Behandla svettningar med miraDry

För personer som lider av sjukdomen hyperhidros, vilket på ren svenska innebär överdrivna svettningar, finns en behandling som kallas miraDry — och jag har provat den. Här är mina erfarenheter.

Jag har som vana att skriva om det mesta som dyker upp i livet här på bloggen, och det här är inget undantag; så här lämnade jag sjukdomen hyperhidros, som kallas för "den tysta sjukdomen", bakom mig med en två timmar lång behandling.

För min egen del har det inneburit en stor förbättring i livskvalitet som jag vill att fler — som kanske också är drabbade — ska känna till.

Vad är hyperhidros?

Sedan tidiga tonåren har jag haft betydligt mer intensiva svettningar än mina kompisar, något jag först tänkte var märkligt och försökte dölja, men senare insåg att det faktiskt rörde sig om en sjukdom med namnet hyperhidros.

För att sammanfatta sjukdomen i en mening kan jag ge ett exempel; även om jag fryser kan jag svettas så mycket under armarna att det bara rinner. Deodoranter fungerar inte vid den här nivån av svettningar, och starkare deodoranter som Absolut Torr leder till att huden går sönder.

Förstår ni hur enkelt det var att leva med hyperhidros i tonåren? Det är en grov underdrift att säga att det blev ångestladdat väldigt ofta, och sociala sammanhang kunde snabbt bli en mardröm.

Till råga på allt nonchaleras man av sjukvården och får ingen som helst respons när man söker hjälp, så stundtals kändes livet ganska hopplöst. Men det finns hjälp att få.

Behandla hyperhidros

Det finns några olika sätt att behandla sjukdomen, men eftersom det traditionellt har ansetts riskfyllt är det många som inte tror att det kan behandlas — som tur är har de fel; det går utmärkt. Man behöver bara leta lite.

1. Kirurgiskt ingrepp

De ingrepp som först fanns för att behandla hyperhidros och försöka minska svettningarna var att kapa nervtrådar till svettkörtlarna, så att de inte längre fick signaler om att svettas. Problemet med ingreppen är att hjärnan i många fall "inser" att det saknas körtlar, och därmed ber andra svettkörtlar svettas mer.

Om detta sker flyttas därmed hela mängden svett till ett annat område, som exempelvis ryggen — inte alls bra, och tyvärr något som lett till så pass kraftigt försämrade livssituationer att människor har tagit sitt liv.

På grund av risken har kirurgiska ingrepp aldrig varit ett alternativ för mig.

Fördelar kirurgiskt ingrepp:

 • Chans till permanent förbättring

Nackdelar kirurgiskt ingrepp:

 • Ingen möjlighet att begränsa biverkningar
 • Oerhört riskfyllt

2. Injicering av botox

Det som i vardaglig mun kallas botox, nervgiftet botulinumtoxin, har en bra egenskap i väldigt, väldigt små mängder; det får området det injiceras till att förlamas, och därmed är det utmärkt för att förlama svettkörtlarna och på så vis minska svettningarna.

Denna behandling fick jag nys om genom annonser från Svettmottagningen på Sophiahemmet, och under många år blev jag behandlad hos dem i Stockholm, där jag mot en patientavgift kunde bli behandlad med botox och därefter slippa svettningar i 3-6 månader per gång.

För några år sedan drog dock Stockholm läns landsting in all ersättning för behandling av hyperhidros, vilket innebar att det inte längre gick att få behandling utan att bekosta den på helt egen hand.

Under några år har jag pendlat till Köpenhamn för att behandlas där, eftersom man då fått ingreppen finansierade av Försäkringskassan som EU-vård. Även denna möjlighet drogs dock in i höstas när Försäkringskassan slutade betala, så nu återstår att betala 3 000 SEK för botoxinjektioner per gång — eller att hitta en annan behandling.

Fördelar botox:

 • Effektiv behandling med bra resultat
 • Behandlingen fungerar på flera olika delar av kroppen
 • Inga vanliga biverkningar

Nackdelar botox:

 • Många nålstick
 • Behandling räcker bara 3-6 månader
 • Kostar 3 000 SEK per tillfälle, alltså 9 - 12 000 SEK per år

3. Behandling med miraDry

Vid mitt sista besök för injicering av botox fick jag i höstas höra om en ny behandlingsmetod med namnet miraDry, där man gjorde ett engångsingrepp med en apparat som förstör svettkörtlarna genom att skapa ett vakuum och sedan värma upp dem med mikrovågor.

Låter det läskigt? Så kände jag också — så pass läskigt att jag valde att inte ta erbjudandet, utan fortsätte med botox ett tag till.

När det nu började bli dags för en ny behandling insåg jag dock att jag antingen skulle behöva betala det själv varje tillfälle framöver, eller att jag kunde betala en större summa en gång sedan bli av med besvären för gott. Trots att det lät skrämmande tog jag beslutet att faktiskt försöka mig på miraDry.

Efter att ha letat på nätet efter behandlingar och ringt runt lite föll valet till slut på Svettkliniken, där man sedan i höstas har behandlat patienter dagligen med apparaten. Tiden fick jag efter bara några dagar, och då återstod bara att förbereda mig på ingreppet.

Fördelar miraDry:

 • Permanent resultat
 • Inga vanliga biverkningar
 • Bara ett behandlingstillfälle behövs

Nackdelar miraDry:

 • Kan enbart behandla armhålor

Finansiering

Kostnaden för en behandling med miraDry går på 19 900 SEK, vilket kan låta som mycket pengar — men om man väger in att en enda behandling med botox kostar 3 000 SEK inser man att detta ingrepp "betalar sig" på ungefär två år.

För att dessutom få ingreppet försäkrat utan extra kostnad rekommenderar jag att betala med ett kreditkort, vilket jag gör med både semestrar, elektronik och andra betalningar.

Populära kreditkort är exempelvis dessa:

När du genomfört din behandling kan du sedan betala av den i den takt du vill, men eftersom kreditkorten har hög ränta rekommenderar jag att göra det så snabbt du kan.

Vill du istället låna beloppet för behandlingen gör du detta enklast hos Bynk, SevenDay eller Santander — eller också via låneförmedlare som Zmarta eller Finansmatch.

Hos låneförmedlare görs bara en enda ansökan, samtidigt som du får erbjudanden från mängder med banker på en och samma gång — där du själv väljer det bästa erbjudandet.

Behandling med miraDry

Så till min erfarenhet när jag behandlades med miraDry hos Stadskliniken i Stockholm.

Inför behandlingen

Det enda viktiga du behöver ordna inför behandlingen är att du...

 1. rakar dig i armhålorna 4-6 dagar innan behandlingstillfället, och sedan låter dem vara; du får inte ha några små sår, och armhålan ska heller inte vara fylld av hår

 2. inte använder deodorant inom 24 timmar innan behandlingstillfället

I övrigt behöver man inte förbereda sig inför behandlingen på något sätt.

Behandling med miraDry

Själva behandlingen tog två timmar för mig, och består av ett par olika steg;

 1. Bedövning
  En blandning av bedövningsmedel och natriumklorid injiceras på 10-15 olika ställen i respektive armhåla. I början av varje armhåla kändes detta som ett mindre nålstick och sedan brände det lite grann när bedövningsvätskan injicerades. Därefter inget större obehag.

 2. Kartläggning
  En mall används för att märka ut behandlingspunkter i armhålan, så att den som behandlar dig kan följa progress och sprida ut behandlingen på olika områden.

 3. Behandling av armhålan
  När båda armhålorna blivit bedövade är det dags att behandla den första armhålan. Maskinens munstycke sätts mot varje behandlingspunkt, och därefter initieras behandlingen; huden sugs upp mot munstycket i vakuum, innandömet (körtlarna) hettas upp till 65 grader och huden kyls ner av apparaten. Därefter upprepas detta ett 40-tal gånger i varje armhåla. Ibland gör det lite ont, men det är över på några sekunder. Behandlingen i sig är ingenting att oroa sig över.

När behandlingen är klar kyler man ner armhålorna med ispåsar som man får ha liggandes i armhålorna i 20 minuter åt gången.

Efter behandlingen

Bedövningen från behandlingen släppte efter ett par timmar, och den första dagen gjorde det ganska ont i armhålorna. Jag tog smärtlindring med två paracetamoltabletter och en ibuprofentablett, vilket hjälpte bra, och såg till att lägga på ispåse var 20:e minut.

Det gick bra att vara med barnen, laga mat och lägga dem som vanligt efter behandlingen. Jag var lite stelare än normalt, men kunde röra mig även med ispåsarna "inklämda" i armhålorna.

Redan efter den första dagen hade jag inte någon nämnvärd smärta kvar alls, men effekten av behandlingen märks direkt; inte en droppe svett!

Veckorna efter behandlingen har man lite ont i armhålorna till och från allt eftersom kroppen läker, men det är ingen smärta som påverkar det vardagliga livet.

Resultat

Behandlingen gav som sagt resultat direkt, och redan dagen efter behandlingen med miraDry svettades jag inte en droppe från armhålorna. Jag är oerhört glad att jag tog behandlingen och att äntligen slippa den här sjukdomen i vardagen — det ska bli riktigt skönt att vara utan dessa botoxnålar resten av livet.

Så här i efterhand kunde jag inte vara mer nöjd med behandlingen, och jag har fått precis den effekt jag önskade.

Det här är inte en annons utan en recension av behandlingstekniken miraDry, som jag skriver om eftersom jag vill att andra ska känna till den. För oss med hyperhidros är detta den enda permanenta behandlingen utan allvarliga biverkningar.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har 10 kommentarer.
 1. MariaMaria

  Tack för bra läsning! Jag går själv och funderar på att göra en MiraDry-behandling men har inte hittat så många berättelser från dem som gjort behandlingen, bra att höra hur det gåttoch fantastiskt att det gick bra och blev bra!

  Jag funderar på det du skriver om att få behandlingen försäkrad genom att betala med vissa kreditkort. Vad täcker en sådan försäkring? De kreditkort du nämner verkar inte ha någon försäkring som verkar relevant för detta. Har du något tips om var jag kan hitta mer information ?
  Stort tack på förhand!

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Maria,

   Om du funderar på MiraDry är det ett bra val, var bara beredd på att det gör ont en ganska lång tid efter behandlingen — inte så farligt mycket egentligen, men det känns under lång tid.

   Ibland behöver man göra behandlingen 2 gånger för att få maximal effekt, då med 3-4 månader emellan. Detta behövde dock inte jag utan är nöjd efter en behandling.

   Angående finansieringen trodde jag att de konsumentskydd som korten ger även gällde sjukvårdabehandlingar; så verkar fallet dock inte vara. Jag korrigerar artikeln så snart jag hinner.

   Tack för kommentaren och feedback. Hoppas du får hjälp med dina besvär!

 2. MariaMaria

  Hej igen!
  Tack för svar! Ok, då vet jag det! Och tack för all info!????????

 3. CC

  Hej. Hur länge varvid svullen i armhålorna? Känslan av att ta tennisbollar under armarna. /Gjort miradry idag

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej,

   Kul att du gjort behandlingen! Den värsta svullnaden lägger sig efter bara ett par dagar — jag arbetade som vanligt redan dagen efter. Alla reagerar antagligen olika så låt det ta lite tid om så behövs.

   För min egen del tyckte jag det som störde mig mest var vätskan som blir kvar ett par veckor, eftersom den långsamt absorberas av kroppen (antar jag). Den gjorde att man kände sig lite extra svullen.

   Efter den värsta svullnaden kommer du ha en knölig yta i armhålorna. För mig försvann de efter ungefär tre månader, vilket jag läst att folk klagat på. Det störde mig inte alls, dock.

   Tänk på att allting "dragit ihop sig" lite, så undvik om du kan att sträcka dig uppåt efter glas, tallrikar, och så vidare i köket. Det kan göra onödigt ont.

   Hör gärna av dig om du har fler frågor. Lycka till och hoppas du får det resultat du önskar!

 4. CillaCilla

  Hej!

  Jag funderar på att göra en miradry behandling, men funderar på kompensatoriska svettningar. Vet du något? Hört någon annan som fått det?
  Svettas du på fler ställen på kroppen?

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Cilla,

   Jag förstår din oro, jag har också läst om dessa svettningar för länge sedan, men jag tror att det bara sker när man opererar och påverkar nerver.

   Vid behandling med botox eller MiraDry har jag inte upplevt några kompensatoriska svettningar, och jag har heller inte hört om någon som fått det av den behandlingen.

   Lycka till!

 5. twtw

  Hej, jag undrar om du märkt något av behandlingen idag? några biverkningar som kommit nu senare? Är effekten lika stor?

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej,

   Ledsen för sent svar på din kommentar. Inga biverkningar har dykt upp efter behandlingen, däremot så minskade effekten något av behandlingen, vilket jag antar beror på att kroppen läker och de svettkörtlar som inte togs bort permanent vid behandlingen börjar fungera igen.

   Det här är dock något som jag informerades om innan behandlingen, nämligen att det kan ta 1-3 behandlingar att nå den nivå av svettningar som man själv är bekväm med. Har man grov hyperhidros kan det alltså kräva tre behandlingar, och har du lätt hyperhidros räcker det med en behandling.

   Om du själv märker att du inte blev nöjd med behandlingen är det alltså "bara" att göra den igen. Eftersom det kostar omkring 20 000 per gång kan jag förstå att det kan ta emot, men låt säga att du blir helt kvitt dina besvär efter två behandlingar — då är det 40 000 välinvesterade kronor.

   Hoppas det besvarade din fråga!