Få inte panik vid börsnedgång

Coronaviruset lamslår produktionen världen över och sätter världens börser i brand — men räds inte för det; det är nu det är viktigt att inte få panik och göra något du ångrar senare.

I går fick jag en notis från Avanza om ett viktigt meddelande, så jag loggade in och läste; Vi behöver informera dig om att ditt innehav har minskat i värde med 10 % — något de enligt lag är tvungna att säga till om. Tyvärr tror jag detta kan tolkas fel, och innebär att många spåsparare tar känslomässiga beslut.

Jag bevakar inte börsen på daglig basis utan försöker låta den vara; på det sättet blir det enklare att slippa oroa sig över utvecklingen. De senaste dagarna har jag fått några notiser från bland annat Yahoo Finance att exempelvis PepsiCo och Coca-Cola gått ner omkring 5 % på en dag — marknaden har fått panik.

Vad rasar mest?

För min egen del är det Brookfield Renewable Partners och Realty Income som innebär mest urholkning av portföljen just nu, vilket är logiskt eftersom de är mina största innehav förutom fonderna.

Jag är dock inte orolig, och det är det som är så viktigt att berätta; jag tror på alla mina innehav på lång sikt, och därför blir jag inte kortsiktigt orolig. Om något passar jag på att fylla på när jag har likvider att göra det.

Fortsätt spara

Det bästa du kan göra — även i nedgång — är att fortsätta spara regelbundet. Med tiden jämnar priset ni betalar för både aktier, fonder och börshandlade fonder ut sig, och för varje nedgång får du ditt innehav lite billigare än tidigare.

Även om kurserna sjunker på börsen har du kvar dina andelar i både fonder och aktier, så sälj inte i nergång; bygg på fram till det börjar gå uppåt igen istället.

Köp inte riskbolag

Det är dock viktigt att poängtera att detta inte går att applicera på förhoppningsbolag likt Fingerprint, där varje uppgång på börsen bygger på att bolaget fått in en stor order, eller ett läkemedelsbolag med förhoppning om ett avgörande godkännande.

Med för många av dessa bolag kan en nedgång likt den vi ser med coronaviruset den senaste veckan vara dödsstöten för din portfölj, och det är få som klarar av en sådan mental påfrestning. Köp istället tryggare bolag eller fonder så att du kan slappna av och fortsätta spara över tid.

Skydda med indexfonder

Den största fördelen med att köpa indexfonder jämfört med enstaka bolag är just ett skydd mot att det enstaka bolaget går i konkurs; dels har bolagen kvalat in i fondens index, och dels äger fonderna många fler innehav än bara ett enstaka; ofta 50 - 100 bolag.

Tips på bra indexfonder som dessutom ger utdelning är bland annat;

Läs gärna mer om exempelvis innehaven i Xact Högutdelande eller utdelningshistoriken i Xact Sverige, som jag gått igenom tidigare. Där finns gott om information om vilka bolag som ingår, vilket också kan ge en liten fingervisning om vilka bolag som "kvalar in" i fonden, i de fall där du funderar på att äga dem direkt.

Hur gör du?

Alla reagerar så klart olika när sådant här händer — vad gör du själv? Hur har dina innehav utvecklats och hur resonerar du kring det? Är du långsiktig eller kortsiktig?

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Brookfield Renewable Partners LPBEP.UN
 Coca-Cola CompanyKO
 Fingerprint Cards BFING B
 Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility UCITS ETF DistHDLV
 PepsiCo IncPEP
 Realty Income REITO
 Xact Norden HögutdelandeXACTHDIV
 Xact SverigeXACT Sverige

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har två kommentarer.
 1. Hans SimonHans Simon

  Hej!
  Hur ser du på att HDLV har fallit rätt mycket (ca 25% från toppnotering på 30 dollar) pga Coronakrisen? Återhämtning har ej skett i takt med att börsen har gått upp igen efter det kraftiga raset i mars 2020.
  Håll dig och din familj frisk!!
  Mvh Hans

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Hans,

   Det är så klart inga konstigheter att den fallit tillsammans med resten av börserna, och jag förstår att du reagerar på att återhämtningen inte matchar börsen. Här är det dock viktigt att komma ihåg att fonden inte följer börsen i sin helhet utan ett index med vissa regler.

   Två av dessa regler är att inget bolag får väga mer än 3 % samt att ingen sektor får väga mer än 25 % — och här har du förklaringen till att fonden inte återhämtat sig lika snabbt som börsen i helhet; man saknar drivkraften från exempelvis Amazon (som inte betalar utdelning), Microsoft, Apple, Facebook och Alphabet, som alla sticker iväg i de rusningar som följer rasen under coronakrisen.

   Tack för kommentaren och omtanken!