Kreditkort utan avgifter från Klarna

Klarnas kreditkort sägs vara helt utan avgifter — eller är det för bra för att vara sant? Jag beställde hem ett för att testa deras lösning.

Semestertiderna närmar sig, och naturlig är därför frågan om vilket kreditkort som är bäst inför semestern, om det så rör sig om bonuspoäng, cashback, valutaväxlingsavgifter, årsavgifter eller annat.

Det jag är ute efter är ett kort där jag kan småhandla utomlands utan att betala påslag för att jag handlar i andra valutor än SEK. Resan har jag redan bokat med hjälp av Marginalen Traveller, där reseförsäkring ingår och man nu slipper årsavgiften.

När jag letade runt hittade jag till slut ett gäng intressanta kort, där Klarna var ett av de få som faktiskt var utan både årsavgift och avgift för att göra köp i utländska valutor (valutaväxlingsavgift).

Ansökan och leverans

Själva ansökan är riktigt smidig och görs direkt i Klarna-appen (på iPhone i mitt fall). Därefter får man välja hur man vill att kortet ska se ut — det finns några olika utseenden — samt vilken kod man önskar.

Kortet kommer sedan hem i ett sönderblingat kuvert som är beklätt med ”päls” på insidan. Jag har ingen aning om varför Klarna gör på det sättet, för exklusivt kändes det inte.

Ett gott skratt fick jag dock, speciellt när jag reflekterar över att Klarna just gjort sitt första negativa kvartal sedan de blev publika, och att deras kreditförluster ökat markant den senaste tiden.

(Har Klarnas affärsmodell kanske gjort sitt nu när skulderna har ökat färdigt bland hushållen?)

Smidigt att handla

Kortet som sådant kan jag absolut inte klaga på — det är lite skönt räfflat, går att blippa med och jag får en notis i appen när jag handlat.

Kortet har även stöd för Apple Pay, som dessutom konfigurerades helt automatiskt från Klarna-appen på telefonen, men jag har inte förstått var det är tänkt att jag ska handla med just Apple Pay — eller hur det ens fungerar...

Men jag ska försöka testa det!

”Inga avgifter” är en tolkningsfråga

När det kommer till Klarnakortet och att det är utan avgifter så stämmer det påståendet, men samtidigt gör det inte det.

Rörande både årsavgiften och valutaväxlingsavgifter är jag och Klarna helt överens — dessa avgifter tas inte ut, så det är bra.

Däremot måste du betala alla köp inom 14 dagar för att du inte ska behöva betala någon avgift, vilket är betydligt mindre än de flesta konkurrenters 55 dagar.

Problemet med detta är att det förstör hela poängen för många att ens använda ett kreditkort; det blir enklare att få en överblick, och man betalar bara en gång.

Om du vill nyttja kortet som alla övriga kreditkort — det vill säga att du betalar som du önskar under månaden och sedan får alla köp sammanfattade på en månadsfaktura — innebär det att Klarnas kreditkort inte är utan avgifter.

Ingen bonus, ingen försäkring

Både bonussystem och försäkringar som ingår saknas helt med Klarnas kreditkort. Jag som tagit för givet att det är just detta som avgör vem som väljer olika kreditkort har Klarna valt att helt strunta i dem.

För mig för det inte så mycket då jag mest tänkte småhandla med Klarnas kreditkort, men jag blir ändå förvånad att de inte erbjuder vare sig bonuspoäng, cashback eller försäkringar.

Rörigt att följa upp

Vill man slippa avgifter ger varje litet köp i olika butiker ett pling från appen och en separat betalning att godkänna, och detta blir snabbt ganska rörigt när man ska följa upp sina köp på banken, eftersom det bara står ”Klarna” överallt.

Så här ser det ut hos SEB efter att jag har godkänt ett gäng betalningar i Klarnas app:

Varenda köp dras separat via autogiro, vilket bara är konstigt. Vad håller ni på med? Hur ska jag följa upp det här?

Dra alla godkända betalningar som en större post istället, och ge mig ett referensnummer där jag ser vilka köp som omfattas i appen. Det här ger mig ingenting.

En bra app

I Klarnas app kan man bläddra bland alla transaktioner, se vad som behöver betalas i närtid, kontakta kundtjänst via chatt, kolla sin PIN-kod och en del annat.

Även här är det dock svårt att få samma typ av överblick i en app som dessutom ska visa bilder och annat, som på en strukturerad och tydlig faktura i PDF-format.

I övrigt är appen riktigt bra och snabb. En nackdel är att man inte kan se något saldo på kortet — det enda man kan göra är att ”testa” ett köpbelopp. Appen svarar sedan om det är för stort eller om ”det borde funka”.

Jag är kanske för gammal med mina 35 år, men jag föredrar faktiskt att kunna se exakt hur många ören som kvarstår på kortet.

Påminnelseavgift per köp

Så vad innebär det att varje köp ligger separat på mitt Klarnakort? Jo, om du missar att betala dina köp i tid anser sig Klarna ha rätt att lägga en påminnelseavgift för varje försenat köp.

Detta innebär alltså att du får en avgift om 60 SEK för en försenad betalning på 50 SEK, och sedan 60 SEK ytterligare om du glömt ett till.

Storleken spelar ingen roll, och antalet spelar heller ingen roll. Här har jag svårt att tänka mig att Klarna har någon som helst anledning till detta, förutom att försöka lura till sig avgifter.

Kundtjänst

Klarnas kundtjänst går att nå dygnet runt via chatt, vilket är betydligt bättre än i stort sett alla konkurrenter.

Jag har strulat till det några gånger och glömt betala i tid — dock inte köp gjorda med kortet — och då har de skjutit på datumet varje gång, utan minsta problem.

Utöver det har jag inte hatt så mycket med dem att göra, men de verkar svara snabbt när man än hör av sig och har som sagt öppet dygnet runt.

Sammanfattning

Kreditkortet från Klarna är ett suveränt kreditkort för de som vill handla smidigt utomlands, men för med sig nackdelar som — även om de är naturliga för kreditkort — försätter kunden i märkliga situationer.

Försengsavgiften blir snabbt ovanligt hög om man råkar glömma att betala, och eftersom det kan vara svårt att få en överblick tror jag risken att råka på den är extra hög med just Klarnas kreditkort.

Många kan säkert även få för sig att man ska betala i slutet av månaden, eftersom de är vana vid att kreditkort fungerar så.

Bra

 • Ingen årsavgift
 • Ingen valutaväxlingsavgift
 • Ingen avgift för kontantuttag
 • Riktigt bra kundtjänst
 • Smidig app
 • Stöd för Apple Pay

Överlag starka fördelar, även om jag blir ganska irriterad på nackdelarna.

Dåligt

 • Ingen månadsfaktura då alla köp hanteras separat (för att slippa avgifter)
 • Påminnelseavgift per köp
 • Inga försäkringar ingår
 • Inget bonussystem
 • Går ej att se faktisk kredit

Det blir snabbt ganska svårt att få en överblick av sina köp, speciellt om man använder kortet till hela familjens inköp. Klarna livnär sig på skuldsättning och tar alla tillfällen att göra köpupplevelsen enklare så att man handlar mer.

Slutsats

Oavsett vilket är det ett smidigt kort för den som sköter sig och har koll på sina pengar. Önskar man reseförsäkring, bonuspoäng eller cashback bör man välja en annan kortutgivare — jag valde som sagt Marginalen Traveller.

För just det jag var ute efter tycker jag dock att Klarna-kortet är värt det för vad jag behöver — trots ganska stora nackdelar — eftersom jag enkelt kan handla utomlands, utan att behöva betala extra för att köpet sker i utländsk valuta.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har sju kommentarer.
  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   För just det här ändamålet — handla utomlands — fungerar det dock klanderfritt för min del. Vilket kort rekommenderar du?

 1. AdayAday

  Ingen försäkring livsfarligt fick en hjärtattack på väg till usa kortet betalade hela vården värde 1,5 miljoner med eftervård. Tack american express.

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Jag håller helt med, att betala en resa med Klarnas kreditkort är inte något jag skulle rekommendera, eftersom det helt saknar inkluderade försäkringar, som jag skrivit ovan. Det finns bättre kort för det, men för just detta tycker jag Klarnas kort lämpar sig fint.

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Dan, tack för tipset!

   Jag har beställt ett PFC och återkommer med en recension så snart jag fått det.

 2. JanJan

  Pfc kortet får ej användas för spel eller vuxenunderhållning det funkar alltså inte på atg tex mkt sjukt men sant