Apple TV+ närmar sig

Med streamingtjänster från både Disney och Apple börjar Netflix få det hett om öronen, när kampen om exklusivt innehåll drar igång på allvar.

Känslan av 90-talets amerikanska kabelnätverk gör sig påmind när fler och fler streamingtjänster lanseras — alla med sina egna varumärken och unika filmer och serier.

I vårt hushåll har vi idag HBO — som vi får gratis från Telia — och Netflix, men allt eftersom mer och mer innehåll försvinner från Netflix är det svårt att motivera abonnemanget.

Datum och pris för Apple TV+

Tjänsten, som lite smått förvirrande kommer heta TV+ samtidigt som deras mediaspelare heter TV, slår upp dörrarna i 100 länder den 1 november 2019 — inklusive Sverige.

Priset är en av de sakerna som gör tjänsten både lockande och imponerande — Apple är så gigantiskt stora att de kan släppa sin helt nybyggda streamingtjänst till ett pris om 4,99 USD per månad.

I Sverige landar priset på 59 SEK inklusive moms, vilket är riktigt lågt. Jag hade förväntat mig att det skulle hamna på 69 - 79 SEK per månad när moms räknas in, men så är alltså inte fallet. Som om det inte vore nog slänger Apple även med ett helt år med TV+ till alla kunder som köper en iPhone, iPad, Mac-dator, Apple TV eller iPod touch.

Kampen om exklusivt innehåll

Så vad säger vi om innehållet? När jag tittar på vad Apple initialt erbjuder är det inte så mycket som sticker ut, men de har tunga namn bakom sig och kommer definitivt få med sig den stora massan i exempelvis USA, där många dras mot just komedier och kändisar.

De exklusiva serierna är inledningsvis:

  • See, en framtidsdystopi med Jason Momoa i huvudrollen
  • Servant, en thrillerserie från M. Night Shyamalan
  • The Morning Show, en komediserie med Steve Carrell, Jennifer Aniston och Reese Witherspoon

Utöver dessa ser det faktiskt lite tomt ut, så frågan är vad Apple har att erbjuda framöver?

Det som avgör marknadspositionerna kommer definitivt ligga i vilka aktörer som faktiskt lyckas skapa kvalitativt innehåll över tid, och där har Netflix utan tvekan misslyckats; vad som såg ut att vara en stor fabrik av kvalitetsserier har med tiden börjat producerat floppar — gång på gång.

HBO har dock med både Euphoria och nu senast sin Emmy-belönade serie Chernobyl — som dessutom är gjord av ett gäng svenska filmskapare — visat att det går att producera unikt och högkvalitativt innehåll även i dagens klimat.

Detaljer

  • Namn: Apple Inc
  • ISIN: US0378331005
  • Senaste kurs: 230,09 USD
  • Utdelning: 3,08 USD
  • Direktavkastning: 1,34 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Apple IncAAPL
 Netflix IncNFLX
 Walt Disney CoDIS
 Telia CompanyTELIA

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.