Låna ut pengar med Brocc

Utöver Lendify finns en del andra utlåningstjänster för så kallade "person till person"-lån. En av tjänsterna är Brocc, tidigare kända under namnet Sparlån.

Namnet Brocc är till synes nytt på utlåningsmarknaden, men tjänsten i sig är inte ny — faktum är att den tidigare tjänsten Sparlån har bytt namn till Brocc efter en rebranding med hjälp av varumärkesbyrån Lynxeye. Verksamheten är densamma efter namnbytet; att erbjuda "person till person"-lån (även kallat P2P-lån eller "Peer to Peer"-lån), precis som t.ex. Lendify.

Investera hos Brocc

Den minsta investeringen hos Brocc är 10 000 kr, och du kan välja att betala in summan via antingen bankgiro, Swish eller insättningstjänsten Trustly, där du kan sätta in större summor pengar från vilken som helst av de svenska storbankerna.

Därefter ställer du in din investeringsprofil, där du får välja vilken risk du är villig att ta samt hur länge du önskar investera. De olika preferenserna innebär olika avkastning, och en ögonblicksbild är sammansatt nedan.

Risk Tid Avkastning
Bas Standard (5 år) 6,5 %
Bas Kort (3,5 år) 5,6 %
Offensiv Standard (5 år) 9,7 %
Offensiv Kort (3,5 år) 8,8 %

Utifrån ovanstående parametrar väljer du alltså själv vilken risk du är villig att ta samt hur länge du vill att lånets återbetalningsperiod ska vara. Målavkastningen går på så sätt att få mellan attraktiva 5,6 % och 9,7 %.

Risker?

Men hur ligger det till med riskerna när man investerar i "person till person"-lån? De flesta har ungefär samma villkor, men för säkerhets skull går vi igenom det nedan.

1. Konkurs

Om Brocc går i konkurs riskeras inte de redan upprättade lånen, eftersom Brocc endast agerar som förmedlare när lånen skapas. När du investerar i utlåning lånar du inte ut några pengar till Brocc som företag utan direkt till låntagaren.

Skulle förmedlaren (Brocc) i sig gå i konkurs finns tecknade lån kvar och Lindorff tar över hanteringen av lånens inbetalningar.

2. Risk

Investeringar innebär alltid en risk, och risken vid utlåning är att någon eller några av låntagarna blir oförmögna att betala tillbaka lånet de har tagit. Det positiva är att risken i utlåningen sprids ut på många olika låntagare, vilket gör att eventuella kreditförluster minimeras.

Registrera dig hos Brocc

Om du vill investera hos Brocc öppnar du ett investeringskonto genom att besöka den här länken och signerar med Mobilt BankID.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.