Sveriges småspararfavorit Avanza börjar med ett aktieutlåningsprogram idag, vilket innebär att du kan tjäna ränta på dina vanliga aktier. Så här går du med.
Från och med idag är du som har en kapitalförsäkring med svenska aktier hos Avanza med i deras aktieutlåningsprogram, där du automatiskt får ersättning när dina aktier lånas ut till storbanker och kapitalförvaltare.
Vad är aktieutlåning?
Att låna ut aktier låter kanske inte som något du själv skulle få för dig att göra, men i det här fallet har bolaget Avanza Pension — som har hand om kapitalförsäkringarna hos Avanza — ingått ett avtal med den amerikanska storbanken Morgan Stanley, som kommer att betala en ränta för att få låna aktier av oss kunder.
Den räntan betalas sedan vidare till kunderna inom Avanza, vilket alltså innebär att du får ytterligare avkastning på dina värdepapper — utan att du personligen behöver anstränga dig överhuvudtaget.
Du får dessutom mer än Avanza själva av ersättningen från upplägget; hela 60 % av vad de totalt får in för utlåningen betalas ut till kunderna. Din ersättning betalas därefter ut varje månad.
Hur mycket får man?
Det de flesta undrar från början är så klart hur mycket man faktiskt tjänar på att låna ut sina aktier på det här sättet. Vilken ränta som betalas av Morgan Stanley till Avanza beror på en mängd faktorer, däribland hur eftertraktat värdepappret är, hur länge de lånas ut och hur många aktier du har.
Om du exempelvis har Latour för 30 000 SEK och dessa lånas ut till 4 % ränta under ett år får du ( 30 000 x 0,04 ) x 0,6 = 720 SEK per år, vilket uppdelat per månad blir 60 SEK i månaden i extra avkastning på din kapitalförsäkring.
För mig som gillar månadsutdelare är detta ytterligare ett sätt att få ett månatligt kassaflöde, där du automatiskt får loss ytterligare kapital att kunna köpa fler värdepapper för.
Krav på innehaven
Alla aktier omfattas dock inte av aktieutlåningsprogrammet, utan det finns några kriterier som de behöver leva upp till för att, i dagsläget, ingå i aktieutlåningen och generera ersättning åt dig.
De krav som ställs på dina respektive innehav är följande:
- Det är aktier — inte börshandlade fonder eller fonder
- Aktierna är noterade på den svenska börsen
- Du har dina aktier i en kapitalförsäkring
Så länge dina innehav uppfyller dessa kriterier kommer du automatiskt att vara med i aktieutlåningen hos Avanza.
Kom igång gratis
Om du vill gå med i aktieutlåningsprogrammet hos Avanza är det faktiskt helt gratis sett till avgifter; det kostar ingenting att öppna en kapitalförsäkring — varken till dig själv eller till ditt barn — och dessutom bjuder de på allt courtage när du handlar svenska aktier så länge ditt totala innehav inte överstiger 50 000 SEK.
Alltså;
- Det är gratis att öppna en kapitalförsäkring
- Avanza bjuder på courtage upp till 50 000 SEK
Detta innebär att du bara betalar för det du faktiskt investerar hos Avanza, och varken courtage eller avgift för din kapitalförsäkring — och så snart du har köpt svenska aktier kvalar du automatiskt in till deras aktieutlåningsprogram.
Aktieutlåning på barnens sparande
Aktieutlåningen hos Avanza gäller på alla kapitalförsäkringar, inklusive de som har barnen som förmånstagare (vilket jag rekommenderar om du har barn) samt kapitalförsäkringar för företag.
Detta innebär att även dina barn kommer att få ytterligare avkastning genom att aktierna de har i sina kapitalförsäkringar kommer att lånas ut — och över många år dessutom, vilket är den viktigaste faktorn för att maximera avkastningen med hjälp av ränta på ränta-effekten; där räntan i sig bidrar till ytterligare avkastning över tid.
Ingen skatt
Det dras ingen specifik skatt för den ersättning du får från aktieutlåningsprogrammet, utan ersättningen räknas som en helt vanlig avkastning inom din kapitalförsäkring; precis som utdelningar samt vinst eller förlust när du köper och säljer värdepapper.
Kapitalförsäkringen likt investeringssparkontot schablonbeskattas som vanligt, och din ersättning från aktieutlåningsprogrammet räknas in i det totala kapitalet på respektive konto.
Alla är med
Alla kunder som har en kapitalförsäkring med svenska aktier är med i aktieutlåningsprogrammet hos Avanza automatiskt.
Om du däremot inte vill vara med behöver du avanmäla dig från tjänsten. Skulle du sedan ändra dig går det även bra att återigen gå med i aktieutlåningsprogrammet — något jag antar att de flesta faktiskt kommer att vilja vara även framöver.
Inget nytt koncept — men välkommet
Även om jag tycker att det är toppen att även Avanza nu har börjat med ett aktieutlåningsprogram är det inte något nytt på marknaden; huvudkonkurrenten Nordnet har erbjudit det under ett par år — men de ger "bara" 50 % av ersättningen till dig som kund.
50 % av ersättningen är så klart fortfarande bra eftersom programmet är gratis och automatiskt, men inte lika bra som 60 %. Kommer en kontring från Nordnets sida, kanske?
Fördelen att nu även Avanza erbjuder aktielån i kapitalförsäkring är att bankerna skiljer sig åt och jag — precis som många av er andra — har olika värdepapper hos olika banker, för att utnyttja exempelvis värdepapperskrediter på bästa sätt.
Utmanar storbankerna
Det bästa med de här nischbankerna, som ju både Avanza och Nordnet är, är att de utmanar storbankerna och erbjuder enkla och billiga lösningar som är lätta att komma igång med helt på internet — jag slåss fortfarande med Handelsbanken om så enkla saker som att kunna sälja mina barns dyra fonder.
Storbankerna är ofta fast i gamla system som är långsamma och som dessutom innebär stora begränsningar; hos Nordea kan man exempelvis inte ens se en graf över hur ens innehav har presterat över tid. Därför är det skönt att nischbankerna hjälper oss kunder att få de funktioner vi faktiskt behöver.
Detaljer
- Namn: Avanza Bank Holding
- ISIN: SE0000170110
- Senaste kurs: 189,00 SEK
- Utdelning: 2,30 SEK
- Direktavkastning: 1,22 %
Relaterade värdepapper
De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.
Värdepapper | Ticker | |
---|---|---|
Avanza Bank Holding | AZA | |
Handelsbanken A | SHB A | |
Handelsbanken B | SHB B |
Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.
Är detta publicerad reklam för Avanza eller aktieutlåningsprogrammet?
Så okritiskt att det blir vidrigt.
Du kanske ska förklara att aktierna som lånas ut används till blankning. Det vill säga den som lånar aktierna har en förhoppning om att DITT innehav skall gå sjunka.
Du skriver inget om att man automatiskt är med i detta förutsatt att man har aktier som kvalificerar sig inom ramen för KF. Inget om att man kan tacka nej till att delta i detta heller?
Vafan är det här för nåt. Fan va sunkigt. NOLL objektivitet.
Hej Filsson,
Det här är inte publicerad reklam utan ett informationsinlägg om just aktieutlåning hos Avanza.
Jag håller inte med dig i din kritik eftersom jag klart och tydligt skriver att alla är med i programmet automatiskt, samt att man behöver avanmäla sig om man inte önskar vara med, så där har du fel.
Rörande vad de utlånade aktierna används till är det upp till den mottagande banken eller förvaltaren, och ingenting jag anser är relevant för småspararna som vill få extra avkastning.
Oavsett vilket tackar jag för kommentaren, bloggen är öppen för alla åsikter!
Jag ser det endast som något positivt. Om de tror att innehavet ska gå ned, och de har rätt - så får jag ränta samt att jag har möjlighet att fylla på mitt innehav till en lägre kurs. Då jag är långsiktig med mitt sparande så är det viktiga inte att kursen hålls hög konstant utan att bolaget presterar bra & delar ut en rimlig peng. Tyvärr har jag mina svenska innehav på ett ISK men funderar starkt på att sälja av & köpa på nytt i KF.
Tack för en bra blogg & ett bra inlägg!
Hej Robert,
Jag håller helt med dig — det innebär enbart fördelar för mig som kund, eftersom jag ändå har mina värdepapper så länge som jag själv bestämmer mig för. Att flytta kapitalet till en kapitalförsäkring låter isåfall klokt, eller kanske ska du helt enkelt skicka allt nysparande dit framöver?
Kul att du gillar bloggen, och tack för kommentaren!
När man lånar ut sina aktier till någon annan, vem får du utdelningen?
Hej Daniel,
Rätt till utdelning stannar kvar hos dig som är ägare till kapitalförsäkringen.
Tack för kommentaren!
Hej!
Att på detta sättet medverka till att ens aktier blankas, och därmed kanske går ner med 50%, då räcker det inte om du får lite småsmulor som kompensation för det...
Det är ett solklart NEJ! för min del, och folk borde verkligen tänka sig för om de tycker det är en bra idé som gynnar dem. Självklart gör det inte det, i de allra flesta fall.
Det är vidrigt att det är default JA på det, och man måste aktivt avaktivera det.
Det borde naturligtvis vara tvärtom, default NEJ och aktivt tacka ja.
För övrigt fantastisk sida/blogg du har skapat!
Mvh, Tommy
Aktieutlåning för blankning har i högt värderade bolag med hög likviditet ingen eller väldigt liten betydelse för kursutvecklingen.
För aktier som har ett lägre börsvärde och svag likviditet - kan däremot relativt blygsamma blankningsvolymer pressa kursen på nivåer som kan betraktas som kursmanipulerande.
ca 15 av Sveriges 50-talet blankade aktier enl FI’s rapportering är egentligen inte blankningsbara.
Samtliga dessa har aningen ett relativt lågt börsvärde eller en svag likviditet i handeln och i flertalet fall en kombination av båda.
Total blankningsposition i dessa bolag ligger i storleksordningen motsvarande minst 2-3 dagars genomsnittlig total handel i aktien och upp till motsvarande 10-15 dagars genomsnittlig totalhandel i aktien.
Detta har givit en icke marknadsmässig prissättning när blankningspositionerna tagits och dessutom än mer minskat intresset för aktierna hos investerare och därmed pressat likviditeten ytterligare.
Lika fel blir det förstås avseende prissättningen om dessa positioner behöver stängas av blankaren i en kursuppgång med följden av risk för kraftig och icke marknadsmässig prissättning i uppgången.
Oavsett det är med eller uppgång där prissättning blir snedvriden - så är det fel och att KF vidlyftigt bidrar till detta visar på ett skevt förhållningssätt till regelverkens syfte funktion och målsättning och bristande känsla för värdet av ett förtroendeskapande agerande i finansmarknaden.
Att AVA, NON och ev andra banker - lånar ut dessa aktier från KF för blankning kan tyckas såväl omoraliskt som oetiskt - med hänsyn till att man utan att:
1. Man inte på förhand varit tydliga med detta mot de som har KF-konto.
2. på något sätt visa vilken PRO rata av respektive KF-konto’s aktier som för närvarande är utlånade.
Ni använder faktumet att KF-momentet är formell och juridisk ägare till aktierna som stöd för dessa aktiviteter - men beslutet att ägandet skulle förhålla sig på detta sätt, kan knappast ha baserats på skäl som ger stöd åt denna utlåningsverksamhet.
Totalt så är dessa ca 15 ”normalt icke blankningsbara aktier” blankade till ett nuvärde på över SEK 3 bn.
I exemplet ni anger med 4% ränta, innebär detta en årlig ränteuntäkt om SEK 120 m - varav SEK 48 m tillfaller KF-förvaltarna.
Att ta ut en avgift på 40% av räntan för en för KF helt riskfri verksamhet, där agerandet i ljuset av att som förvaltare värna och tillvarata kontoinnehavares bästa inte överhuvudtaget beaktas - är värre än ocker.
Att på detta sätt tillåta och bakvägen utföra blankningstransaktioner av aktier som normalt inte är blankningsbara - visar dessutom på ett synnerligen dåligt omdöme och bristande förhållningssätt avseende ett föredömligt och förtroendeskapande agerande på finansmarknaden.
Självklart tas dessa frågor vidare till FI för begäran om granskning.