Avanza lanserar småbolagsfond

Fler än 50 000 sparare har redan köpt andelar i den nya fonden Avanza Småbolag — låt oss ta en närmare titt.

Småspararnas favorit Avanza lanserar ännu en fond efter sina framgångar med bland annat Avanza Zero och Avanza Global, nu med fokus på småbolag.

Den nya fonden heter Avanza Småbolag och förvaltas av den tidigare Länförsäkringar-förvaltaren Fredrik Skoglund, som lyckas generera bra avkastning för fonden Länsförsäkringar Småbolag Sverige de senaste åren.

Innehåll

Avanza Småbolag

Avanza Småbolag är till skillnad mot de flesta bolagets fonder en aktivt förvaltad fond, som alltså inte följer ett index utan där förvaltaren aktivt gör investeringar på egen hand.

Det totala sparkapitalet uppgår just nu till över 509 miljoner SEK, alltså mer än en halv miljard kronor, sedan starten den 26 november 2020.

 • Antal ägare hos Avanza: 55 003 st
 • Förvaltat kapital: 509 miljoner SEK

Att många sparare tycker att den här fonden ser intressant ut förvånar mig inte, för det är just det den är — en riktigt intressant fond med attraktiva bolag som har god tillväxtpotential.

Aktier i Avanza Småbolag

I Avanza Småbolag hittar vi mängder med riktigt intressanta bolag som har fin potential att fortsätta växa i bra takt. De 10 främsta innehaven i fonden är följande:

# Aktie Andel
1 Husqvarna 4,47 %
2 Peab 4,09 %
3 AcadeMedia 3,59 %
4 Recipharm 3,33 %
5 JM 3,21 %
6 MTG 3,03 %
7 Proact IT 3,01 %
8 Bufab 3,00 %
9 Stillfront 2,99 %
10 Embracer 2,91 %

Jag älskar att titta på fonder för att hitta bra aktier, för inte sällan finns det riktigt bra bolag i listorna som defintivt kan inspirera en — speciellt om man ska in i sektorer man inte riktigt är bekant i.

Avanza Småbolag branschindelning

De olika aktierna som fonden äger utgör dess branschindelning, alltså i vilken bransch som den har allra störst vikt.

På första plats hittar vi föga förvånande — med tanke på att det är Sverige vi pratar om — industrisektorn, följd av teknik- och sjukvårdssektorerna.

# Bransch Andel
1 Industri 27,45 %
2 Teknik 15,37 %
3 Sjukvård 12,13 %
4 Kommunikation 11,08 %
5 Konsument (cyklisk) 10,71 %
6 Fastigheter 10,04 %
7 Konsument (stabil) 6,87 %
8 Råvaror 3,67 %
9 Finans 2,68 %

Vad som är positivt med en småbolagsfond jämfört med en vanlig indexfond är att storbankerna och den finansiella sektorn får betydligt lägre vikt i en småbolagsfond, samtidigt som en stor del av Stockholmsbörsen utgörs av just storbankerna.

Vad är ett småbolag?

Så till den ytterst relevanta frågan när vi ändå nuddar ämnet — vad är egentligen ett småbolag? När man hör ordet tror man direkt att det faktiskt rör sig om små bolag, men så är inte riktigt fallet; ett svenskt småbolag är ett bolag vars börsvärde understigen 1 % av Stockholmsbörsens totala börsvärde.

Krångligt? Ja, kanske — men det är faktiskt ganska enkelt att ta reda på var gränsen går. Det samlade börsvärdet på Stockholmsbörsen är ungefär 4 000 miljarder SEK, vilket innebär att en procent är omkring 40 miljarder SEK.

Ett småbolag är alltså ett bolag vars börsvärde understiger 40 miljarder SEK.

Med andra ord är ett småbolag inte direkt de fem kompisarna som skapat ett aktiebolag, utan svenska bolag med ett börsvärde på upp till 40 miljarder SEK.

Populära fonder

Avanza har nu lanserat totalt 7 fonder, varav den första var den banbrytande gratisfonden Avanza Zero — som dessutom finns att välja i premiepensionssystemet — och som blev en stor favorit på sparmarknaden; i skrivande stund har fonden 387 493 ägare bara på Avanza, och då tillkommer ägarna på andra plattformar.

Deras fonder är följande:

 1. Avanza Zero
 2. Avanza Global
 3. Avanza Europa
 4. Avanza Emerging Markets
 5. Avanza USA
 6. Avanza World Tech
 7. Avanza Småbolag

Med hjälp av fondernas respektive inriktningar och genomgående låga avgifter kan kunderna enkelt välja hur de vill investera, utan att för den delen behöva oroa sig över höga avgifter.

Andra småbolagsfonder

Att småbolag i sig är ett intressant koncept råder det ingen tvekan om — de har en hög uppsida med stor potential, samtidigt som bolagen inte är små nog att för den delen ha speciellt hög risk.

Historiskt har småbolagen definitivt visat att de ger en möjlighet till större avkastning än Stockholmsbörsen som helhet.

Ett exempel på en billig och modern småbolagsfond är indexfonden Xact Svenska Småbolag, som är en börshandlad fond från samma familj som bland annat Xact Norden Högutdelande.

Utöver den finns exempelvis Enter Småbolagsfond, Spiltan Småbolagsfond och Lancelot Avalon, som alla är riktigt bra fonder med bra historisk avkastning. Se som vanligt upp med avgifterna dock, eftersom de gärna skenar iväg vid aktivt förvaltade fonder med populära teman som detta.

Detaljer

 • Namn: Avanza Småbolag by Skoglund
 • ISIN: SE0015194618
 • Avgift: 1,30 %
 • Senaste kurs: 105,19 SEK
 • Utdelning: 0,00 SEK
 • Direktavkastning: 0,00 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 AcadeMediaACAD
 Avanza Bank HoldingAZA
 Avanza Emerging Markets-
 Avanza Europa-
 Avanza Global-
 Avanza Småbolag by Skoglund-
 Avanza USA-
 Avanza World Tech by TIN-
 Avanza Zero-
 BufabBUFAB
 Embracer Group BEMBRAC B
 Enter Småbolagsfond A-
 Husqvarna BHUSQ B
 JMJM
 Lancelot Avalon A-
 Länsförsäkringar Småbolag Sverige A-
 Modern Times Group BMTG B
 Peab BPEAB B
 Proact IT GroupPACT
 Recipharm BRECI B
 Spiltan Småbolagsfond-
 Stillfront GroupSF
 Xact Svenska Småbolag UCITS ETFXACT Smabolag

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.