Bostadsköpare förlorade mot SSM

Efter att byggprojekt hos SSM försenats mer än två år drog ett par köpare bolaget inför rätta för att ta sig ur avtalet — och är nu skyldiga mer än en halv miljon kronor.

Fallet SSM blir mer och mer tragiskt för var dag som går, med fler och fler besvikna köpare som desperat försöker dra sig ur deras evigt försenade byggprojekt.

Från början tyckte jag det var tragiskt nog att människor flippar lägenheter — alltså köper bostäder på kontrakt för att sedan sälja samma kontrakt dyrare — samtidigt som prisuppgången avtar, men när jag sedan läste nyheten om att boende blir nekade att hoppa av sina kontrakt trots flera års förseningar kändes det än mer tragiskt.

Dessa människor gör då det enda de kan; de startar en civilrättslig process mot SSM för att komma loss sina kontrakt — det kan inte vara skäligt att de ska behöva ligga ute med handpenning, och dessutom vara skyldiga att fullfölja köpet, om bygget dröjer flera år.

Målet ogillas

Nu visar det sig dock att Stockholms tingsrätt anser att bolaget har rätt, och att målet som helhet ogillas. Det spelar alltså ingen roll att bolaget angett ett datum för flera år sedan som inflyttningsdatum, och att huset dessutom inte ens är klart ännu, för bolaget har skrivit till att förseningar kan förekomma.

Eftersom paret förlorade i rätten döms de dessutom till att betala bolagets rättegångskostnader utöver sina egna kostnader — totalt 548 000 SEK.

Ja, då så. Tingsrätten anser alltså inte att konsumentskyddet ska gälla när bostadsutvecklare som SSM lurar in vanligt folk i dåliga avtal.

Så vad har vi lärt oss här?

  1. Gör inte investeringar på 5-10 miljoner på spekulation
  2. Tro inte att bostadsmarknaden aldrig viker
  3. Köp inte ofärdiga bostäder

Den riktiga smärtan kommer dessutom antagligen ännu senare, när bolaget rear ut osålda lägenheter och den nyinflyttade grannen har betalat en miljon mindre än du själv.

Detaljer

  • Namn: SSM Holding
  • ISIN: SE0009663511
  • Senaste kurs: 8,42 SEK
  • Utdelning: 0 SEK
  • Direktavkastning: 0 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 SSM HoldingSSM

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.