Jag har ökat i Sampo

Köpläge när Sampo faller ytterligare!

Finländska Sampo med Björn Wahlroos i spetsen har lite motvind på börsen — bara att tacka, ta emot och fylla på portföljen med detta utmärkta bolag.

Kursen dippade ner under 40 EUR en stund under dagen, då jag passade på att köpa på mig ett gäng. I skrivande stund har kursen återhämtat sig någorlunda och har kämpat sig över 40-strecket igen.

I och med köpet landar Sampo på 5,60 % av portföljens totala värde, och hjälper mig att vikta ner mina just nu tyngsta innehav — Realty Income och Brookfield Renewable Partners.

Utländsk källskatt

Anledningen att köpa aktien i en kapitalförsäkring istället för investeringssparkonto är att ens egen ekonomi inte avgör huruvida man får tillbaka källskatten eller ej — istället är det försäkringsbolaget, i mitt fall Avanza, som begär tillbaka källskatten.

Beroende på vilket land du handlar från och vilken typ av värdepapper det rör sig om är källskatten på 0-30 % av utdelningens värde.

Enligt Avanza räknar man med att få tillbaka all källskatt sedan man uppdaterat sina rutiner under hösten 2017 och våren 2018. Viktigt att känna till är dock att det kan ta upp till tre år att få tillbaka källskatten — förhoppningsvis lagom tills man har glömt bort den och får en glad överraskning!

Utdelning från Sampo

På grund av att kursen har seglat nedåt senaste året — den har faktiskt backat hela 11 % på ett år — har direktavkastningen hoppat upp till en mycket fin nivå. Förhoppningsvis kan de nästa år fortsätta med minst samma utdelning som i år, vilket gör att direktavkastningen är mycket trevlig just nu.

Ha en fin kväll allesammans!

Detaljer

  • Aktie: Sampo Oyj A
  • Köpkurs: 39,55 EUR
  • Direktavkastning: 6,57 %
  • Kontotyp: Kapitalförsäkring

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Sampo Oyj ASAMPO

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.