Disney bekräftar sin kommande streamingtjänst

Som en första spik i kistan för Netflix är nu streamingtjänsten från Disney officiell — och kommer nästa år.

Disney låter meddela att man nu närmar sig lanseringen av den mycket omtalade och redan hypade streamingtjänsten. Dessutom meddelar man att namnet på tjänsten kommer att bli Disney+.

Spontant känner jag att namnet är det tråkigaste som över huvudtaget var möjligt, men låt gå — det kommer nog bli succé oavsett.

Exklusiva titlar

Det största hotet för konkurrenterna är att Disney äger så fruktansvärt många populära varumärken tillsammans med både aktuella filmer och serier. När de startar Disney+ kommer de samtidigt göra sina egna titlar exklusiva för sin egen tjänst — men vad betyder det då?

Jo, följande titlar lyfts helt enkelt bort från konkurrenterna:

  • Alla Star Wars-filmer och -serier
  • Alla Marvel-filmer och -serier, inkl Avengers, Ant-Man, Spider-Man, Daredevil, osv
  • Alla X-Men-filmer (när de köpt Fox)
  • Alla Pixar-filmer

När man väl kikar på vad Disney egentligen äger så känns det bara löjligt att tro att någon kan konkurrera med dem — hur mycket pengar Netflix och Amazon än bränner på att producera eget innehåll kan de omöjligt komma ikapp vad Disney just nu pumpar ut, mot alla målgrupper — om du så är barn, ungdom eller vuxen har de något att erbjuda dig.

Ute med Netflix

Så varför innebär det här att Netflix får problem? Jo, till skillnad från Amazon och Disney har de inga andra inkomstkällor — de förlitar sig helt på att öka antalet prenumeranter, och har inga andra tjänster som kan täcka förlusterna.

Amazon kan med hjälp av bland annat sin handelsplattform och AWS täcka enorma utgifter, om det så krävs. Likaså kan Disney fortsätta producera världsdominerande filmer och serier i den takt de redan gör utan några som helst problem.

Tyvärr känner jag att den kommande uppdelningen som alla dessa olika streamingtjänster innebär gör att 90-talet upprepar sig, där vi återigen får uppleva kabelkanalernas uppdelade utbud och där man måste sålla bort potentiellt intressanta filmer och serier bara för att man inte kan ha alla tjänster på en gång. Synd, men jag antar att det går i vågor — till slut tröttnar folk på alla olika varianter och man börjar istället sälja sitt material igen.

Släpps 2019

Man meddelar dessutom att Disney+ släpps under 2019, men ger inga detaljer kring t.ex. tillgänglighet på olika plattformar eller prisspann. Jag hoppas de lägger sig skäligt i pris och tar för givet att de kommer att finnas tillgängliga på de vanliga app-plattformarna.

Som ni kan se i min portfölj äger jag (och mina barn) aktier i Disney, som jag avser behålla för en lång tid framöver. Oavsett om jag tror att just streaming är Disneys framtid har de kunskapen och möjligheterna att anpassa sig för vilken marknad som helst.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Walt Disney CoDIS
 Netflix IncNFLX
 Amazon.com IncAMZN

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.