Lägre fondavgifter med Savr

Hos den svenska uppstickaren Savr får du tillbaka mycket av de avgifter du normalt sett betalar till fondbolagen och nätmäklarna.

Jag skriver ofta om hur viktigt det är att minimera sina avgifter när man sparar pengar — till exempel handel med börshandlade fonder genom Nordnets Månadsspar ETF där man slipper courtage — och nu har det alltså kommit till fondsparande.

Likt hur det fungerar i premiepensionen får du hos Savr tillbaka en stor del av de avgifter fondbolagen tar för sina fonder, som normalt sett dras som provision till mäklaren — exempelvis Avanza eller Nordnet.

Idén är att erbjuda vanliga fonder till lägre avgifter. Det finns inga transaktionsavgifter vid köp och sälj, men Savr tar ut en avgift för själva tjänsten om 0,09 % per år.

Lägre avgifter

Målet är alltså att minska avgifterna för dig som sparare, och att uppmana till sparande genom att förenkla upplägget så mycket det går för dig som kund.

Här har jag letat fram några fonder hos dem, med avgiften hos Savr jämfört med den ursprungliga avgiften på respektive fond:

Skagen

  • SKAGEN Global A: 0,36 % mot 1,02 %
  • SKAGEN Vekst A: 0,45 % mot 1,11 %

Spiltan

  • Spiltan Aktiefond Stabil: 0,96 % mot 1,62 %
  • Spiltan Aktiefond Sverige: 0,97 % mot 1,63 %
  • Spiltan Globalfond Investmentbolag: 0,40 % mot 0,56 %

Handelsbanken

  • Handelsbanken Amerika Tema: 0,91 % mot 1,62 %
  • Handelsbanken Svenska SMB: 0,88 % mot 1,54 %

SEB

  • SEB Globalfond C USD - Lux: 0,99 % mot 1,65 %
  • SEB Bioteknikfond D EUR - Lux utd: 0,91 % mot 1,57 %
  • SEB Teknologifond D USD - Lux utd: 0,92 % mot 1,58 %

Detta är bara några exempel; det totala utbudet hos Savr består av över 1 300 fonder, men det ger en fingervisning om hur rabatterna fungerar.

Det viktiga i de här fallen är att fonder som i normala fall kan vara lite för dyra för att ha i portföljen — exempelvis de med en förvaltningsavgift på över 1 % — helt enkelt blir billiga nog att faktiskt investera i.

Över tid gör avgifterna väldigt stor skillnad på din totala avkastning, så om du vill investera i någon av de här fonderna är det viktigt att hitta den plattform som ger dig lägst avgifter.

Ett vanligt ISK

Det kontot som öppnas hos Savr är ett vanligt investeringssparkonto, som fungerar precis som hos andra aktörer med schablonbeskattning och investerarskydd.

Alla värdepapper du köper genom tjänsten ligger hos det svenska bolaget Fondab AB, med 20 års erfarenhet av fondhandel.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.