Högutdelande i Emerging Markets

Det finns ytterligare marknader där smart beta-strategin high dividend low volatility kan användas, och den börshandlade fonden för Emerging Markets har dessutom högre direktavkastning än sina syskon.

Xact Norden Högutdelande, som nyligen haft sin utdelningsdag den 29 maj, har på relativt kort tid nått en enorm popularitet; det är en billig och bred nordisk börshandlad indexfond som dessutom delar ut över 4 % av kursen årligen.

Utöver denna nordiska variant har jag även fått upp ögonen för fondbolaget Invescos två börshandlade fonder med samma inriktning;

Dessa fonder — som alla tre har en låg avgift om 0,30 % och delar ut strax över 4 % — följer en så kallad smart beta-strategi där man årligen sållar fram aktier med låg volatilitet och samtidigt hög direktavkastning; då försvinner de flesta aktier som känns "instabila" (har hög volatilitet), och kvar finns ett gäng stabila och relativt högutdelande innehav.

Emerging Markets

Utöver Norden, S&P 500 och Europa finns det dessutom ett ytterligare alternativ; Invesco FTSE Emerging Markets High Dividend Low Volatility. Även om denna både är mer riskfylld och har en högre förvaltningsavgift om 0,59 % bjuder den på en ganska fin fördel — en direktavkastning på över 6 %.

Emerging Markets är i grunden lite mer riskfyllt än de övriga nämnda marknaderna, men trots det har strategin med låg volatilitet i kombination med hög direktavkastning visat sig prestera tryggare än exempelvis tillväxtindex, vilket gör att strategin passar marknaden bra.

Fördelning per land

Exponeringen mot de olika länderna är följande:

Land Fördelning
Ryssland 23,68 %
Taiwan 19,03 %
Kina 10,60 %
Sydafrika 10,21 %
Brasilien 7,86 %
Indien 4,73 %
Thailand 4,22 %
Qatar 3,86 %
Förenta Arabemiraten 3,73 %
Tjeckien 3,59 %
Mexiko 3,18 %
Chile 2,30 %
Pakistan 1,57 %
Grekland 0,81 %
Malaysia 0,64 %

Fonden väger alltså allra tyngst i Ryssland med 23,68 % samt Taiwan, Kina och Sydafrika på 19,03 %, 10,60 % respektive 10,21 %.

Fördelning per innehav

Totalt har fonden 91 innehav, och de största fördelas enligt nedan:

Innehav ISIN Andel
Reliance Industries US7594701077 4,70 %
SeverStal US8181503025 3,83 %
Tatneft US8766292051 2,81 %
RusHydro US7821834048 2,39 %
Cia de Transmissao de Energia Electrica Paulista BRTRPLACNPR1 2,37 %
VTB BANK JSC -GDR-REG S US46630Q2021 2,04 %
NOVOLIPETSK STEEL PJSC-GDR US67011E2046 1,97 %
DOHA BANK QPSC QAR10 QA0006929770 1.93 %
UNITED DEVELOPMENT CO QAR10 QA000A0KD6M9 1,90 %
MAGNITOGORS-SPON GDR REGS US5591892048 1,67 %

Vid varje omallokering, vilket sker årligen, justeras så att inget bolag har mer än 3 % och ingen sektor har mer än 25 % av fondens totala värde.

Handla på Nordnet

Avanza har tyvärr inte börjat erbjuda så här pass bra börshandlade fonder ännu, så till dess — om de nu någonsin kommer erbjuda dem — får vi handla dem hos Nordnet.

Detaljer

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Invesco Euro Stoxx High Dividend Low Volatility UCITS ETF DistEHDV
 Invesco FTSE Emerging Markets High Dividend Low Volatility UCITS ETF DistEHDL
 Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility UCITS ETF DistHDLV
 Xact Norden HögutdelandeXACTHDIV

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har 15 kommentarer.
  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Poiu, jag måste ha missat den här kommentaren - ber om ursäkt!

   Jag ska sammanställa en lista över ETF:er som täcker olika sektorer så att det blir lätt att få en överblick. Tiden är dock inte alltid på min sida, så jag har inte hunnit med det. Det kommer, med andra ord!

   Tack för kommentaren!

 1. KalleKalle

  Hej,
  Intressanta ETF'er som komplement till XACT Högutdelare.

  Vet du om man behöver betala utländsk källskatt på utdelningarna från dessa ETF'er?

  Ser i din genomgång av alla ETF'er i Nordnets månadsspar att det finns en del som har utdelning till en låg avgift.
  Tycker du ändå det är värt att spara i dessa ETF'er och betala courtage istället för att välja utdelarna i "Nordnet månadsspar" för att slippa courtage?

  Mvh
  Kalle

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Kalle,

   De ETF:er som är noterade på Irland (IE) betalas det ingen utländsk källskatt på, vilket är toppen. Detta har jag själv noterat samt fått bekräftat av Nordnet.

   Angående att välja fonder som ingår i Nordnet Månadsspar ETF eller ej så väljer jag både och; att kunna slippa courtage på Xact Högutdelande är grymt bra, och sedan betalar jag courtage när jag handlar motsvarigheterna till den fonden i USA och Europa.

   De flesta övriga utdelande ETF:er har en relativt låg direktavkastning, även om de så klart är bra riskspridare om de har fina innehav. Jag håller mig dock till de som fokuserar på att maximera sina utdelningar.

   Tack för kommentaren!

 2. KalleKalle

  Tack för informationen, uppskattas:)
  Det var goda nyheter, ser tex att etf'en Invesco S&P 500 Fink's både i EUR och USD (HDLV samt SPHD). Anser du att det spelar någon roll vilken man väljer samt är även den i USD noterad på Irland?

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej! Hos Nordnet är det bara EUR-listningen som går att handla, så det är nog en begränsning för oss européer tyvärr.

 3. KalleKalle

  Hej igen,
  Gällande "Invesco S&P 500" så hittar jag två hos Nordnet, en i EUR (HDLV) , men även en i USD:
  Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility ETF (SPHD)

  Men det kanske inte alls är samma fond samt att den inte är placerad på Irland? Ursäkta min okunnighet men ibland rätt rörigt med dessa ETF'er :)

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej! USD-listningen SPHD är noterad på New York-börsen, och kan på grund av nya regelverk inte handlas inom EU sedan den 3 januari 2018. Vi får helt enkelt nöja oss med EUR-listningarna till dess att handel öppnas upp igen mot USA (om den nu kommer göra det).

   Be inte om ursäkt utan fråga på, jag svarar i den mån jag kan!

 4. KalleKalle

  Hejsan igen,
  Fick precis svar från Nordnet att SPHD går att handla, de verkar börja öppna upp för vissa amerikanska etf. Men då SPHD är på amerikanska börsen så lär man få betala källskatt på utdelningen, dvs bättre att hålla sig till den irländska. Håller du med?
  Känns som att underliggande ändå handlas i USD så borde inte spela så stor roll huruvida man väljer Irländska eller Amerikanska ETFen (bortsett från källskatten)?

  Mvh Kalle

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Kalle,

   Rörande SPHD verkar du ha helt rätt - efter att ha godkänt ett nytt avtal på Nordnet får jag återigen handla amerikanska ETF:er hos dem. Otroligt! Jag måste ringa dem och höra hur länge det här pågått och vilka värdepapper som gäller.

   Det stämmer antagligen att du får betala källskatt när du får utdelning från de USD-listade fonderna, jag kan inte föreställa mig något annat. Den enda negativa med att köpa EUR-listningarna framför USD är att det blir dubbel valutarisk; SEK/EUR samt EUR/USD. På det stora hela ett nollsummespel över tid, dock.

   Tack för kommentaren och tipset - det blir en artikel om detta så snart jag fått svar!

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej igen Kalle,

   Jag har pratat med Nordnet om detta och tyvärr har de fortfarande inga amerikanska ETF till salu. Märkligt att de sa något annat till dig.

   Är du säker på att de menade de amerikanska noteringarna?

 5. FIRE - så småningomFIRE - så småningom

  Hej!

  Snubblade över dina tips på Invescos ETF:er, kul! Har nu investerat i två av dem. Känns ju riktigt kul att komplettera med dessa bredvid Xact.
  Vill passa på att tipsa om en aktiedoldis (iaf för mig) som heter Arbor Realty Trust (ABR.NB). Riktigt fin totalavkastning, utdelningshistorik och direktavkastning på 7.66%. Har blivit lite av en personlig favorit.
  Tack för en bra blogg!

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej,

   Kul att du gillar bloggen och att du köpt lite Invesco. Jag passade på att lägga in aktien i databasen nu, jag ska läsa in mig lite så kanske den dyker upp i ett inlägg framöver.

   Tack för tipset och kommentaren!

 6. DavidDavid

  Tack för bloggen!

  Har du hittat motsvarande VIG och VIGI (dividend achievers) som man får handla på Nordnet? Hittar bara ETF i USA och med nya reglering går tyvärr ej att handla.