Avanza fyller 20 år

Det har nu gått två decennier sedan en av Sveriges populäraste nätmäklare grundades år 1999 — i dag fyller Avanza 20 år!

Året var 1999 när HQ.se skapades av Hagströmer & Qviberg AB, och även om de var målmedvetna redan från början att bli en populär nätmäklare tror jag inte någon riktigt förstod hur stor skillnad deras nya plattform skulle innebära för småsparare runt om i Sverige.

Blott 25 år gammal tar Nicklas Storåkers rodret som VD över bolaget, och sedan dess har antalet kunder hos Avanza ökat från 140 000 år 2001 — efter ett uppköp och en sammanslagning av HQ.se, Avanza och Aktiespararna — till november månads nu 963 900 kunder.

Stor betydelse

Att skriva att Avanza har haft en stor betydelse för oss som är privata investerare och våra möjligheter att handla aktier billigt är fortfarande en grov underdrift.

Utan nischbanker som Avanza eller Nordnet hade vi helt enkelt legat kvar i storbankernas gamla prisnivåer, där en enda affär kunde kosta över 100 SEK i courtage, och ordern kunde ta dagar att exekveras. Att handla utländska aktier vågade man inte ens tänka på.

I stället kan vi idag handla i nära intill realtid över större delen av världen, och dessutom till minimala courtageavgifter.

Dessutom tar Avanza tillvara på att privatpersoner samlas på exempelvis Twitter, både genom att bolaget i sig är aktivt och svarar på mängder av frågor, stort som smått, och även genom att deras "publika" profiler Johanna Kull och Nicklas Andersson både deltar i diskussioner och hjälper till med tips, trivia och delar med sig av bolagets utveckling.

Tack och grattis

Så tack, Avanza, för att ni så länge kämpat med ett tydligt mål; enklare och mer lättillgänglig handel av värdepapper. Ni hjälper mängder med småsparare att bli både bättre med pengar och ta tillvara på att försöka maximera sin avkastning.

Utan er hade småsparar-Sverige varit betydligt mindre, och betydligt dyrare.

Grattis på födelsedagen!

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Avanza Bank HoldingAZA

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.