När kommer besked om utdelningar?

En läsare hörde av sig och undrade hur man får reda på om bolagens respektive utdelningar, så här kommer en enkel genomgång.

Moderna handelsplatser för aktier och fonder kryllar av information, som aktiekurs, senaste utdelningar, direktavkastning, omsättning, vinst, P/E, köp- och säljrekommendationer, och så vidare.

All information finns dock inte tillgänglig hos nätmäklare som Avanza och Nordnet, och när man vill lära sig mer blir det då ganska vanligt att man behöver gräva lite djupare — och här lär du dig precis hur du gör det.

Läs rapporter

Den enkla sanningen är att all information du kommer behöva om ett bolags finanser och idéer finns i deras rapporter, där de följer upp finanser och resultat i olika typer av rapporter;

  • interimsrapporter som exempelvis kvartal eller tertial
  • helårsrapporter
  • utdelningshöjningar

Utöver den finansiella informationen, som så klart är intressant, finns det ofta investeringsbeslut och inriktningar att ta del av, där ledningen förklarar hur de tänker och varför de tar vissa beslut.

Även om svenska bolag har klart mycket bättre rapporter än många utländska är det just i rapporterna man hittar många svar.

För den som letar besked om utdelningar är det i rapporterna man hittar ledningens föreslagna utdelning (exempelvis i årsuppföljningen) och sedan den beslutade utdelningen i någon interimsrapport senare.

Hitta information

Alla noterade bolag har publika rapporter, vilket innebär att du som är intresserad av deras aktier kan vara säker på att det finns gott om information att läsa.

För att göra detta letar du upp respektive bolags Investor Relations-sida, som alla börsnoterade bolag har och ser till att hålla uppdaterad.

Exempel på Investor Relations-sidor hos populära bolag är dessa;

På dessa sidor kan du följa både bolagens aktiekurs, grotta ner dig i deras rapporter eller kolla upp kommande utdelningar.

Prenumerera

Den som är intresserad av ett specifikt bolag, dess finanser och eventuella utdelningar gör rätt i att prenumerera på deras rapportflöde. Det här kanske låter som överkurs men det är faktiskt ett riktigt bra sätt att hålla sig uppdaterad — ett mail kommer helt enkelt till din inbox varje gång det finns en relevant nyhet.

Jag prenumererar på en hel del nyhetsbrev, vilket gör att det snabbt fyller på vissa perioder under året, men det är enkelt att sålla bort irrelevant information och ta reda på det som får en att lyfta på ögonbrynen.

Huvudsaken är att du vet var du kan hämta informationen och att du inte är rädd för att du inte ska förstå. Det är enklare än man tror när man väl börjar skumma igenom rapporterna!

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Fortum OyjFORTUM
 Realty Income REITO
 Sampo Oyj ASAMPO

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.