Boeings flygplan stoppas efter krascher

På mindre än ett halvår har två flygplan från Boeing kraschat — i sig inget uppseendeväckande, men en detalj oroar: de är av samma nya modell.

Boeing är, tillsammans med Airbus, världens största flygplanstillverkare och har otaliga framgångsrika modeller i bagaget.

Nu börjar dock Boeing få en del motvind, efter att två av bolagets flygplan kraschat — och de är dessutom av samma modell; 737 Max 8.

Krascherna liknar dessutom varandra eftersom de inträffade kort efter start:

  • Indonesiska Lion Airs flight JT610 med 189 passagerare kraschade i oktober 2018 efter tretton minuter i luften
  • Ethiopian Airlines flight ET302 med 157 passagerare kraschade igår, söndag 10 mars, efter endast sex minuters flygtid

Totalt har nu 346 människor tragiskt mist livet, och eftersom dessa två olyckor involverar samma modell från Boeing börjar det nu ryktas om att bolagets nya flygplan kanske dras med ett konstruktionsfel.

Fel på sensor

Den indonesiska haverikomisionen meddelade efter sin utredning att det verkar ha varit fel på planets sensor för planets lutning; ”angle of attack”, som sedan korrigerats automatiskt — vilket innebär att flygplanet trycker nosen nedåt.

I den första kraschen ska sedan piloterna inte ha lyckats deaktivera systemet, som ville korrigera kursen 26 gånger i följd (!), för att därefter störta.

Därefter har Boeing gått ut med instruktioner om hur piloterna ska hantera fel från AOA-sensorn, vilket enligt mig tydligt bekräftar att det finns risker med både flygplanet och en felande sensor.

Flygplansmodellen stoppas

Luftfartsverket i Kina har nu beslutat att stoppa alla 737 Max 8-plan som landet har i sina olika flottor, och därefter hakade även Etiopien på — alla flygplan av den drabbade modellen får flygförbud tills detta är utrett.

Detta är otroligt dålig PR för Boeing, där fler länder antagligen kommer haka på de närmaste dagarna — till slut kanske till och med passagerare inte vill flyga med planet, och ställer krav mot flygbolagen.

Stopp i hela Europa

Uppdatering: Nu har Europeiska luftfartsmyndigheten gett alla Boeing 737 Max-modeller flygförbud i hela Europa, vilket kommer ge stora förseningar i flygtrafiken och — antagligen — stora konsekvenser för Boeing.

Detaljer

  • Namn: Boeing Co
  • ISIN: US0970231058
  • Senaste kurs: 422,58 USD
  • Utdelning: 2,06 USD
  • Direktavkastning: 1,95 %

Jag äger inga Boeing-aktier men har varit sugen på dem länge — tyvärr (för mig) har de dock gått alldeles för bra de senaste åren, så det känns absolut inte som köpläge just nu.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Boeing CoBA
 Airbus S.E.AIRp
 Lockheed Martin CorpLMT

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.