Handla utan avgifter med PFC

Hos P.F.C. får du ett betalkort helt utan avgifter, som du dessutom kan handla med utomlands — utan valutapåslag.

När jag recenserade Klarnas kreditkort blev jag besviken på hur hela upplägget bara är skapat för att få folk att handla så mycket som möjligt; istället för att fungera som vi kunder är vana att kreditkort ska fungera är kreditperioden hos Klarna bara 14 dagar, mot 45 - 60 dagar hos de flesta andra kreditkortsutgivare.

Varje enskilt köp kan dessutom resultera i en separat påminnelseavgift, vilket gör att det kan skena iväg snabbt om man inte håller koll — ett upplägg där det är tydligt vad de "egentligen" vill med kortet.

I artikelns kommentarfält fick jag dock tipset om P.F.C. från signaturen Dan, så här kommer en recension av det kortet.

Innehåll

Ett MasterCard utan kredit

Först och främst — kortet saknar kredit. Eftersom jag, som ni säkert redan vet, är emot konsumentkrediter i dess vanliga upplägg — alltså där vanliga Svensson får låna hur mycket de vill även om de inte kan betala tillbaka — är det befriande att det här kortet är helt utan kredit.

Du sätter in pengar via Swish och det är dessa pengar du kan spendera, och inte ett öre mer. På sin hemsida finns det dessutom många olika tips om just sparande, vilket gör skäl för namnet; Personal Finance Company.

Fokus hos P.F.C. är istället att spara ihop till mål och att kunna genomföra köp utan att betala några avgifter för det — en sund produkt i ett osunt klimat.

1. Ansökan

Att ansöka om kortet gick smidigt; det är bara att besöka hemsidan och signera med Mobilt BankID — efter ett par dagar kommer det hem ett kort i brevlådan. Du aktiverar sedan ditt kort genom att öppna appen och skriva in de fyra sista siffrorna på kortet.

2. Sätta in pengar

Om du har en telefon som är ansluten till Swish-systemet kan du skicka in pengar till ditt kort i realtid, som du sedan får en sammanställning över i appen.

För de som inte använder Swish så borde ni verkligen skaffa Swish, men om ni inte vill det så kan ni istället betala in via Plusgiro. Nackdelen är förstås att det tar allt från en halv till två bankdagar att få in pengarna den vägen.

3. Ta ut pengar

Om du vill ta ut pengar från kortet är det kostnadsfritt upp till 3 000 SEK per månad. Skulle du vilja ta ut mer pengar än så gäller en avgift på 1,5 % av beloppet.

4. Handla utomlands

En av de största fördelarna för mig är att P.F.C. inte tar ut någon valutaväxlingsavgift, som de flesta andra gör.

Jag körde nyligen betalkortet från Coop som var helt utan valutapåslag, men när de övergick till en ny aktör ändrades villkoren och de la till ett påslag vid alla köp utomlands. Snålt, men det fick mig att lyfta blicken och leta upp andra alternativ, så i slutändan blev det väl bäst för alla.

Vinner på enkelhet

Det som gör P.F.C. till en vinnare är att det är så fruktansvärt enkelt att använda; du swishar in pengar och kan handla upp dina pengar, utan att betala några avgifter till varken utgivaren eller banken. Kortet stöds dessutom i alla butiker som tillåter MasterCard, vilket är den absoluta majoriteten.

Alla köp jag gör notifieras via appen i min iPhone, där jag även sätter in pengar och kan hantera grupper där jag delar på saldot med de jag bjuder in till respektive grupp — sjukt smidigt, och en dröm när man delar på utgifter.

Behöver jag byta PIN-kod eller spärra kortet gör jag även det direkt i appen. Köpen jag gjort sammanställs och det är enkelt att få en överblick över alla utgifter.

Eftersom kortet har blockerats för vuxenunderhållning och hasardspel kan du dock inte handla med det i t.ex. tobaksaffärer som är kopplade till ATG, vilket kan vara värt att tänka på. Jag handlar aldrig i tobaksbutiker, men det kan säkert finnas läsare som råkar ut för detta — skulle köpet inte gå igenom är det för att butiken erbjuder spel, eller... något annat!

Kortet i ett nötskal

Sammanfattningsvis är jag mycket mer nöjd med det här kortet än med Klarnas variant. Även om det här inte ger en kreditperiod överhuvudtaget känns det som en riktigt frisk fläkt på marknaden, där konsumtion drivs av eget sparande och ingenting annat.

Detaljer

  • Ansökningsavgift: 0 SEK
  • Årsavgift: 0 SEK
  • Valutaväxlingsavgift: 0 %
  • Kredit: Nej
  • Kontaktuttag: Utan avgift upp till 3 000 SEK per månad, sedan avgift på 1,5 %
  • Administration: App till iOS och Android

När allt kommer omkring är det trygghet och enkelhet som räknas när man väljer betalkort, och där ligger P.F.C. mycket bra till.

Efter det här tänkte jag testa på kortet från Revolut, och om ni har några ytterligare idéer om kort får ni gärna höra av er — antingen via kontaktformuläret eller via kommentarfältet nedan.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har fyra kommentarer.
  1. SebastianSebastian

    Känns som de flesta kort/banker idag har valutapåslag. Man kanske hinner fixa ett sånt här kort inför helgen :)

    Annars är det ju ypperligt till barn/ungdomar

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Ja, många aktörer smyger in avgifter där de flesta kunder inte tänker på det, tyvärr. Känner samma sak, att det är riktigt bra för ungdomar - frågan är om de får ha MasterCard eller om de är begränsade till Maestro? Mina barn är för små för att det ska vara aktuellt.

  2. NiklasNiklas

    Jag har ett pfc men jag vill börja använda det nu betydligt mycket mer än jag har gjort pga olika omständigheter.

    Jag har varken Bank id eller Swish, hur kan jag sköta mitt kort då? då man måste ha bankid för att komma in i appen, och jag har inte swish så jag kan inte swisha in pengar på kortet heller...för till swish måste man ha bank id.
    Känner att detta är lite moment 22.

    //Niklas.s