Brookfield höjer utdelningen — bokslut 2018

Kanadensiska värdeskaparen Brookfield Asset Management gör ett rekordår och höjer utdelningen än en gång.

Idag rapporterade Brookfield Asset Management resultatet för Q4 samt helåret 2018, och konstaterar att FFO steg 15,79 % och landar på totalt 4,4 miljarder CAD för 2018 mot 3,8 miljarder för 2017.

FFO per aktie ligger nu på 4,35 CAD för 2018 mot 3,74 CAD för 2017.

Total market cap ligger just nu på 41,33 miljarder USD med ett P/E-tal om 15,96 — inte det mest intressanta talet för just denna typ av bolag, men det ger ett någorlunda hum om vad bolaget kostar just nu, sett till sina tillgångar.

Höjd utdelning

Efter rekordåret meddelar Brookfield Asset Management att man höjer utdelningen från 0,15 USD per kvartal till 0,16 USD per kvartal, en höjning om 6,67 %. Den höjda utdelningen har x-datum den 27 februari och betalas sedan ut till aktieägarna den 29 mars.

Som utdelningsinvesterare sticker det lite i ögat när direktavkastningen ligger på låga 1,49 %, men som en långsiktig investering spelar detta mindre roll; bolaget presterar mycket bra över tid och har visat upp en fin utveckling de senaste åren. Den som köpte aktien 2009 har exempelvis femdubblat sin investering till idag.

Flera innehav

Jag äger ännu inte aktier i moderbolaget Brookfield Asset Management, men har en större position i Brookfield Renewable Partners och en mindre i Brookfield Property Partners — båda populära utdelningsaktier med goda framtidsutsikter.

Utöver dessa finns även infrastrukturbolaget Brookfield Infrastructure Partners, som jag ännu inte har hunnit sätta mig in i tillräckligt för att göra en bedömning. Något som dock är tydligt med de övriga bolagen är att Brookfield gör ett umärkt jobb att successivt ta marknadsandelar och att ständigt avyttra de anläggningar som visar sig ge en bra vinst.

Kapitalförsäkring

Kom ihåg att alltid ha dina utländska innehav i en kapitalförsäkring, eftersom du då får tillbaka källskatten som dras vid utdelningar. Processen är automatisk men tar 2-3 år hos både Avanza och Nordnet — hos Nordea ska det dock gå mycket snabbare att få tillbaka källskatten.

Detaljer

  • Namn: Brookfield Asset Management
  • ISIN: CA1125851040
  • Senaste kurs: 43,01 USD
  • Utdelning per år: 0,64 USD
  • Utdelning per kvartal: 0,16 USD
  • Direktavkastning: 1,49 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Brookfield Asset Management IncBAM.A
 Brookfield Renewable Partners LPBEP.UN
 Brookfield Property Partners LPBPY.UN
 Brookfield Infrastructure Partners LPBIP.UN

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.