Avanza lanserar billig USA-fond

Nu blir det billigare än någonsin att investera i en amerikansk indexfond, när Avanza lanserar den senaste fonden i deras egna, billiga sortiment — Avanza USA är här.

Avanza fick mycket välbehövlig uppmärksamhet när de lanserade sin gratisfond, Avanza Zero, och har sedan dess kompletterat sitt sortiment av billiga fonder med både världsindexfonden Avanza Global.

Turen har alltså nu kommit till USA, och med Avanza USA får du som fondsparare ett ägandeskap i 150 amerikanska bolag till en avgift om låga 0,17 % — klart lägst på marknaden.

Billigare än konkurrenterna

Det finns många indexfonder som följer amerikanska index, men ingen är så här billig.

En sammanställning över några fonder vi svenskar har att välja mellan om vi vill investera i amerikanska index hittar du här nedanför.

Fond Avgift
Avanza USA 0,17
Länsförsäkringar USA Indexnära 0,21
SPP Aktiefond USA 0,22
DNB USA Indeks A 0,23
Handelsbanken USA Index Criteria A1 0,25
Swedbank Robur Access USA 0,25
Skandia Nordamerika Exponering 0,27
SEB USA Indexnära D USD Lux Utd 0,32
Öhman Etisk Index USA 0,68

Som ni ser i sammanställningen ovan är det tveklöst att Avanza USA är billigast av alla USA-fonder. Huruvida den presterar bättre eller sämre är givetvis något vi får se efter en tid, men som det ser ut nu är den låga avgiften och det relativt breda indexet något som absolut lockar.

Investerar i en underliggande fond

Avanza USA är en så kallad matarfond, vilket innebär att det inte är fonden i sig som investerar i amerikanska värdepapper, utan minst 85 % av fondens kapital — och i praktiken allt kapital — placeras i den fond som följer det utvalda indexet; Amundi Index MSCI USA SRI I13 SEK.

Likt Avanza Global är det Amundi som äger den riktiga fonden, och det Avanza gör är att helt enkelt ge oss en smidig och billig väg in, för att kunna billigt och brett på svenska ISK, KF eller depåkonton.

Bättre än S&P 500

Många har uttryckt kritik mot Avanza för att begränsa sig till bara 150 amerikanska bolag när man enkelt kan exponerad mot 500 bolag i S&P 500, men kritiken är obefogad.

Faktum är att det index fonden följer, MSCI USA SRI, har presterat bättre än S&P 500 hela 9 av de senaste 11 åren, alltså sedan finanskrisen 2008. Även om historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning ger det en uppskattning om hur indexet presterar.

Lagom är alltså bäst i det här fallet — speciellt om man kan få detta lagom till rekordlåg avgift.

Detaljer

 • Namn: Avanza USA
 • ISIN: SE0012741163
 • Avgift: 0,17 %
 • Senaste kurs: Ej tillgänglig ännu
 • Utdelning: 0,00 SEK
 • Direktavkastning: 0,00 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Avanza Bank HoldingAZA

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har tre kommentarer.
 1. ValutaValuta

  Personligen tror jag starkt på USA framöver och denna fond kom precis lägligt. Ska bli intressant att se hur den presterar mot LFs fond som jag har nu.

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej!

   Jag håller med, riktigt lägligt och med ett attraktivt pris. Jag funderar på att lägga in barnens sparande i några av dessa billiga fonder, men måste få loss dem från Handelsbanken först...

   Tack för kommentaren!

 2. SvenSven

  Det är bra med fler billiga fonder, men det är ett smalare och mer specialiserat index. Visst, har gått bättre senaste åren. Men Nasdaq 100 har gått ännu bättre (krossat till och med). Det är enkelt att plocka ut vinnare i efterhand. Fördelen med breda index är att man får marknaden. Om de döpt den till USA Hållbar eller liknande som petrusko föreslog så hade ingen klagat