Har Nordea sänkt sina avgifter vid utländska utdelningar?

Det ryktas att Nordea har bättrat sig och sänkt sina avgifter för utdelningar i andra valutor än SEK, så jag ringde till dem för att få lite klarhet i frågan.

När det uppdagades att Nordea tog ut en skyhög avgift för valutaväxling på utländska utdelningar — hela 0,9 % av beloppet — slutade jag slänga in pengar till dem och klagade hos deras kundtjänst. Tyvärr bekräftade kundtjänst då att valutaspreaden var så pass hög, men sa även att de skulle försöka lyfta frågan så att det ordnades upp.

Det hela kändes riktigt dumt — jag precis rekommenderat mina bloggläsare att börja köpa värdepapper hos Nordea istället för Avanza eftersom de började spärra vissa utländska värdepapper, däribland Brookfield Renewable Partners.

Sänkta avgifter

Glädjande nog stämmer ryktena som cirkulerat, och Nordea har mycket riktigt sänkt sin valutaspread på utländska utdelningar från tidigare 1,8 % till 0,5 %. Detta innebär att avgifterna på utdelningarna numera är 0,25 % per utdelningstillfälle, mot tidigare 0,9 %.

Sänkningen av valutaväxlingsavgiften trädde i kraft den 12 september 2019, och därmed är Nordea återigen ett av de bästa valen för prisvärt sparande i aktier och börshandlade fonder.

Tyvärr är deras gränssnitt fortfarande förlegat — speciellt om man jämför med Avanza och Nordnet — men om man är ute efter låga avgifter har Nordea lägst courtage på marknaden med sina 0,06 %.

Bra jobbat!

Ett stort tack till Nordea för snabb åtgärd i den här frågan — och för att ni lyssnar på era kunder!

Detaljer

 • Namn: Nordea Bank Abp
 • ISIN: FI4000297767
 • Senaste kurs: 69,54 SEK
 • Utdelning: 7,173 SEK
 • Direktavkastning: 10,31 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Nordea Bank AbpNDA SE
 Avanza Bank HoldingAZA
 Brookfield Renewable Partners LPBEP.UN

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har sju kommentarer.
  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Sigge, de faktablad som finns publicerade på Nordeas hemsida är tyvärr flera år gamla.

   Jag har dock fått utländska utdelningar hos Nordea efter den 12 september och kan bekräfta att de nu har samma avgift på valutaväxling som Avanza eller Nordnet -- jag har fått ungefär samma belopp per aktie, lite mer hos Nordea faktiskt.

   Tack för kommentaren!

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Jag håller helt med, och blev ärligt talat lite förvånad — hade förväntat mig att de skulle ignorera hela situationen och köra på som vanligt. Skönt att ha fel så klart!