Här är Google Stadia

Framtiden för spelkonsoler är allt mer oklar när spel på distans — som renderas i datacenter och skickas hem till dig över nätet — snart är verklighet.

Alphabet meddelar att de lanserar sin cloud gaming-plattform Stadia innan julhandeln 2019.

Pris på Stadia

Månadsabonnemangen är Stadia Base, som är gratis men inte innehåller några medföljande spel och är begränsat till 1080p, samt Stadia Pro, som kostar 99 SEK i månaden — då ingår några spel, men inte alla, och du kan spela i 4K och med surroundljud.

Paketet som behövs för att komma igång med Stadia är något som kallas för Stadia Founder's Edition, och kommer kosta 1399 SEK i Sverige. I detta paket ingår följande:

  • Stadia-handkontroll
  • Google Chromecast-hårdvara
  • Tre månader Stadia Pro
  • Tre månader Stadia Pro till en kompis — så kallat "Buddy Pass"

Personligen känns det oklart vad man förväntas betala 1399 SEK för; en Chromecast kostar 350 SEK i handeln, och runt 700 SEK om du vill ha 4K, och om vi på allvar ska tolka Pro-abonnemanget som något man får "på köpet" innebär det att handkontrollen i sig kostar över 700 - 1000 SEK — inte direkt fyndpris.

Båda varianterna ritar upp spelen i 60 bilder per sekund.

Konkurrenter

I och med Stadia har Alphabet en konkurrent till det kommande Project Scarlett, som är ett kärleksbarn mellan de annars konkurrerande bolagen Microsoft och Sony som erbjuder konsolerna Xbox One respektive PlayStation 4.

Styrkan hos just Sony har länge legat i deras exklusiva titlar, då de själva äger riktigt bra spelstudios som har kunnat utveckla spel enbart för PlayStation-konsolerna; att samarbeta med Microsoft kanske innebär att de inte kan hålla samma exklusivitet, men det är så klart enbart spekulationer från min sida — den som lever får se.

PlayStation Now

Sedan tidigare erbjuder Sony äldre titlar att strömmas på plattformen PlayStation Now, som i våras även lanserades hos oss i Norden.

Jag har ännu inte testat PS Now, men här får du istället tillgång till mängder av spel från alla PlayStation-modeller för 699 SEK per år, vilket motsvarar 58,25 SEK i månaden.

Släpps innan jul

Vi svenskar får möjlighet att köpa Stadia från och med november 2019, vilket innebär att det antagligen kommer att krylla om Stadia-kontroller under julgranen med tanke på det låga priset jämfört med traditionella konsoler.

Att Stadia Base dessutom är gratis är en riktigt bra idé, som jag hoppas innebär prispress på spelmarknaden generellt.

Frågan är bara huruvida folk är villiga att betala 99 SEK per månad när de dessutom behöver betala extra för spel som inte ingår i Pro?

Skulle allt ingå — och vi därmed skulle få en prenumerationstjänst lik Spotify eller Netflix — skulle jag hoppa på tåget direkt.

Detaljer

  • Namn: Alphabet Inc Class A
  • ISIN: US02079K3059
  • Senaste kurs: 1068,37 USD
  • Utdelning: 0 USD
  • Direktavkastning: 0 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Alphabet Inc Class AGOOGL
 Alphabet Inc Class CGOOG
 Sony Group CorpSNE
 Microsoft CorpMSFT

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.