Gratis USA-handel hos Avanza

Handla amerikanska aktier utan att betala något courtage hela dagen hos Avanza!

Under måndagen den 26 oktober 2020 är det gratis att handla amerikanska aktier hos den populära nätmäklaren Avanza.

Här kommer därför lite tips om både de hittills bästa aktierna, men också vilka amerikanska aktier som flest befintliga kunder hos banken äger — och vilka som är mina egna favoriter, så klart.

Innehåll

Bästa USA-aktierna 2020

2020 har varit ett speciellt år på många sätt, inte minst på grund av coronakrisen och att allt fler arbetar hemifrån, något som faktiskt också avspeglats på den amerikanska aktiemarknaden.

Den stora vinnaren för helåret 2020 är nämligen Zoom, som ökat i värde med mer än 650 % hittills — en helt bisarr siffra, men det tar inte bort det faktum att aktieägarna har varit med om en enorm uppgång under året som gått.

# Aktie Värdeökning
1 Zoom 651,24 %
2 NIO 574,19 %
3 Tesla 402,97 %
4 Neonode 352,55 %
5 Moderna 260,58 %
6 Gravity 230,46 %
7 Square 182,46 %
8 Nvidia 130,98 %
9 Beyond Meat 127,22 %
10 Spotify 89,79 %

Alla dessa uppgångar är så klart imponerande, men jag kan inte låta bli att fundera på om de faktiskt är lite väl tilltagna med tanke på det rådande världsläget — även om Tesla faktiskt nyss gjorde sitt femte kvartal med vinst i rad (!).

Mest ägda USA-aktier

Så till nästa punkt av intresse inför den courtagefria måndagen; vilka amerikanska aktier äger egentligen kunderna hos Avanza?

# Aktie Ägare Ökning
1 Apple 32 281 56,84 %
2 Tesla 28 308 402,97 %
3 Microsoft 24 238 37,3 %
4 Disney 12 815 -11,22 %
5 Amazon 12 769 73,43 %
6 NIO 12 116 574,19 %
7 Nvidia 11 020 130,98 %
8 Coca-Cola 10 422 -8,71 %
9 AMD 9 515 78,68 %
10 Activision/Blizzard 9 081 36,39 %

Med facit i hand är det faktiskt riktigt många kunder som har lyckats äga de allra bästa amerikanska aktierna under året — eller har de kanske köpt dem nu under uppgången, eftersom det blir tydligt vilka aktier som drar iväg?

Det är så klart svårt att säga för mig som inte känner till trenderna, men den här listan ser faktiskt riktigt bra ut för den som behöver lite inspiration inför köpen på den amerikanska börsen.

Mina egna favoriter

Vad jag själv kommer att handla vet nog många av er redan om — jag älskar starka bolag som delar ut ofta, och exempelvis kapitalförvaltningsbolaget T. Rowe Price Group gör mig sällan besviken.

Utöver dem har vi klassikern Realty Income som betalar utdelning varje månad, och underhållningsjätten Disney — som dessutom gått ner lite under året och som därför handlas till lite av en rea just nu.

Månadsutdelare

Att få utdelning varje månad är något jag tycker ett riktigt roligt fenomen, och det är något som många håller med mig om.

En funktion här på bloggen som jag verkligen vill framhäva är de ständigt uppdaterade listorna över månadsutdelare, som har blivit väldigt populära.

Listorna som finns att tillgå är;

I det här läget är det framför allt de amerikanska månadsutdelarna som bör utforskas, men glöm inte bort att det finns andra månadsutdelare i både Kanada och — vilket är helt nytt — här hemma i Sverige.

Att tänka på

Kom ihåg dessa saker inför måndagens courtagefria handel för amerikanska aktier.

Valutaväxlingsavgift

Även om Avanza nu ger oss möjligheten att handla amerikanska aktier utan att behöva betala courtage är det viktigt att komma ihåg att det tillkommer en avgift när man handlar värdepapper i andra valutor än SEK, nämligen valutaväxlingsavgiften.

Detta är denna avgift på 0,25 % som banken tar ut för att växla från SEK till USD när du handlar värdepapper, och utöver att du betalar den när du genomför din affär — oavsett om det är ett köp eller ett sälj — så dras det även 0,25 % varje gång du får en utdelning från bolaget.

Detta är ingenting som går att komma undan utan det är en avgift som alla banker tar ut för att växla mellan valutorna, men det är viktigt att känna till att det kommer att dras en avgift både vid köp och vid utdelningar. Jag som äger många utländska värdepapper tycker att det är värt det, utan tvekan.

Förändrade öppettider

Kom också ihåg att öppettiderna för den amerikanska börsen har skjutits till 14.30 - 21.00 på grund av den svenska vintertidsomställningen.

Erbjudandet

Erbjudandet om gratis USA-handel hos Avanza gäller under den amerikanska börsens öppettider måndagen den 26 oktober 2020.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Advanced Micro DevicesAMD
 Activision Blizzard IncATVI
 Amazon.com IncAMZN
 Apple IncAAPL
 Beyond Meat IncBYND
 Cibus Nordic Real EstateCIBUS
 Coca-Cola CompanyKO
 Walt Disney CoDIS
 Gravity Co LtdGRVY
 Microsoft CorpMSFT
 Moderna IncMRNA
 NIO IncNIO
 Neonode IncNEON
 Nvidia CorpNVDA
 Realty Income REITO
 Spotify Technology SASPOT
 Square IncSQ
 T. Rowe Price Group IncTROW
 Tesla IncTSLA
 Zoom Video Communications IncZM

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.