Handelsdag för Nordnets Månadsspar ETF

Så fyller jag på med mina ETF-favoriter utan att betala courtage.

Börshandlade fonder är en modernare typ av fond än den traditionella fonden, främst eftersom den går att handla i realtid — du kan både köpa och sälja aktien allt eftersom kursen går upp eller ner under dagen, precis som vilken aktie som helst.

Nackdelen med detta då? Jo, precis som när du handlar med aktier betalar du courtage när du köper och säljer börshandlade fonder.

Undvik courtage

Men det finns ett sätt att slippa betala courtage på utvalda börshandlade fonder — genom att använda Nordnets produkt Månadsspar ETF.

Till den erbjuder Nordnet nämligen börshandlade fonder från en handfull utvalda fondbolag, där du helt enkelt ges möjligheten att spara helt utan courtagekostnader.

Nackdelen med Månadsspar ETF är att ordrarna bara skickas en bestämd dag i månaden — den femte varje månad. Detta innebär att du, om du lägger in pengar vid löning, får vänta lite mer än en vecka innan dina ordrar verkställs.

Jag ser inte detta som något större bekymmer dock, utan lägger över pengarna och tänker inte mer på det; efter några dagar ligger det värdepapper på kontot som du inte betalat något courtage alls för!

Mitt månadssparande

Mitt Månadsspar ETF består av en börshandlad fond som handlas i två separata konton på Nordnet; Xact Norden Högutdelande. Fonden består av ett femtiotal nordiska bolag med stabila aktiekurser och hög utdelning. Dessa samlas i en påse, som sedan ger utdelning på omkring 4 % i maj månad.

Vad står ETF för?

Förkortningen ”ETF” kommer från engelskans Exchange Traded Fund, vilket helt enkelt betyder börshandlad fond. Det kan låta främmande, men likheterna med traditionella fonder är större än man tror. Den enda skillnaden är att du slipper vänta 2-3 dagar på att din order går igenom.

Här köper du din börshandlade fond, och den ligger på kontot någon knapp sekund senare.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Xact Norden HögutdelandeXACTHDIV
 Xact SverigeXACT Sverige

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.