Att tjäna eller spara pengar

Om du får köpa en vara för ett mindre belopp än det ursprungliga priset, har du då sparat eller tjänat pengar? En enkel fråga tycker jag, men min bättre hälft vägrar bry sig.

I mitt äktenskap är jag definitivt den mer ekonomiska av oss — jag är till och med ensam om att ens bry mig — och när min fru här om dagen utbrast "men då har jag ju tjänat så här mycket pengar!" efter att ha fått rabatt på Wish höll jag på att självantända.

Först och främst — samma fru som är så totalt tafatt vad gäller pengar har gett mig fyra underbara barn, så jag börjar med att tacka för dem. Det här är inte tänkt att bara vara klagomål utan ett tillfälle att klargöra begrepp som hon påstår inte spelar någon roll.

Innehåll

Att tjäna eller spara pengar

Så till saken. Man kan aldrig "tjäna" pengar när det man gör enbart innebär en utgift; för att man ska tjäna några pengar krävs en intäktskälla, och det är ofta både mer arbete och planering bakom att tjäna dem än att spara dem.

Begreppet "spara pengar", däremot, betyder att pengar blir över; antingen lägger man dem på hög, eller så spenderar man mindre av dem så att man får mer kvar. Man behöver alltså egentligen inte ha en intäktskälla för att ha sparat pengar, eftersom handlingen i sig är att man gör av med mindre.

Vad spelar det för roll?

Nu finns det säkert fler än bara min fru som menar att det är strunt samma — vad spelar det för roll? Här menar jag också att det är otroligt viktigt att känna till vad som gäller, just för att det är viktigt att visa både ens barn och andra i sin närhet vikten av att tjäna pengar, samtidigt som man visar vikten av att spara pengar.

Att tjäna pengar betyder absolut ingenting om du inte kan spara pengar — det finns mängder med högavlönade människor som aldrig känner att de kommer ur ekorrhjulet, eftersom deras ekorrhjul bara växer ju mer deras lön växer.

Att då slänga med begreppet "tjänat", när man i själva verket slösar pengar, är att förstöra hela grunden i vad som annars kan vara en sund privatekonomi.

Spara alltid pengar

Det magiska i att alltid spara pengar — och att alltid se över dina utgifter för att minimera dem, oavsett om du (som många andra) tjänar mer och mer för varje år som går — är att du till slut inte behöver tänka på de pengar som sparas undan.

Människan är av naturen dålig på att följa trender över tid, och på samma sätt som du inte minns lyckan från något du köpt på avbetalning när du sedan betalar av den, minns du heller inte "mödan" att spara undan pengar när du väl fått ett stort kaptal och gjort sparandet till något naturligt.

Testa Sparkalkylatorn »

Till slut tjänar du pengar från alla håll och kanter, och undrar hur du någonsin har kunnat se det på något annat sätt — för att du sparade dem från början. Med hjälp av Sparkalkylatorn kan du enkelt se hur mycket pengar du får ihop under årens lopp — för många är det är en riktig ögonöppnare, och jag hoppas verkligen att det blir det för dig också.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har en kommentar.
  1. PierrePierre

    Håller helt med. Det är underbart att redan ha pengar undansparkat och sen få nästa lön, så man kan spara lite till. Oyes