AMC får slut på pengar

En av USA:s största biografkedjor meddelar att pengarna nu börjar sina — något som påverkar EPR Properties i allra högsta grad.

Den AT&T-ägda filmstudion Warner Bros har meddelat att hela deras lineup av filmer för 2021 — inklusive storfilmer som Dune och Top Gun 2 — kommer att visas på den egna streamingtjänsten HBO Max så att filmälskare inte behöver gå till en biograf för att se dem.

Detta har resulterat i en vädjan från både filmskaparna och biografkedjan AMC Entertainment att dra tillbaka beslutet; det kommer nämligen innebära spiken i kistan för många av kedjans största biografer.

Innehåll

Slut på pengar

AMC Entertainment meddelar nu att dess resterande kassaflöde är förbrukat i januari 2021, vilket innebär att bolaget kommer behöva avyttra verksamheter eller ta lån för att kunna bibehålla dem; något som kanske inte är en smart idé när biografer hade det ganska svårt ekonomiskt redan innan pandemin.

Vad de kommer att välja att göra framöver vet vi så klart inte ännu, men eftersom de ber Warner Bros och AT&T att tänka om tyder ju på att deras förhoppning är att fortsätta som vanligt — så länge det går.

Äger svenska biografer

Problemet är dock större än så; AMC Entertainment äger nämligen inte bara biografer i USA utan mängder av Europeiska biografer, däribland majoriteten av de svenska biograferna; deras dotterbolag Odeon Cinemas Group köpte nämligen biografverksamheten av SF Bio — det som nu kallas för Filmstaden — under 2017.

Skulle det visa sig att man behöver göra sig av med verksamheter skulle jag inte bli förvånad om de väljer att avyttra de lite mer "udda" ägodelarna, så som de europeiska biografkedjorna, framför de amerikanska.

Hyr sina fastigheter

En detalj som innebär ytterligare bekymmer för många utdelningsinvesterare är det faktum att AMC Entertainment inte äger sina biograffastigheter; det gör istället EPR Properties, som är en populär månadsutdelare — och tyvärr är det så pass illa att deras biografverksamhet stod för hela 17,6 % av de årliga intäkterna, eller 123,8 miljoner dollar i rena siffror enligt 2019 års bokslut. Utöver det får man ytterligare 10,8 % av de årliga intäkterna (75,8 miljoner dollar) från konkurrenten Regal Entertainment Group.

Med andra ord riskerar EPR Properties att gå miste om upp till närmare 30 % av sina intäkter om streamingtjänsterna fortsätter att ta över premiärerna, och biograferna fortsätter att tappa publik så som de faktiskt har de senaste åren.

Den senaste utdelningen betalades ut den 15 maj 2020 och därefter har det varit tyst — EPR Properties har därmed tydligt visat att de har påverkats starkt under pandemin genom att ställa in utdelningen redan i maj månad.

Att man riskerar att tappa en av sina största intäktsströmmar är något som inte går att komma ifrån, men jag hoppas givetvis att ett vaccin kan få folk att återgå till sina tidigare vanor och återvända till biograferna. Detta är dock inte hugget i sten att människor vill det — kanske vill de istället se filmerna tidigare, och i hemmet?

Disney gör likadant

Även underhållningsgiganten Disney meddelar att deras kommande storfilmer kommer att släppas samtidigt på streamingtjänsten Disney+ som de kommer gå upp på biograferna — något som definitivt kommer att påverka hur många barnfamiljer som besöker biograferna de kommande åren.

Detaljer

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 AMC Entertainment Holdings IncAMC
 AT&T IncT
 Walt Disney CoDIS
 EPR PropertiesEPR

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.