Se fondernas innehav i aktier

Avanza visar att de står i framkant och lanserar en underbar funktion — att se vilka fonder som äger dina favoritaktier.

Tack vare finansiella regelverk om att fonder ska vara öppna för insyn har vi privatpersoner i flera år enkelt kunna ta reda på fondbolagens toppinnehav i respektive fond.

Från andra hållet har det dock varit svårare — alltså att utifrån en viss aktie smidigt kunna ta reda på vilka fonder som äger den specifika aktien. Tills nu, för hos Avanza kan du nämligen se just det.

Innehåll

Se vilka fonder som köper aktier

Det Avanza nu har gjort är att de låter dig se vilka fonder som äger en specifik aktie, samt hur stor andel av fonden som aktien utgör, direkt från aktiens vy i appen.

Kanske hittar du en ny fond som kan bli din nya favorit, utifrån vilka aktier du märker att de äger — eller hittar du, tvärtom, nya aktier utifrån vilka övriga aktier som finns i fondens toppinnehav?

Exempel på aktier

För att visa vad för information det går att få fram med den nya funktionen tänkte jag gå igenom fem exempel på populära aktier och vilka fonder som äger dessa.

1. Akelius Residential D

Vi börjar med den populära fastighetsägaren Akelius och dess aktie som nyligen listats om till D-aktie istället för den tidigare preferensaktien.

# Fond Andel
1 Atlant Stability Offensiv 5,58 %
2 Atlant Edge 5,24 %
3 Atlant Stability 3,20 %
4 Atlant Sharp 3,17 %
5 Quesada Bond Opportunity A 2,67 %

2. Stora Enso R

En annan populär aktie där det blir intressant att utforska fondernas exponering är Stora Enso, det globala skogsbolaget med säte i Finland.

# Fond Andel
1 Swedbank Robur Sweden High Dividend 6,17 %
2 PriorNilsson Realinvest A 5,69 %
3 Aktiespararna Direktavkastning A 5,60 %
4 Lannebo Sverige Hållbar A SEK 5,03 %
5 Aktie-Ansvar Sverige A 4,02 %

3. Loomis B

Det från Securitas avknoppade globala kontanthanteringsföretaget Loomis är en populär aktie bland privata investerare, och även så hos ett par fondförvaltare. Aktien ägs av många fler fondbolag, men då kanske inte i fonder som finns i utbudet hos Avanza.

# Fond Andel
1 Holberg Norden A 8,46 %
2 Handelsbanken Sverige Selektiv 4,61 %

4. Evolution

Den svenska spelutvecklaren Evolution har blivit enormt populär på senare tid, och för den som vill investera i fonder som äger denna är topplistan följande:

# Fond Andel
1 Consensus Småbolag A 7,52 %
2 IKC Sverige Flexibel 6,56 %
3 IKC 0-100 6,25 %
4 IKC Global Trend 5,91 %
5 Alfred Berg Nordic Gambak Classic 5,68 %

5. Latour B

Ett av Sverigest mest populära investmentbolag är Latour, och även om ett investmentbolag i sig nästan är som att äga en fond finns det faktiskt några fonder som till stor del har innehav i aktien.

# Fond Andel
1 SEF Kavaljer Investmentbolagsfond A 5,95 %
2 Spiltan Aktiefond Investmentbolag 3,71 %
3 Cliens Mixfond B 2,27 %
4 Skandia Världen Sverige 1,79 %

Hitta nya aktier

Utifrån de fonder du hittar genom att besöka dina favoritaktier kan det till och med leda till att du hittar nya favoritaktier. Vilka aktier är fondens toppinnehav? Varför har de valt att investera i den aktie du är intresserad av, och vad har lett dem till att investera i andra aktier?

Vilka aktier äger de mer av än just den aktien du har tittat på, och varför? Fondförvaltare lägger ner stora mängder tid och köper aktier för otroligt mycket pengar, så det kan vara värt att väga in deras beslut när du letar efter nya aktier att investera i.

Begränsningar

Egentligen känns det fel att kalla detta för begränsningar, men faktum är att det inte går att se precis vad som helst i den nya funktionen — här är det som begränsar mängden data vi kan få fram.

Bara i appen

Observera att det inte går att se fonder med innehav i aktien från webbplatsen, utan enbart från appen. Huruvida detta bara är temporärt vet jag inte, men jag hoppas det — det är nämligen ett utmärkt sätt att både hitta fonder och nya aktier, och att bara kunna göra det i appen är för min egen del väldigt begränsande.

Som vanligt har jag ställt frågan, till Avanza i det här fallet, och jag kompletterar artikeln så snart jag fått svar från dem. Skulle detta dyka upp till deras webbplats skulle åtminstone jag spendera ännu mer tid där än jag redan gör.

Bara fonder hos Avanza

En annan begränsning är det faktum att funktionen inte kan lista fonders innehav om fonden i sig inte går att handla hos Avanza. Alla fonder går inte att handla överallt, och framför allt inte utländska sådana.

Denna begränsning är givetvis förståelig, och detta är inget klagomål från min sida — jag vill bara att alla ska känna till att listan som visas inte är 100 % komplett ur ett innehavsperspektiv.

Max 10 fonder

Funktionen i appen visar inte fler än 10 fonder och dess respektive innehav, så även om det finns fler än 10 fondförvaltare som har en specifik aktie visas inte alla dessa, även om de kan handlas hos Avanza.

Sammanfattningsvis

Att vi fått en sådan här funktion helt gratis är faktiskt riktigt roligt — det underlättar enormt för oss som kanske vill kika lite djupare på vilken riktning vissa fondförvaltare tar. Kanske kan man hitta billiga fonder som har ungefär samma exponering och innehav som dyrare fonder?

Vill man gräva vidare i fler fonder får man göra det på det "traditionella" sättet, alltså att gå in på respektive fond för att se regionsexponering och aktieinnehav. Problemet är bara att det känns riktigt bökigt när man kan göra det på det här sättet.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Akelius Residential DAKEL D
 Aktie-Ansvar Sverige A-
 Aktiespararna Direktavkastning A-
 Alfred Berg Nordic Gambak Classic-
 Atlant Edge-
 Atlant Sharp-
 Atlant Stability-
 Atlant Stability Offensiv-
 Avanza Bank HoldingAZA
 Cliens Mixfond B-
 Consensus Småbolag A-
 EvolutionEVO
 Handelsbanken Sverige Selektiv-
 Holberg Norden A-
 IKC 0-100-
 IKC Global Trend-
 IKC Sverige Flexibel-
 Lannebo Sverige Hållbar A SEK-
 Latour BLATO B
 Loomis BLOOM B
 PriorNilsson Realinvest A-
 Quesada Bond Opportunity A-
 SEF Kavaljer Investmentbolagsfond A-
 Securitas BSECU B
 Skandia Världen Sverige-
 Spiltan Aktiefond Investmentbolag-
 Stora Enso RSTE R
 Swedbank Robur Sweden High Dividend-

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.