Bankernas utdelningar kommer tillbaka

Finansinspektionen öppnar upp för att det snart kan bli aktuellt med utdelningar från svenska banker som SEB och Swedbank.

Sedan coronakrisen slog till har bankerna dragit in sina föreslagna utdelningar, till stor del på grund av en rekommendation från Finansinspektionen — det ser helt enkelt inte bra ut som bankerna delar ut miljardbelopp samtidigt som samhället i övrigt går på knäna.

Nu öppnar dock Finansinspektionen för att det skulle kunna bli aktuellt att bankerna börjar betala utdelning till sina aktieägare igen.

Inte säkert

Det är dock inte garanterat att bankernas utdelningar kommer att börja betalas ut under början av nästa år; tvärtom krävs det att situationen i helhet ska lugna ner sig, och samhället ska ha en tryggare grund att stå på.

Med tanke på hur utvecklingen runt om i världen ser ut just nu vad gäller spridningen av corona finns det inte så mycket som talar för att det skulle lugna ner sig i närtid, men räddningen kanske är alldeles runt hörnet.

Vaccin på gång

Skulle det vara så att exempelvis Pfizer eller AstraZeneca lyckas få ut sina respektive vaccin mot Covid-19 på marknaden hamnar vi givetvis i en helt annan situation än den vi är idag, där vi kan bekämpa både spridningen och insjuknandet för de som blir smittade.

Frågan alla ställer sig just nu är så klart vem av de två läkemedelsjättarna som hinner först — båda har uppvisat goda resultat under sina testfaser, men det är fortfarande en lång väg kvar till att ha ett vaccin som kan massproduceras för befolkningen världen över.

Äger Pfizer

Själv äger jag Pfizer istället för AstraZeneca, men i just det här fallet tror jag faktiskt att de sistnämnda kanske ligger lite före i sin process mot ett fungerande vaccin.

Vem det blir som "vinner" får vi se, men oavsett vilket är det alltid välkommet med konkurrens; det bidrar till att båda bolagen gör sitt absolut yttersta för att få till ett bra vaccin, för ett misstag i det här skedet — likt vaccinet mot svininfluensan — skulle vara ödesdigert.

Optimism inför framtiden

Trots, eller kanske tack vare, att min fru har varit på frontlinjen under hela coronakrisen har jag en optimistisk syn på framtiden. Oavsett vad tidningarna skriver så fungerar svensk vård bra, för vi har fantastisk vårdpersonal och — faktiskt — goda förutsättningar att bedriva vården som krävs.

Problemet är att annan vårdverksamhet blir lidande eftersom alla resurser som behövs tas från alla olika vårdområden, vilket självklart inte är unikt för Sverige.

Jag tror definitivt att läkemedelsbolagen kommer att leverera ett fungerande vaccin i närtid och att vi därmed kan börja skydda både vår vårdpersonal och våra äldre — och när man väl ser den effekten över hela världen kommer bankernas uteblivna utdelningar att kännas som ett betydligt mindre problem.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 AstraZenecaAZN
 Nordea Bank AbpNDA SE
 PfizerPFE
 SEB ASEB A
 SEB CSEB C
 Swedbank ASWED A

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.