Gratis USA-handel hos Avanza

Storfavoriten Avanza kör Black Friday på en vanlig tisdag och bjuder på allt courtage när du handlar amerikanska aktier.

Många av oss blev besvikna när Avanza inte körde någon Black Friday-deal i februari, som de gjort tidigare år.

Nu visar det sig att den populära småspararbanken tar nya tag, och som en blixt från klar himmel meddelar de nu att de slopar courtaget helt och hållet imorgon, tisdagen den 26 maj 2020.

Tips på amerikanska aktier

Så vad ska man egentligen köpa på den amerikanska marknaden? Det är ganska svårt att säga, och alla har ju sina egna preferenser.

Jag gillar stabila bolag med saftiga men enkla kassaflöden; därför tänkte jag ge några exempel på amerikanska bolag som är stora inom verktyg, läkemedel, material, kapital och livsmedel.

1. 3M

Först ut är 3M, en amerikansk gigant som tillverkar produkter inom både hälsovård, optik, kontor och bilindustrin.

Bolaget har höjt sin utdelning ända sedan 1959, och har just nu en direktavkastning om 4,02 %. Börsvärdet är just nu inte mindre än 84,23 miljarder USD, och i Sollentuna i Stockholm hittar du bolagets svenska division.

Exempel på produkter från 3M är automatiskt nedbländande svetshjälmar — som ursprungligen är en svensk produkt — och Post It-lappar.

2. Amgen

Det amerikanska läkemedels- och bioteknikbolaget Amgen är inte lika välkänt som exempelvis Pfizer, AstraZeneca eller Johnson & Johnson, men trots det är de ett välmående läkemedelsbolag med starka marknadspositioner över hela världen.

Bolaget har även det en division här i Sverige, och då i Solna i Stockholm. Amgen har ett börsvärde om 133,20 miljarder USD och bjuder på 2,83 % i direktavkastning.

3. Celanese

Kemikalie- och materialbolaget Celanese är ett av Fortune 500-bolagen, och ligger bakom mängder med produkter inom både livsmedels- och tillverkningsindustrin.

För oss privatpersoner är det nog främst sötningsmedlet acesulfam K, sorbinsyra och andra kemikalier som förekommer i livsmedel vi känner igen, men oavsett vilket används bolagets livsmedelskemikalier och ingredienser i drycker, bakverk och livsmedel världen över.

Celanese har en direktavkastning om 2,90 % och ett börsvärde på strax över 10 miljarder USD. Även det här bolaget har en svensk avdelning som huserar i Perstorp.

4. PepsiCo

De flesta av oss känner nog igen PepsiCo, men det är inte bara för sin dryck med samma namn; här har vi ett av världens största livsmedelsbolag, med ett börsvärde om 181 miljarder USD samt inte mindre än 67 miljarder USD i årlig omsättning.

Bolaget huserar varumärken som Pepsi, Mountain Dew, Lay's-chips, Gatorade, Tropicana, 7 Up, Lipton-te, Doritos-chips, Quaker-flingor och Walkers-chips.

En intressant detalj är att de i flera fall samarbetar med det norska livsmedels- och investmentbolaget Orkla för den nordiska distributionen av sina varor; inom detta samarbete faller exempelvis Tropicana, 7 Up och Quaker-chips.

5. T. Rowe Price Group

Slutligen ett av mina favoritbolag; det amerikanska kapitalförvaltningsbolaget T. Rowe Price Group. Jag har ägt detta bolag i ganska många år, och de har över tid gett en mycket bra avkastning — både vad gäller utdelningar och dess kursutveckling.

Bolaget har ett börsvärde om 26,19 miljarder USD, och i dagsläget har aktien en direktavkastning på 3,13 % — inte jättehögt, men högt för att vara ett stabilt bolag.

Att tänka på vid utländsk handel

Det är viktigt att komma ihåg att all aktiehandel i utländsk valuta innebär att ditt kapital måste växlas från SEK till den utländska valutan när du handlar — USD i det här fallet.

För denna växling tar alla aktörer ut en så kallad valutaväxlingsavgift, ligger på 0,25 % hos exempelvis Avanza, Nordnet och Nordea.

Handlar du aktier eller utländska fonder för 10 000 SEK betalar du vid en avgift om 0,25 % — alltså omkring 25 kr beroende på ditt exakta köpbelopp — av dessa för att växla SEK till USD.

Diversifiering världen över

Jag ser det som en diversifiering — alltså ett sätt att sprida risken i sin portfölj — att äga aktier från andra länder. I min portfölj har jag aktier både från USA, Kanada, Sverige och Finland.

I mina börshandlade fonder finns ännu fler bolag; från hela Europa i Invesco EURO STOXX High Dividend Low Volatility och från Ryssland och Asien i Invesco FTSE Emerging Markets High Dividend Low Volatility.

Huvudsaken är att man inte är beroende av att en enda land går bra, utan att man kan lita på en viss stabilitet oavsett hur ekonomin utvecklas i enskilda länder.

Erbjudandet hos Avanza gäller på alla amerikanska aktier under tisdag den 26 maj 2020.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 3M CoMMM
 Amgen IncAMGN
 Celanese CorpCN
 Invesco Euro Stoxx High Dividend Low Volatility UCITS ETF DistEHDV
 Invesco FTSE Emerging Markets High Dividend Low Volatility UCITS ETF DistEHDL
 Orkla Foods A/SORK
 PepsiCo IncPEP
 T. Rowe Price Group IncTROW

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har två kommentarer.
    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Ja, många amerikanska bolag fortsätter att betala utdelningar även under pandemin. Det känns som att utdelningar traditionellt är en viktigare del av bolagens syfte i USA än i exempelvis Sverige.

      Tack för kommentaren och dina köptips!