ICA lämnar börsen

Livsmedels- och finansgruppen ICA har beslutat sig för att lämna börsen — och deras motivering är helt rätt.

Den svenska livsmedelskedjan tillika fastighetsbolaget samt bankkoncernen ICA kommer att lämna Stockholmsbörsen för att få ett bättre affärsstrategiskt fokus; man anser att börsen för med sig för mycket negativitet och felaktigt fokus.

Innehåll

ICA Gruppen

Låt oss börja från början — vad är egentligen ICA och vilka verksamheter ingår i aktien? Deras olika verksamhetsområden är följande:

  • ICA Sverige (detaljhandeln så som de flesta känner till den)
  • ICA Banken
  • ICA Fastigheter
  • Rimi Baltic (dagligvaruhandel i Estland, Lettland och Litauen)

Aktiens värdering över tid har generellt handlat om hur väl deras bankkoncern fungerar, istället för att — som kanske de flesta förväntar sig — fokusera på den svenska detaljhandeln.

Uppköp för bättre fokus

Orsaken till att bolaget nu vill köpas ut från börsen är för att de vill komma bort från börsens korta perspektiv och märkliga fokus på kvartalsredovisningar. De menar att deras långsiktiga värdesutveckling inom organisationen kommer i skymundan när allt fokus läggs på deras allra senaste siffror varje kvartal.

Jag förstår dem till fullo; hur ska de kunna expandera sin verksamhet och göra de investeringar de behöver, om det ses som negativt av deras mer kortsiktiga aktieägare? Genom att köpa upp alla aktier från börsen får de själva fullt mandat att styra bolaget så som de önskar.

Reaktioner på börsen

Redan när börsen öppnade igår gick aktien upp över 12 %, vilket återspeglar uppköpspriset från ICA-handlarnas förbunds nybildade holdingbolag Murgröna Holding på 534 SEK per aktie — alltså en korrigering av börspriset till just den summa som de nuvarande aktieägarna utanför bolaget får när köpet av ICA går igenom och bolaget lämnar börsen.

Ärligt talat tycker jag det känns riktigt uppfriskande att ett så pass stort bolag som ICA aktivt väljer att stå utanför den cirkus som börsen faktiskt innebär, just för att kunna fokusera mer på sin egen verksamhetsutveckling. Jag önskar att fler småsparare — kanske framför allt nybörjarna — skulle inse hur fel det är att ha ett sådant fokus när man handlar aktier i bolag.

För kort perspektiv

Jag har skrivit om det många gånger tidigare, men det tål att upprepas; aktiehandel på börsen har i de allra flesta fall ett alldeles för kort perspektiv, något som återspeglas i samtliga nyhetskanaler. oavsett om det är tidningar, på radio eller i TV matas vi dagligen med att Stockholmsbörsen har en negativ eller positiv dag, eller att en enstaka aktie "går ner" och åsikter om hur man bör reagera.

Hela tankesättet bakom detta är helt fel, och grundar sig bara i att nyhetskanaler i dess olika former livnär sig på att dra till sig blickar; att motivera långsiktigt sparande för sina tittare eller läsare är ingenting som gynnar dem på samma sätt som paniken gör i och med det korta perspektivet.

Detaljer

  • Namn: ICA Gruppen
  • ISIN: SE0000652216
  • Senaste kurs: 534,00 SEK
  • Utdelning: 13 SEK
  • Direktavkastning: 2,43 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 ICA GruppenICA

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.