Sveriges mest älskade investmentbolag Investor spekuleras snart genomföra en 4:1 aktiesplit. Här samlar jag allt du behöver veta inför splitten.
Det svenska investmentbolaget Investor är ett av Sveriges mest populära investmentbolag — och dessutom en av de mest populära aktierna oavsett kategori.
Med tanke på deras historiska avkastning är det inte svårt att förstå; det har helt enkelt varit enkelt att bli rik genom att köpa aktierna och återinvestera utdelningen år efter år.
Innehåll
- Investor aktiesplit
- Datum för Investors aktiesplit
- Vad är en aktiesplit?
- Fler har råd med Investor
- Detaljer
Investor aktiesplit
Nu pratas det om att bolaget med stor sannolikhet snart kommer att göra en aktiesplit som innebär att både aktiekursen och utdelningarna därefter blir en fjärdedel av vad de är idag. Detta leder dock naturligt till en del frågor — vad är egentligen en aktiesplit, och hur påverkar det mig som aktieägare?
Den som äger aktier idag kan vara lugn; det enda som händer är att du morgonen efter splitten genomförs har fyra gånger så många Investor i din aktieportfölj.
Den som inte äger några aktier kan faktiskt också vara lugn, för efter splitten är det billigare än någonsin att köpa sig en av Sveriges mest älskade aktier.
Datum för Investors aktiesplit
I skrivande stund finns det faktiskt inte något officiellt datum för aktiesplitten av Investor, utan förslaget kommer att tas upp på bolagets årsstämma den 5 maj 2021. Med största sannolikhet kommer vi dock få se den genomföras någon gång under sommaren eller början av hösten.
Därmed är utdelningen på 10 SEK som betalas ut den 12 maj 2021 säker, och efter det återstår att se om bolaget genomför en split innan nästa utdelningstillfälle den 11 november 2021.
Jag kompletterar givetvis artikeln så snart detta bekräftas officiellt av Investor.
Bekräftade datum
Tillägg till artikeln: Aktiespliten blev, som förväntat, genomröstad på bolagsstämman den 5 maj. Datumet för aktiesplit av Investor A och Investor B beslutades till onsdagen den 19 maj 2021.
Den sista handelsdagen innan denna aktiesplit är därmed tisdagen den 18 maj 2021.
Vad är en aktiesplit?
En aktiesplit är precis vad det låter som — man delar upp aktien i mindre delar, och alla som äger aktien innan splitten får ett utökat antal aktier utifrån det ratio som splitten genomförs med. Detta görs för att justera aktiens pris, oftast för att man vill ha en så lätthanterlig storlek som möjligt — både för privata sparare och stora fondbolag.
Det ratio som väljs inför en aktiesplit kan vara vad som helst, och i fallet Investor har man satt raito till 4:1. För varje aktie i din portfölj kommer du alltså få fyra aktier efter det att aktiesplitten är genomförd.
Det finns även något som kallas för omvänd aktiesplit, vilket då är den raka motsatsen; då kanske det finns för många aktier på marknaden, eller till för lågt pris. En omvänd aktiesplit låter bolaget klumpa ihop dem, med samma mål som en aktiesplit — att underlätta aktiehandeln och hanteringen av aktierna.
Exempel på aktiesplit
Följande exempel gör det enklare att förstå aktiesplit och omvänd aktiesplit:
- Aktiesplit 4:1 innebär att befintliga ägare får 4 gånger så många aktier som innan, och att priset sjunker till en fjärdedel av priset.
- Aktiesplit 10:1 innebär att befintliga ägare får 10 gånger så många aktier, och att priset blir en tiondel av det befintliga
- Omvänd aktiesplit 1:2 innebär att befintliga ägare får hälften så många aktier samt att priset blir dubbelt så högt som idag.
Det är alltså fritt fram för bolagen att justera antalet aktier på marknaden, i de flesta fall för att hålla en sund prisnivå och för att hålla en god handelsvolym; man vill att så många som möjligt ska ha råd att handla aktierna.
Bolag utan aktiesplit
Det finns dock aktier i stora bolag som aldrig har genomgått en aktiesplit; ett exempel på detta är det amerikanska investmentbolaget Berkshire Hathaway Inc Class A som idag kostar inte mindre än 395 731 USD — alltså lite mer än 3,4 miljoner SEK för en enda A-aktie.
Detta samtidigt som bolagets B-aktie — Berkshire Hathaway Inc Class B — bara kostar 262,68 USD. För den som vill köpa en aktie i succébolaget är det alltså lite rimligare att köpa B-aktien än A-aktien. Det finns helt klart en viss prestige i att aldrig splitta A-aktien.
Fler har råd med Investor
En positiv effekt med en aktiesplit som denna är att fler kommer få råd att månadsspara i en kvalitetsaktie så som Investor — detta eftersom majoriteten av svenska sparare inte sparar så pass mycket så att det räcker till aktien, som i dagsläget kostar strax över 700 SEK.
Efter att Investor genomgår en 4:1 aktiesplit landar priset istället på en fjärdedel av det nuvarande, vilket i skrivande stund blir strax under 180 SEK;
( 707,80 / 4 ) = 176,95 SEK
Därmed kommer även de som månadssparar 500 SEK att kunna köpa två Investor i månaden, och alla som sparar mer än så har möjlighet att köpa ännu fler än de brukar — alla blir vinnare!
Detaljer
- Namn: Investor A
- ISIN: SE0015811955
- Senaste kurs: 707,80 SEK
- Utdelning: 14 SEK
- Utdelning per halvår: 10 SEK (maj), 4 SEK (november)
- Direktavkastning: 1,98 %
Relaterade värdepapper
De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.
Värdepapper | Ticker | |
---|---|---|
Berkshire Hathaway Inc Class A | BRK.A | |
Berkshire Hathaway Inc Class B | BRK.B | |
Investor A | INVE A | |
Investor B | INVE B |
Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.
Mycket spännande och bra artikel. Jag tycker personligen det är bra med att sprita och att fler får chansen att äga stärker företagets identitet i min mening.
Tack
Ärligt talat tycker jag det känns ganska smart av Investor att köra en split och hålla kvar priset på en bra nivå för vanliga sparare. Bra beslut av dem!