Handla köpstoppade värdepapper

Efter att Avanza köpstoppat mängder av värdepapper är det bästa alternativet deras största konkurrent — Nordnet.

Efter många kast fram och tillbaka beslutade sig till slut Avanza för att köpstoppa ofattbart många omtyckta utländska aktier, med den påstådda anledningen att de ansåg att det var för krångligt för kunderna att förstå skatteupplägget i bolagen.

Den riktiga anledningen? Att de inte kan få till en tillräckligt billig hantering av den utländska källskatten som dras på alla de utdelningar du får från dessa värdepapper.

Byt nätmäklare

I stället för att finslipa den processen väljer Avanza istället att plocka bort köpknappen för alla dessa värdepapper — men det innebär inte att de inte går att köpa; konkurrenten Nordnet har inte spärrat några värdepapper, och erbjuder precis samma låga courtage.

De har inte en lika bra app, och inte heller en lika bra webbsida, men de erbjuder både fler aktier och betydligt fler börshandlade fonder — speciellt utländska sådana.

Handlar månadsvis

Själv handlar jag månadsvis; dels fyller jag på Xact Norden Högutdelande utan courtage genom deras Månadsspar ETF där jag slipper betala courtage, och dels köper jag de andra börshandlade fonderna i samma tema;

Jag passar även på att regelbundet öka i mitt näst största innehav, Brookfield Renewable Partners, som är köpstoppad hos Avanza men som fortfarande går utmärkt att köpa hos Nordnet.

Bolaget äger mängder av anläggningar för tillverkning av förnyelsebar energi och har visat goda resultat en längre tid. Aktiekursen ligger för närvarande ganska högt då bolaget blivit allt mer populärt det senaste året, men eftersom jag regelbundet fyller på jämnar anskaffningsvärdet ut sig med tiden.

Sluta inte handla!

Poängen med det här inlägget är att vi inte ska känna oss begränsade bara för att Avanza köpstoppar aktier. Det är deras val på deras egen plattform, och som handelsplats är Nordnet precis lika bra.

Man får stå ut med lite sämre användarvänlighet än branschledande Avanza, men med nya webbplatsen runt hörnet och en regelbundet uppdaterad app ligger Nordnet dem hack i häl.

Konkurrensen gynnar oss aktiesparare, och det är viktigt att vi alltid visar vikten av bra kundfokus genom att flytta vårt kapital till den aktör som erbjuder oss bäst möjligheter. Här tappar Avanza mängder av kapital från mig, men jag hoppas de vänder om och bättrar sig i framtiden.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Brookfield Renewable Partners LPBEP.UN
 Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility UCITS ETF DistHDLV
 Invesco Euro Stoxx High Dividend Low Volatility UCITS ETF DistEHDV
 Xact Norden HögutdelandeXACTHDIV
 Avanza Bank HoldingAZA

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har två kommentarer.
  1. ErikLErikL

    Bra att du tar upp ämnet. Ibland får man känslan att folk tror något är förbjudet bara för att Avanza tagit bort möjligheten.

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Jag kom på mig själv att deppa över att Avanza tog bort dessa innehav, mest för att jag får uppdelade portföljer antagligen, men ändå. Bara att flytta kapitalet till annan aktör och köra vidare!