Köpläge NCC?

NCC meddelar — på kvällen innan sin planerade rapportdag — att de halverar sin utdelning till följd av 2018 års resultat.

Det svenska bygg- och anläggningsföretaget NCC hade ett tufft 2018, där det var tydligt att bolaget behövde se över sin organisation för att öka lönsamheten. Ingen hade dock förutspått att de skulle sänka utdelningen riktigt så här mycket.

Halverad utdelning

Sänkningen av utdelningen som betalas ut 2019 är från 8 ner till 4 SEK per aktie — trots att de ”egentligen” har kapital att klara av åtminstone en oförändrad utdelning.

Även om Byggmax satte (sänkte?) ribban när de slopade utdelningen häromdagen hade det som aktieägare inte känts bra med halverad utdelning i NCC — ännu äger jag inga aktier i bolaget.

Man bör dock se det som positivt att ledningen är så pass medvetna om bolagets förutsättningar att man tar risken att sänka rejält — det är värre att sitta och le i ett sjunkande skepp.

Köpläge?

Frågan nu är givetvis om det inte börjar dukas upp för ett ypperligt köptillfälle i NCC; aktien har gått back 31,11 % de senaste fem åren, och om det kraschar tillräckligt mycket på börsen idag kan det bli en fin inträdeskurs.

Med 25 minuter kvar till börsen öppnar är det bara att hålla i hatten — kanske blir det NCC idag!

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 NCC ANCC A
 NCC BNCC B
 Byggmax GroupBMAX

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.