att spara på det sättet — varje krona räknas när du sparar över lång tid.

Detaljer

  • Namn: Akelius Residential D
  • ISIN: SE0013110186
  • Senaste kurs: 1,568 EUR
  • Utdelning per kvartal: 0,025 EUR
  • Utdelning: 0,1 EUR
  • Direktavkastning: 6,38 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Akelius Residential DAKEL D
 Avanza Bank HoldingAZA

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har två kommentarer.
  1. Toby MagnussonToby Magnusson

    Jag har tidigare fått uppgifter om att mitt sparande skall sägas upp. Efter som jag inte hört något, så undrar jag hur det går med detta.

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej Toby,

      Som jag förstått det träder lagförändringarna i kraft först vid nästa årsskifte, alltså bör ditt sparande avslutas den 1 januari 2022.

      När Akelius kommunicerade detta verkade det som att det var årsskiftet 2020/2021 som avsågs (som jag skrev i artikeln), men så var tydligen inte fallet.

      Tack för kommentaren!