Helikopterpengar i USA

Krispaketet på över 2 200 miljarder USD blev verklighet efter att den amerikanska presidenten signerat senatens beslut om att betala ut så kallade helikopterpengar.

Frivilliga begränsningar eller kompletta nedlåsningar — oavsett vilket som sker i respektive land börjar företagen, och därmed även arbetsmarknaden, påverkas negativt nästan direkt.

För att komma till bukt med den vikande amerikanska arbetsmarknaden står det nu klart att man avser betala ut inte mindre än 2 200 miljarder USD till både företag och hushåll — sinnessjukt mycket pengar.

Betalas till medborgarna

Summan som nu kommer att betalas ut till de amerikanska medborgarna är ungefär 1 200 USD per person, vilket motsvarar en månadslön strax över den lägsta lönenivån i USA.

Eftersom detta har lett till att många frågar sig hur de ska klara på så pass lite pengar har det nu blossat upp en hel del samhällsdiskussioner i landet, där den nyttiga debatten om lägstalöner nu hamnat i rampljuset.

Många bolag, däribland Amazon och Uber, baseras till stor del på att det finns billig arbetskraft utan kollektivavtal att tillgå för att hålla priserna på rimliga nivåer.

Eftersom detta underminerar hela det arbete som under flera generationer lagts ner på att få värdiga arbetsvillkor är jag glad att diskussionen lyfts i en kristid som detta — för hur klarar sig något hushåll på så lite pengar?

Så mycket betalas ut

Beloppet som betalas varierar beroende på din inkomst; om du tjänar mindre än 75 000 USD på ett år får du maximal ersättning om 1 200 USD. Har du barn tillkommer 500 USD för varje barn under 17 år.

I bästa fall får ett hushåll med två vuxna och två barn, med mindre än 150 000 USD i sammanlagd årsinkomst, följande:

  • 2 x 1 200 = 2 400 USD
  • 2 x 500 = 1 000 USD

Sammanlagt får denna familj alltså 3 400 USD.

Med högre årsinkomster än 75 000 USD minskas stödet successivt, och när du tjänar mer än 99 000 USD per år får du inget stöd alls. En barnfamilj med sammanlagd årsinkomst över 198 000 USD står alltså utan stöd.

För att ha rätt till denna utbetalning måste du ha ett socialförsäkringsnummer — ett krav som slår undan benen för många av de som behöver stödet mest.

Räcker det?

Jag förstår att de försöker göra precis allt för att marknaden inte ska implodera, men frågan är faktiskt hur mycket som kan göras med så pass lite pengar — för det är faktiskt just det; lite pengar.

De flesta som behöver pengarna har blivit av med jobbet helt och hållet, och då räcker inte en månadslön i lägstanivå någonstans alls.

Jag hoppas så klart att pengarna räcker till i avgörande stunder för de som verkligen behöver dem, och känner att detta stöd är bättre än inget stöd. Frågan är vem som får stå för notan när allt är över.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Amazon.com IncAMZN
 Uber Technologies IncUBER

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.