Investera automatiskt med Opti

Spara med hjälp av modern teknik med den automatiska investeringstjänsten Opti och håll dina kostnader så låga som möjligt.

Idén med sparrobotar som Opti är att de automatiskt justerar hur ditt kapital allokeras mellan exempelvis fonder, aktier och råvaror helt automatiskt, utifrån både hur världen ser ut och hur respektive innehav utvecklas.

Huvudsaken är att du slipper bry dig, vilket är något jag försöker få folk att förstå varje dag; det är bättre att du sparar lite varje månad än att du inte sparar alls. Låt aldrig din rädsla för att lära dig vara en stoppkloss, utan använd istället en tjänst som gör jobbet åt dig.

Finns till iOS och Android

Det går inte att starta ett konto direkt på deras hemsida utan du behöver göra det via appen, där du enkelt signerar med Mobilt BankID.

Opti finns till de två största plattformarna på marknaden;

Så snart du laddat hem appen är det bara att starta ett investeringssparkonto hos dem och sätta upp ett månadsspar eller sätta in pengar.

Låga avgifter och fondrabatter

Tjänsten med automatiska investeringar hos Opti kostar 0,50 % för den som har ett sparkapital på mindre än en miljon, och sedan minskar avgiften ju mer kapital du samlar. Mer information om detta finns lite längre ner i artikeln.

Det som gör sådana här tjänster så pass intressanta är att de går emot de gamla traditionella storbankerna och istället erbjuder rabatt på fonderna, genom att de ger tillbaka en stor del av den provision som fondförvaltningsbolagen betalar när man investerar i deras respektive fonder.

Fonderna ligger i ett vanligt investeringssparkonto (som ofta kallas "ISK") och det går även att få innehaven i en kapitalförsäkring om du föredrar det — då behöver du dock kontakta Opti manuellt, men så snart du gör det tar deras kundtjänst hand om din begäran.

Utöver grundavgiften betalar du sedan avgifter för de fonder som ligger i din automatiska portfölj, men en stor del av deras affärsidé är just att du ska få din återbäring från fondavgifterna för att maximera din avkastning till lägre kostnad än hos traditionella banker.

Nytt namn

När bolaget öppnade upp sin app för betatestning gick appen under namnet Prisma, ett namn som de dock lämnade när det kort därefter lanserades en populär fotograferingsapp med samma namn.

Det nya namnet blev Opti, vilket både klingar bättre när man säger det och ser bättre ut.

Mer pengar ger lägre avgift

Ju mer kapital du sparar hos Opti, desto lägre avgift behöver du betala, och även om det kan vara en svindlande känsla att läsa om så pass höga belopp är det absolut inte omöjligt att få rabatt, bara du börjar spara tidigt och är konsekvent med ditt sparande.

Kapital hos Opti Avgift
Under 1 MSEK 0,50 %
1 - 20 MSEK 0,45 %
20 - 30 MSEK 0,40 %
30 - 40 MSEK 0,35 %
40 - 50 MSEK 0,30 %
Över 50 MSEK 0,25 %

Nu förstår jag så klart att det inte är speciellt många av bloggens läsare som sitter på 30 miljoner SEK, men det är faktiskt fullt rimligt att många av er till slut kommer ha ett kapital på över 1 miljon — och då sänks alltså den årliga avgiften från 0,50 % till 0,45 %.

För den som har riktigt mycket pengar går det att halvera den fasta kostnaden för roboten, som från början ligger på 0,50 % per år, vilket alltså lägger avgiften på riktigt låga 0,25 %.

Vill du veta mer om hur man lyckas spara ihop ett riktigt stort kapital? Läs min artikel Hur mycket pengar behöver man för att sluta jobba?, där jag går igenom både kapital och hur man behöver tänka kring sparande som sker över lång tid.

Minska risken

Jag har skrivit om det ganska många tidigare, och det är viktigt att känna till; det enda sättet du kan göra det tryggare att investera pengar på börsen är genom att sprida dina tillgångar över många olika bolag, regioner och värdepapper eller råvaror.

Detta kallas att diversifiera, och det är viktigt om man vill kunna sova gott om nätterna och samtidigt njuta av avkastning på börsen. Det går alltid upp och ner, och det går inte att komma ifrån — det du behöver göra är att förbereda dig för just det.

Det innebär alltid en risk att investera pengar i värdepapper och råvaror. Att enbart spara på ett sparkonto till en inlåningsränta om 0,00 - 1,00 % är dock inte ett värdigt alternativ, primärt eftersom inflationen äter upp dina tillgångar istället för att du över tid får hjälp av din avkastning.

Tänk dock alltid på att bara investera pengar som du inte behöver i närtid. Behöver du ditt kapital, eller åtminstone delar av det, inom fem år bör du hålla dem på exempelvis ett sparkonto istället.

Om du vill prova på sparande hos Opti så är det just en app till antingen iOS eller Android.

Andra tjänster för låga avgifter

Det finns flera tjänster som låter dig investera både billigare och, i vissa fall, med hjälp av automatiska robotar, så kallade "sparrobotar". Många tjänster liknar varandra, men de har alla sina fördelar och det är därför värt att hitta den som passar dig bäst.

Liknande tjänster är exempelvis:

  • Avanza - automatiskt robotsparande
  • Lysa - automatiskt robotsparande
  • SAVR - lägre fondavgifter
  • Nordnet - handla fonder och börshandlade fonder utan courtage

Det viktigaste du kan göra är att börja spara pengar redan idag — att hitta helt rätt taktik eller strategi är inte enkelt och tar lång tid, men det första steget är alltid att börja spara.

Över tid kan du sedan justera din strategi allt eftersom ditt intresse och din kunskap formar din investeringsfilosofi. Huvudsaken är att du sparar, inte att du gör 100 % rätt hela tiden.

Om du har några frågor eller funderingar får du mer än gärna hör av dig till mig, så hjälper jag till i de fall jag kan — du når mig via kontaktformuläret.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.