EU granskar Finansinspektionen

Inte bara jag är besviken på deras totala tafatthet gentemot Swedbank.

Under Swedbank-härvan — där banken inte bara misstänks för allvarlig penningtvätt utan även grovt svindleri då banken delgav storägarna om anklagelser rörande penningtvätten trots att dessa ansågs vara kurspåverkande — visade det sig att Finansinspektionen känt till brister inom bankkoncernen men valt att inte agera.

Anledningen? Det vore ju synd om allmänheten tappar förtroende för Swedbank.

Så vad är Finansinspektionens roll — är det att se till att svenska storbanker sköter sig och gör rätt, eller är det att hålla dem om ryggen och tillsammans försöka undvika negativ press?

Jag vet mitt svar, och hur vi än vrider och vänder på det så kan jag inte känna att Finansinspektionen lyckats med att varken granska eller skydda banken.

Granskas av EU

Så vem är lika tjurig som jag? Oftast är det få personer, men i det här fallet verkar EU-kommissionen ha fått upp ögonen för den svenska Finansinspektionen och dess totala tafatthet mot faktisk kontroll av bankväsendet i Sverige.

Strålande, säger jag — äntligen är det någon som ryter till! Svenska politiker vet jag sedan länge att jag inte kan förvänta mig något alls av; finansmarknadsminister Per Bolund stod exempelvis och krävde Swedbank på svar, men hade inga åsikter om Finansinspektionens arbete.

Faktum är att Finansinspektionens penningtvättutredare slog larm om bristande rutiner hos just Swedbank så tidigt som 2017, med resultatet att beslutande chefer inom myndigheten lade locket på och även ansåg att banken inte behövde straffas av sanktioner.

Eftersom detta dessutom visade sig vara sant är hanteringen på Finansinspektionen ingenting annat än klassisk korruption, och behöver hanteras som just det.

Jag hoppas därför att EU-kommissionen synar bluffen från Finansinspektionen med Erik Thedéen i spetsen — vi måste kunna lita på våra myndigheter.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Swedbank ASWED A

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har tre kommentarer.
 1. DanDan

  Grymt att du promotar kf i nordea bara en insatt förstår vilka otroliga fördelar det ger med utländska utdelningar jämfört med avanza. En sak som jag dock märkt är att det är svårt att hålla koll på källskatten? Det står hur mkt källskatt som är upplupen men den summa verkar inte minska efter den dras varje månad? Fattar du vad jag menar? Sen får jag heller inget meddelande om när skatten skall dras och vilket datum?

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Dan, och tack för din kommentar! Det är definitivt svårt att hålla koll på kontohändelserna hos Nordea, men det finns olika vyer som visar olika mycket detaljer i deras internetbank. Jag ser till att skriva ett inlägg nästa vecka som går igenom detta och visar exempel.

 2. DanDan

  Tack uppskattas nordeas kundtjänst är katastrof oroväckande bara tur om man kommer till nån som fattar nåt om deras egen tjänst. Kommer inom kort gå in med en miljon hade du vågat göra det i en kf nordea eller hade du lagt 50% av det hos avanza?