Kommer Netflix börja betala utdelning?

Under morgonen dök frågan upp när Netflix börjar betala utdelning — här tar vi därför en titt på bolagets förutsättningar för just det; kan de börja betala utdelningar till aktieägarna framöver?

Ingen har väl missat att Netflix tagit i stort sett hela världen med storm sedan de lanserade sin streamingtjänst 2007. Här i Sverige, och Norden som helhet, fick vi vänta till 2012 innan de slog upp dörrarna, men även här har det gått väldigt bra för deras expansion.

Den senaste rapporten visar dock att de inte expanderar riktigt så explosionsartat som de tidigare gjort, vilket i sig är naturligt — det går inte att öka hur snabbt som helst i all evighet.

Nu börjar marknaden oroa sig om deras nästa rapport som kommer i dagarna, och dessutom visar Netflix en strutsmentalitet när de pratar om tjänster från konkurrenter som Disney och hur de inte anser att konkurrensen påverkar dem, vilket kan tyckas är lite väl naivt.

Kan Netflix betala utdelning?

Så dök frågan upp på Twitter i morse, huruvida Netflix kan tänkas börja betala utdelning. Om man undrar över det bör man reflektera en sekund över vilken typ av bolag det rör sig om; ett expansivt techbolag, och dessutom ett av de mest hypade som finns.

Vi börjar med lite fundamentala siffror för att se hur bolaget mår och vilka framtidsutsikter de har:

 • Börsvärde: 153,97 miljarder USD
 • P/E-tal: 131,59
 • Vinst per aktie: 2,68 USD
 • Vinsttillväxt Q1 YOY: - 27,80 %
 • Skuldsättning: 10,36 miljarder USD
 • Kassaflöde: -1,24 miljarder USD

Så, samtidigt som en aktie kostar 352,93 USD för tillfället har Netflix en vinst per aktie om 2,68 USD. Denna siffra kan vi utgå från i vår utdelningsberäkning.

Om vi leker med tanken att de har ett Payout Ratio på 50 % — alltså andelen bolagets vinst som betalas ut som utdelning — innebär det att deras utdelning landar på 1,34 USD per aktie.

Tyvärr innebär vår utdelning på 1,34 USD per aktie en direktavkastning på låga 0,38 % — som antagligen inte lockar en enda utdelningsinvesterare, någonsin.

Din upplevelse är inte din investering

Det är viktigt att skilja på begreppen bra tjänst och bra investering — faktum är att de inte alls hör ihop, även om många lätt förväxlar dem.

Vi kan ta den svenska musiktjänsten Spotify som exempel. För oss som konsumenter är tjänsten helt otrolig; vi får tillgång till miljontals låtar till en billig månadskostnad, färdiga spellistor, automatisk radio baserat på låtar eller egna spellistor, förtur till biljettsläpp, offlineläge, familjedelning, och så vidare — precis allt man kan tänka sig som konsument av just musik.

Men hur är det med bolaget Spotify? Den eviga förlustmaskinen, som inte har en hållbar affärsmodell utan betalar ut mer royalties än de får in i abonnemangsavgifter. Där börsnoteringen gick ut på en enda sak; en chans för de ursprungliga investerarna att casha in, och lägga över förlustmaskinen på spända privatpersoner. Aktien är nu värd mindre än när den börsnoterades.

Netflix går att diskutera i ungefär samma banor — aktien i sig har gjort en otroligt fin resa de senaste åren, men med ett P/E-tal på över 130 är det ingenting annat än en vadslagning om att de:

 • alltid kommer expandera som de gjort hittills (vilket redan börjat mattas av)
 • aldrig få nya konkurrenter (vilket de nu får) och
 • att de kommer lyckas bättre än sina konkurrenter med sitt egna content, vilket de inte gör

Många påstår att Netflix bara behöver "sluta expandera" för att rädda sin vinst när tiderna blir tuffare; stryp utgifterna och sluta låna pengar för att göra content, så ökar vinsterna. Problemet är bara att om de gör det — och därmed stoppar både produktion av content och tillströmning av nya användare — kommer de tappa sina befintliga kunder som tröttnar.

Bolaget får inte tappa momentum, och däri ligger risken.

Slutsats

Som utdelningsinvesterare finns ingen anledning att äga Netflix, och om de mot förmodan skulle börja betala utdelningar finns ingenting som talar för att det kommer bli en tilltalande direktavkastning.

Det rör sig om ett techbolag under aggressiv expansion — något man inte får blunda för utan istället ta i beaktning; kanske är det precis vad du är ute efter.

Det enda jag vet är att det inte är en stabil och långsiktig utdelningsinvestering, och därför håller jag mig på avstånd.

Detaljer

 • Namn: Netflix Inc
 • ISIN: US64110L1061
 • Senaste kurs: 352,93 USD
 • Utdelning: 0 USD
 • Direktavkastning: 0 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Netflix IncNFLX
 Walt Disney CoDIS
 Spotify Technology SASPOT

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.