Hitta substansvärden för svenska investmentbolag

Svenska Katujo AB gör det enklare än någonsin att få en överblick över svenska investmentbolags substansvärden med sitt Investmentbolagsindex.

Ett investmentbolag äger ju både andra bolag och andra tillgångar, men hur vet man när aktiepriset är rätt? Att investmentbolagens aktier är populära har nog inte undgått någon, men att träffa rätt i pris har inte alltid varit så enkelt.

Vad är ett substansvärde?

Ett investmentbolags substansvärde är värdet på dess egna kapital; det samlade värdet på dess tillgångar minus dess skulder. Delar man sedan substansvärdet med antalet aktier i bolaget får man substansvärde per aktie.

Med hjälp av substansvärde per aktie vet man därmed om bolagets aktie handlas till en premie, där aktien är dyrare än subtansvärdet per aktie, eller om det handlas till en rabatt, där aktien istället är billigare än subtansvärdet per aktie.

Historiskt har man varit beroende av bolagens egenrapporterade substansvärde, som oftast dyker upp i kvartalsrapporterna. När vi är tvungna att utgå från en kvartalsrapport innebär det dock att vi i värsta fall baserar våra aktieaffärer på information som är snart ett kvartal gammal — och substansvärdet kan sedan visa sig ha minskat när en ny rapport släpps.

Investmentbolagsindex

Nu är dock scenariot annorlunda, tack vare en tjänst som heter Investmentbolagsindex, som både visar det rapporterade substansvärdet och ett beräknat substansvärde, som uppdateras löpande utifrån hur varje bolags respektive innehav utvecklas.

Detta ger en helt annan insyn i hur investmentbolagen mår för stunden, och framför allt möjliggör tjänsten att man kan hålla koll på både substansrabatter och substanspremier på daglig basis. Därmed är det mycket lättare att göra korrekta bedömningar när man handlar aktier i svenska investmentbolag.

Tjänsten är gratis att använda och nås via ibindex.se. Stort tack till Katujo AB för ert fina jobb!

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Havsfrun Investment BHAV B
 Industrivärden AINDU A
 Industrivärden CINDU C
 Investor AINVE A
 Investor BINVE B
 Kinnevik BKINV B
 Kinnevik AKINV A
 Latour BLATO B

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.