Högre utdelningar från Invescos fonder

Nu har Invesco annonserat utdelningarna för mina utländska börshandlade fonder med fokus på hög utdelning och låg risk — så här ser utdelningarna ut i december.

Förutom Xact Norden Högutdelande — som jag skriver om i vart och varannat inlägg nu för tiden — finns det tre utländska fonder som handlar om i stort sett samma sak, nämligen en låg volatilitet och så pass hög utdelning som går utan att det innebär en för hög risk.

Dessa fonder är följande:

Nu har fondförvaltaren Invesco annonserat utdelningen för Q4 2019, och utdelningen är högre än den för Q4 2018, vilket känns härligt.

Utdelningstillväxten finns att hitta även i börshandlade fonder med andra ord, även om jag som ägare av fondandelarna inte lägger tid på att följa de olika bolagen.

Mina fonders utdelningar

De fonder jag har och dess utdelningar för Q4 2018 respektive 2019 ser ni här nedanför:

Fond 2018 2019
Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility 0,2875 0,3159
Invesco EURO STOXX High Dividend Low Volatility 0,0689 0,0956
Invesco FTSE Emerging Markets High Dividend Low Volatility 0,2014 0,2667

De högre utdelningarna beror både vilka bolag som ligger i fonderna, hur innehaven i fonden fördelas jämfört med tidigare år samt hur bolagen höjt sina utdelningar under året.

Men hur mycket har fonderna betalat totalt under året?

Årets totala utdelning

Totalt sett har det dock inte ökat för alla fonder; Invesco FTSE Emerging Markets High Dividend Low Volatility ligger på nästan exakt samma utdelning som 2018, dock lite lägre.

Här nedanför hittar ni den totala utdelningen samt den procentuella ökningen eller minskningen för 2019 jämfört med 2018.

Fond 2018 2019 %
Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility 1,1044 1,2665 +14,68
Invesco EURO STOXX High Dividend Low Volatility 1,0815 1,2447 +15,09
Invesco FTSE Emerging Markets High Dividend Low Volatility 1,5794 1,5784 -0,01

Även om utdelningarna varierar per kvartal eftersom bolagen betalar ut olika mycket under olika perioder under året — precis så som jag antar att Xact Norden Högutdelande kommer att göra när den får tätare utdelningar — ser vi alltså en utdelningstillväxt på omkring 15 % för de två första fonderna när vi räknar ihop hela årets utdelningar.

Att just Invesco FTSE Emerging Markets High Dividend Low Volatility inte ser samma utdelningstillväxt ser jag som logiskt eftersom det rör sig om en helt typ av innehav; dess fokus är tillväxtmarknader och därmed rör det sig främst om en annan typ av tillväxt.

Fem utdelningar i år

Eftersom Invesco har ändrat fondernas upplägg för utdelning, vilket lett till att utdelningen nu betalas tätare intill både utannonsering och X-dag, landar fonderna faktiskt på fem utdelningstillfällen i år mot fyra tidigare — detta eftersom utdelningen i januari "egentligen" skulle ha betalats ut i december förra året, om fonden hade haft det nya upplägget redan då.

I jämförelserna ovan har jag så klart låtit januari-utdelningen räknas in till 2018, eftersom det var då utdelningen utannonserades och bokfördes. Skulle man räkna på utbetalningar per år skulle 2019 vinna mycket större, men det är inte en rättvis jämförelse.

Hur som helst innebär det att 2019 var extra fint rörande just hur mycket utdelning som betalades ut under det specifika året, men det är alltså inget som kommer att vara aktuellt framöver.

Ingen utländsk källskatt

Köpen genomförs i EUR då fonderna är noterade på den tyska börsen, men eftersom avtalet mot Irland ser ut som det gör så betalar man faktiskt ingen utländsk källskatt på dessa utdelningar.

Oavsett vilket har jag ändå fonderna i en kapitalförsäkring, om det skulle vara så att avtalet förändras i framtiden. På det sättet kan jag få tillbaka den utländska källskatten om den börjar dras framöver.

Handlar hos Nordnet

Eftersom Avanza fortfarande har ett begränsat utbud av börshandlade fonder — även kallade ETF:er efter det engelska namnet Exchange Traded Fund — handlar jag dessa fonder hos Nordnet.

Jag håller tummarna för att Avanza ordnar ett bättre system för handel av börshandlade fonder, då det är ett utmärkt koncept samtidigt som vi EU-medborgare tyvärr blivit begränsade i och med Mifid2 som trädde i kraft 2018, och därmed inte kan handla alla smaskiga fonder som finns på den amerikanska marknaden.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Invesco LtdIVZ
 Invesco Euro Stoxx High Dividend Low Volatility UCITS ETF DistEHDV
 Invesco FTSE Emerging Markets High Dividend Low Volatility UCITS ETF DistEHDL
 Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility UCITS ETF DistHDLV

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har två kommentarer.
  1. Kjell Axel kristallMästargatanKjell Axel kristallMästargatan

    Hej och tack för en fin blogg!

    När det gäller utländska källskatt på ISK så har jag varit i kontakt med både min nätmäklare och min bank för att utreda detta och det har utmynnat följande svar: dessa får man tillbaka även på ett ISK. Bankerna skickar in ett underlag till Skatteverket som räknar av den betalda källskatten från schablonskatten på beloppet på ditt ISK. Detta sker i samband med deklarationen. Men ett varningens ord! Man kan aldrig få tillbaka mer än att det kvittas jämt ut med schablonskatten. Alltså, betalar man mer i källskatt än vad schablonskatten kommer landa på är KF fördelaktigt. Det låter ofta som att man inte får någon källskatt tillbaka alls på ISK, vilket är felaktigt.

    Väl mött!

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej!

      Det stämmer fint att det går att få tillbaka dragen utländsk källskatt även med ISK, men det är dina egna förutsättningar som avgör, och det är det som är så bra med KF; där skjuter du över hela ansvaret på försäkringsbolaget som äger värdepapperen.

      Jag har för mig att du behöver ha ett underskott av kapital också, för att få tillbaka överhuvudtaget, men är inte säker.

      Oavsett vilket slipper man krånglet med KF, och med Nordea slipper du vänta så länge på att få tillbaka pengarna.

      Tack för kommentaren!

Topplista Aktier

Mina besökare läser just nu mest om dessa aktier:

Topplista ETF

Moderna börshandlade fonder, ofta med utdelning:

Topplista Fonder

Även klassiska fonder är ganska populära: