Investera i fastigheter hos Kameo

Hos Kameo kan du på ett enkelt sätt investera i både företag och fastigheter. Här tar vi en närmre titt.

Konceptet crowdfunding blev populärt när Kickstarter började användas världen över för nästan vilka projekt som helst — såväl långfilmer som företag finansierades på plattformen.

De senaste åren har crowdfunding anlänt till Sverige, och främst inom finanssektorn där vi genom både Kameo, Brocc och Lendify kan låna ut pengar till både privatpersoner och kommersiella projekt.

Om Kameo

Kameo är en crowdfundingplattform som är aktiv i både Sverige, Norge och Danmark. Bolaget grundades 2014 och har bedrivit verksamhet inom området sedan 2016. Namnet kommer från engelskans cameo role, alltså bakgrundsroll i exempelvis film.

De själva beskriver sin verksamhet så här:

Vi tycker att alla borde ha möjlighet att investera till bra avkastning i fastighetsprojekt och företag och har därför bestämt oss för att skapa en tjänst som gör det möjligt.

Verksamheten växer nu snabbt och Kameo tar en allt starkare position på kreditgivningsmarknaden.

Lånevolymerna under de senaste åren uppgår till;

  • 2019 lånades 291 miljoner SEK ut med snitträntan 9,4 %
  • 2018 lånades 133 miljoner SEK ut med snitträntan 10,2 %
  • 2017 lånades 112 miljoner SEK ut med snitträntan 9,4 %

Att deras utlåning ökar råder det alltså inga tvivel om. Snitträntan var dessutom högre än jag först trodde, vilket ärligt talat var lite överraskande.

Förväntad avkastning

Alla låntagare ges ett kreditbetyg utifrån dess respektive förutsättningar, vilket påverkar vilken avkastning du kan förvänta dig.

För enkelhetens skull har jag sammanställt detta i en tabell nedan;

Betyg Kreditförlust Avkastning
A < 0,1 % 4,9 - 6,9 %
B 0,1 - 0,2 % 5,9 - 7,8 %
C 0,2 - 0,9 % 7,8 - 10,1 %
D 0,9 - 2,4 % 10,1 - 10,6 %
E > 2,4 % 10,6 - 12,6 %

Notera särskilt kolumnen med förväntad kreditförlust, vilket alltså är andelen låntagare som förväntas få problem att betala tillbaka.

Det är alltså bäst att fokusera på de låntagare med högst betyg, och inte bli "fartblind" av den högre räntan — precis som aktier med för hög direktavkastning, alltså.

Fokusera istället på starka projekt med bra kreditbetyg.

Medveten om risken

Jag vill poängtera att det innebär en risk att investera i både småföretag och fastighetsprojekt, vilket är det som erbjuds hos Kameo.

En vikande marknad kan leda till att fastighetsprojekt avstannar, eller att företag helt enkelt inte får in några pengar som de trott, och därmed kan de inte betala enligt de uppsatta villkoren.

Hur gör jag?

Jag ser till att diversifiera mig och har en del kapital placerat hos diverse crowdfundingprojekt, som exempelvis;

  • Brocc, lån till privatpersoner
  • Kameo, lån till fastighetsprojekt och företag
  • Lendify, lån till privatpersoner
  • Tessin, lån till fastighetsprojekt

Dessa investeringar innebär alltid en risk, men det gör investeringar på börsen också — och om man investerar pengar överhuvudtaget är det alltid något man måste vara medveten om.

Dock tycker jag dessa crowdfundingprojekt ger en schysst avkastning utöver börsen, med stadiga kassaflöden från både privatpersoner och företag.

Hantera risken

Just fastighetsprojekt i attraktiva orter kan ju anses som relativt säkra investeringar, förutsatt att det är bra folk som genomför dem och att de inte uppenbart är för dyra.

Tänk bara på att hellre ta flera mindre investeringar än en större investering, så att du sprider din risk så mycket du kan. Välj så bra kreditbetyg du kan oavsett vilken plattform du använder, och välj inte låntagare utifrån förväntad avkastning.

Alla investeringar innebär en risk, men om vi bara gör det så riskmedvetet och försiktigt som det bara går kan vi få bra avkastning utan att förlora kapitalet.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.