Vårens utdelningar från Invesco klara

Nu är utdelningarna för kvartalet klara för de börshandlade fonder från Invesco som ligger i min portfölj.

Eftersom de indexfonder är just det — fonder som följer index — är det aldrig samma utdelning som tidigare från mina börshandlade fonder.

Detta gör det så klart lite extra spännande att stämma av med kapitalförvaltaren Invesco och ta reda på kommande utdelningar.

Innehåll

Mina fonder

Utöver aktier i olika bolag har jag en del börshandlade fonder — ETF:er — som jag fyller ut med och använder som en grund i portföljen. Tack vare detta kan jag ha en lite högre riskbenägenhet i aktierna; de rubbar inte portföljen som helhet speciellt mycket även om de går ner ganska mycket.

De utländska ETF:er jag har i min portfölj är följande;

Alla fonderna bygger på samma koncept som den populära Xact Norden Högutdelande, men för olika marknader än den nordiska — namnen är ganska självförklarande. Dessa fonder investerar i bolag som har en låg volatilitet och samtidigt en så hög utdelning som möjligt; stabila utdelare alltså.

Kom ihåg att ni alltid kan ta en titt i min portfölj om ni är nyfikna på innehav och viktningar.

Vårens utdelningar

Så kommer vi alltså till de utdelningar som betalas ut under det första kvartalet, nämligen i mars månad 2020.

Nedanstående utdelning är per fondandel, har du 100 andelar får du alltså beloppet x 100 i utdelning.

Fond Utdelning Valuta
Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility 0,3049 USD
Invesco EURO STOXX High Dividend Low Volatility 0,0807 EUR
Invesco FTSE Emerging Markets High Dividend Low Volatility 0,2184 USD

Utdelningen ovan fastställdes av Invesco igår, den 5 mars 2020, och betalas ut den 19 mars 2020.

Utdelningarnas ex-datum är den 12 mars 2020, så sista handelsdag för årets första utdelning från fonderna blir därmed den 11 mars 2020.

Ingen utländsk källskatt

Värt att komma ihåg är att det inte dras någon utländsk källskatt vid utdelningar från utländska fonder som är registrerade på Irland — de är alltså skattefria, likt svenska utdelningar.

Detta beror på avtalet vi har med Irland för just värdepapper och skattehantering, vilket faktiskt ger en stor fördel över tid.

Fondernas notering kan utrönas genom att ta en titt på fondernas ISIN-beteckning;

 • IE00BWTN6Y99
 • IE00BZ4BMM98
 • IE00BYYXBF44

En svensknoterad fond som Xact Norden Högutdelande har istället en ISIN-beteckning som börjar med SE; i det här fallet SE0009778954.

Varje månad

Jag köper fler och fler andelar i de här olika fonderna varje månad, tillsammans med mitt avgiftsfria sparande i Månadsspar ETF hos Nordnet.

Dessa utländska fonder ingår inte i sortimentet för avgiftsfri handel, men de är goda komplement genom både valutaexponering (om kronan urholkas än mer) och som en bredare bas i portföljen.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Invesco LtdIVZ
 Invesco Euro Stoxx High Dividend Low Volatility UCITS ETF DistEHDV
 Invesco FTSE Emerging Markets High Dividend Low Volatility UCITS ETF DistEHDL
 Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility UCITS ETF DistHDLV

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har fem kommentarer.
 1. Johnny DavidsJohnny Davids

  Hej, gillar skarpt bloggen! har några frågor, Vart kan man hitta informationen om invescos fastställda utdelningar? Och vad tycker du om Vanguard All-World High Dividend yield? Värt att lägga in i en utdelninsportfölj eller blir det för spretigt?

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej,

   Du hittar allt underlag rörande Invescos fondutbud på https://etf.invesco.com/ — använd sökfunktionen för att hitta de värdepapper du vill veta mer om, och navigera sedan till fliken "Security Information".

   Skrolla därefter ner till "Recent distributions" så finns både det senast beslutade utdelningstillfället samt historiska utdelningar i en Excel-fil ("Download all distributions"). Säg till om du inte hittar, så klart.

   Tack för kommentaren, och tipset om den börshandlade fonden. Jag kommer att titta närmre på den framöver, den ser helt klart intressant ut!

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Martin,

   I dagsläget spelar det faktiskt ingen roll; det dras ingen utländsk källskatt från utdelande börshandlade fonder med legalt säte på Irland (ISIN-kod som börjar med IE) med det nuvarande avtalet.

   Med det sagt vill jag dock poängtera att avtal förnyas och revideras med jämna mellanrum, så det kan mycket väl bli så att vi behöver betala utländsk källskatt i framtiden. Ingen vet när eller om det blir så, men risken finns.

   Av den anledningen har jag personligen dessa börshandlade fonder i en kapitalförsäkring istället för ett investeringssparkonto. Just nu gör det alltså ingen skillnad, men om det börjar dras utländsk källskatt får jag en automatisk hantering av denna när jag har KF.

   Tack för kommentaren!

 2. kallekalle

  Hej,
  Är du fortsatt positiv till Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility UCITS ETF Dist ?
  Jag är själv sugen att ta in denna i min utländska utdelningsportfölj men hittar inte mycket info om fonden och den verkar inte vara särskilt känd hos Svenska folket. Att Morningstar ger den en stjärna antar jag inte man behöver bry sig om men jag blir alltid lite skeptiskt till "okända" etfs.

  Alltså, tycker du denna fond är ett fullgott utländskt alternativ till Xact högutdelare (som jag har som bas i min svenska utd portfölj)? :)

  Tack för en bra och intressant blogg!
  Mvh
  Kalle