Byggmax slopar utdelningen

Efter att även fjärde kvartalet slutat negativt beslutar Byggmax att ställa in utdelningen under 2019.

Byggvarukedjan Byggmax fortsätter att kämpa i stark motvind med ett resultat om -14,4 MSEK för det fjärde kvartalet 2018.

Försäljningen i de primära Byggmax-varuhusen steg dock under Q4 med 9,7 % — det som drar ner resultatet är istället att dotterkedjan Skånska Byggvaror tappade strax över 23 % av sin försäljning på grund av en medveten förändring av utbudet; man plockar bort de olönsamma produkterna ur sortimentet.

Frågan är om just färre varor är vägen att gå för att förbättra sina resultat, när dagens kunder förväntar sig att kunna handla allt under samma tak, och dessutom omedelbart. Jag tror verkligen inte på den inriktningen.

Vet man att allt man behöver inte finns hos Skånska Byggvaror åker man helt enkelt till den kedja som har alla produkter man behöver — även de som butiken ifråga inte har höga marginaler på. Resultatet i längden bör bli att allt färre ens bemödar sig att besöka kedjan.

Kraftig nedgång

Marknaden svarar genom att aktien rasar mer än 11 % bara idag, vilket gör att nedgången sedan ett år tillbaka uppgår i 36,8 %. Även om man blickar fem år tillbaka ligger kursen omkring -37 % — inte imponerande.

Jag förstår marknaden till fullo och har dessutom svårt att se hur de ska kunna vända denna skuta med tanke på hur mycket svenskarna spenderar på just byggvaror, i form av både krediter och genom subventionerade ROT-arbeten.

Börjar skapas ett bra läge för att ta en första position i Byggmax..? Magkänslan säger nej — här kommer det antagligen falla desto mer framöver.

Detaljer

  • Namn: Byggmax
  • ISIN: SE0003303627
  • Senaste kurs: 30,35 SEK
  • Utdelning: 2,50 SEK
  • Direktavkastning: 8,24 %

Förtydligande: Ovanstående är 2018 års utdelning, och direktavkastningen är beräknad utifrån dagens kurs. Ingen utdelning betalas under 2019; direktavkastningen är med andra ord noll för 2019.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Byggmax GroupBMAX

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.