Bäst fonder i premiepensionen 2019

Här är de fonder som under 2019 gav den allra bästa avkastningen i premiepensionens utbud.

Den svenska Pensionsmyndigheten är unik på det sätt att de kompletterar den allmänna pensionen med ett obligatoriskt fondsparande, med den stora fördelen att alla sparare får kraftigt rabatterade fondavgifter.

Många — eller, faktiskt de flesta — av spararna ligger kvar i "soffliggarfonden" AP7 Såfa, där sparare exponeras mot både AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond med olika viktning beroende på din ålder, och dessutom med en hävstång för att maximera avkastningen.

Bäst PPM-fonder 2019

Med facit i hand visar det sig dock att grundvalet inte gett bäst resultat trots sin hävstång, utan att det gått att få riktigt bra avkastning med andra fonder under året som gått.

De fonder som gått bäst i premiepensionssystemet under 2019 är följande:

# Fond ID Avkastning
1 Länsförsäkringar Fastighetsfond 313742 65 %
2 Carnegie Fastighetsfond Norden A 320176 60 %
3 DNB SMB A 687442 54 %
4 UBS (Lux) EF Tech Opp (USD) P acc 614966 54 %
5 Swedbank Robur Rysslandsfond 752204 52 %
6 SEB Rysslandfond C EUR - Lux 259903 52 %
7 SEB Teknologifond 194092 51 %
8 BGF World Technology A2 446088 50 %
9 OPM Listed Private Equity A 341362 49 %
10 Swedbank Robur Technology 283408 48 %

I kolumnen ID ovan syns det nummer som fonden listats som på Pensionsmyndighetens fondtorg, vilket gör det enklare att hitta rätt fond.

Jag äger inga av dessa men känner några som har legat i Länsförsäkringar Fastighetsfond i flera år, vilket har varit en väldigt bra affär.

Lägre avgifter

Premiepensionssystemet erbjuder som sagt en stark fördel, nämligen att fondernas avgifter är kraftigt rabatterade. Som jag förstått det är detta ett av kraven för att fonderna ska få vara med på det så kallade Fondtorget.

Ett bra exempel är UBS (Lux) EF Tech Opp (USD) P acc, som har en skyhög avgift om 2,10 % i vanliga fall; hos Pensionsmyndigheten är avgiften sänkt till 0,65 % och därmed är fonden inte speciellt dyr längre.

Precis som den svenska tjänsten Savr handlar det om att sänka avgifterna på fonder som annars skulle kosta betydligt mer i avgit, för att kunna maximera avkastningen över tid.

Mina fonder

Mitt eget premiepensionssparande består av två fonder som är viktade 50 % vardera;

Dessa gick inte tillräckligt bra för att hamna på topplistan ovan, men ändå bra; en avkastning om 43 % respektive 35 % under 2019. Vilket annat år som helst hade det ansetts vara riktigt bra, men 2019 var speciellt på många sätt.

Just PriorNilsson Realinvest är precis en sådan fond som egentligen är för dyr för mig att äga den med sin avgift om 1,60 % — men eftersom den har en kraftig rabatt i premiepensionssystemet betalar jag bara 0,60 % i avgift, och därmed är den intressant för mig.

Spännande år

Det kommer minst sagt bli spännande att följa börsåret 2020 och vilka fonder som presterar bäst. Många fonder som presterade allra bäst under 2019 hade tung utländsk viktning och drog nytta av både svag SEK och en börs pumpad av stimulanser.

Med tanke på att signaler på finansmarknaderna tyder på att stimulanser ska avta eller minska och penningpolitiken bli sundare — den svenska Riksbanken har exempelvis lämnat den negativa räntan — kan marknaden verkligen skilja agnarna från vetet under året.

Jag ligger kvar i mina nuvarande PPM-fonder trots att AP7 Aktiefond har så pass tung USA-viktning, det är schyssta bolag till en riktig låg avgift. Svenska innehav tas om hand i PriorNilsson Realinvest.

Hur gör du?


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har två kommentarer.
 1. ErikLErikL

  Jag köper de lite dyrare fonderna i PPM, i mitt fall LF tillväxtmarknader. Låter tjänstepensionen köra globalindexfond som har relativt låg kostnad

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Erik,

   Det låter som en bra placering, Länsförsäkringars fonder i Premiepensionen har gett riktigt bra avkastning de senaste åren. I tjänstepensionen har även jag en billigare globalfond.

   Tack för kommentaren!