Bra intervju med Ratos VD

Kan den nya VD:n Jonas Wiström rädda det sjunkande skeppet som är Ratos?

I avsnitt 304 av Sparpodden får vi höra hur Jonas Wiström, som är VD för investeringsbolaget Ratos, ser på bolagets utveckling de senaste åren och deras största innehav, samt vad han har för strategier, planer och idéer för att vända skutan framöver.

Programledare är Nordnets sparekonom Alexander Gustafsson, som normalt sett spelar in Sparpodden tillsammans med kollegan Frida Bratt.

Alexander gör ett utmärkt jobb, även om jag stundtals skulle vilja ha lite hårdare frågor — exempelvis hur Jonas ser på sitt ansvar som ordförande under dessa år.

Tydligt missnöje

Den nya VD:n är tydlig med att bolaget har tagit felaktiga beslut och haft fel inriktning, och även om han själv som ordförande under dessa år också har haft ett ansvar anser han att bolagets operativa ledning varit felaktig under Campbells och Agervalds tid.

Många av felen det talas om har gjorts under hans föregångares år, alltså följande:

  • Susanna Campbell åren 2012 till 2016
  • Magnus Agervald (från Byggmax) året 2016 till 2017

I rollen som bolagets ordförande var Jonas Wiström själv den som sparkade båda dessa personer, och efter att Magnus Agervald fick gå på dagen tog Wiström över VD-posten själv.

Som tur är ger han svar på tal kring vad bolaget behöver göra; allt han säger låter sunt — framför allt att de vill komma närmre sina innehav genom att ha tätare kontroller och uppföljningar, samt att tillsätta Ratos-personal i samtliga styrelser.

Nu gäller det bara att översätta dessa ord i handling. Wiström har själv sagt att det kommer ta tre år att vända Ratos från den dagen han tillträdde — detta innebär att de bör vara i mål vid årsskiftet nästa år, 2020.

För sent att sälja

Även om jag över tid gjort mig av med mina sämre innehav — som exempelvis Havsfrun — är Ratos ett bolag där jag hela tiden känt att "de kommer börja prestera bättre snart".

Som ni alla säkert redan vet så har bolaget verkligen inte börjat prestera bättre — inte ens i närheten, tyvärr — och med facit i hand har Ratos nästan utvecklats till ett praktexempel i vanskötsel av ett bolag.

Eftersom jag inte sålde när det egentligen var dags sitter jag nuförtiden med aktier i bolaget som minskat betydligt mer i värde än jag hade önskat, och därför känner att det är för sent för att sälja.

Men skam den som ger sig. Jag tycker Jonas Wiström verkar vara en bra VD för bolaget, och vändningen för mitt eget innehav kan jag vänta på utan att lägga något fokus på bolaget i närtid. När jag väl tittar in i lådan igen bör det se bättre ut — inte mycket, men iallafall lite.

Framtiden får utvisa om det här beslutet är helt åt skogen eller inte — vad sägs om en uppföljning om ett år?

Lyssna eller titta på avsnittet

Om du själv vill höra vad Jonas Wiström har att säga om Ratos kan du lyssna på podden på SoundCloud eller se avsnittet på YouTube, som finns här nedanför:

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Ratos ARATO A
 Ratos BRATO B

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.