Bahnhof inför datalagring

Den svenska bredbandsoperatören Bahnhof har under lång tid propagerat emot datalagring, men meddelar nu att de börjat samla in data — men inte riktigt som sina konkurrenter.

Jag har varit kund hos Bahnhof i åratal — inte bara för att de tar kampen mot övervakningssamhället och för sina kunders integritet, utan även för att de faktiskt är riktigt konkurrenskraftiga i sin prissättning.

Jon Karlung, som är VD i bolaget, är ytterst operativt engagerad och deltar både i samhällsdebatter och rättsprocesser. Han är inte rädd för att smutsa ner händerna, så att säga, och därmed är det kanske inte så svårt att förstå att Bahnhof sedan 2017 omsätter över en miljard SEK årligen.

Datalagring är nu ett faktum

I dag kom ett mail till alla bolagets kunder om att de har aktiverat datalagring i enlighet med det nya datalagringsdirektivet, där det krävs att man har kvar data för att kunna bistå rättsprocesser. Insamlingen av data påbörjades igår, den 1 oktober 2019.

Jon Karlung är dock tydlig med att Bahnhof inte kommer att ha något material för att hjälpa civilrättsliga processer, som stämningar och dylikt, och även att uppgifterna automatiskt raderas efter 10 månader.

Det enda jag har att invända är att det känns riktigt märkligt att få det här mailet dagen efter de började samla in data — här krävs det definitivt bättring. Jag förväntade mig mycket bättre av dem.

Ta tillbaka din integritet med VPN

För den som inte tycker det är okej att bredbandsoperatörerna lagrar allt du gör på nätet finns det många olika alternativ; antingen väljer du en VPN-leverantör så att du själv kan kryptera trafiken till och från t.ex. din dator eller din smartphone, eller så skaffar du en VPN-router som krypterar hela hemmets trafik.

Båda alternativen har så klart sina fördelar, så jag passar på att gå igenom dem lite kortfattat här nedanför.

1. VPN-router

Med en VPN-router krypteras all trafik från ditt hushåll helt automatiskt, och populärast är den svenska VPN-routern Vilfo. Routern kostar totalt omkring 4 400 SEK, vilket kan kännas dyrt — men eftersom hela ditt hushåll automatiskt får uppkoppling mot VPN, och det i övrigt är en router i proffsklass, kan det definitivt vara värt det.

Här slipper ni bry er om att enheterna kan koppla ner från VPN eller att man glömmer aktivera det; alla som ansluter till ert wifi i hemmet är automatiskt skyddade med VPN.

2. VPN-abonnemang

Är du istället ute efter ett vanligt VPN-abonnemang är den svenska VPN-leverantören OVPN en av de mest populära, både på grund av pris och användarvänlighet; här får du krypterad trafik till ett av 13 olika länder, till ett pris om 49 SEK per månad.

Fördelen med ett VPN-abonnemang är att du själv kan konfigurera t.ex. din iPhone att skicka trafik genom tunneln när du är utanför hemmet, som på jobbet eller på semester.

Inte bara integritet

Jag vill också avsluta med att VPN inte bara har att göra med din integritet på internet, utan även om dina möjligheter att nyttja tjänster du har betalat för när du exempelvis är utomlands.

Har du barn som vill titta på Sommarlov när ni befinner er i Grekland? Då kan ni inte nyttja SVT Play — om ni inte har en VPN-tjänst som har en server inom Sveriges gränser, så klart.

Hos svenska VPN-leverantören OVPN väljer du snabbt och enkelt vilket land du vill skicka din trafik till, och på så sätt kan du se t.ex. SVT Play — eller utbudet hos Netflix i USA om du kanske vill det — helt utan problem; välj bara det land du önskar, så "befinner" du dig där.

Detaljer

  • Namn: Bahnhof B
  • ISIN: SE0010442418
  • Senaste kurs: 21,50 SEK
  • Utdelning: 0,55 SEK
  • Direktavkastning: 2,56 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Bahnhof BBAHN B

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.