Loopia fyrdubblar sina priser

Webbhotellet Loopia skrämmer bort mig som flerårig kund genom att höja priserna över en natt. Girighet verkar vara det nya ledordet hos aktören som tidigare var ett av Sveriges bästa webbhotell.

Det tidigare Visma-ägda webbhotellet Loopia har köpts upp av riskkapitalfonden Axcel, och som ett brev på posten höjs nu priserna för deras kunder — tyvärr med ett helt bisarrt belopp.

Fyra gånger dyrare

Faktum är att Loopia höjer priset hela fyra gånger om; nu vill de ha över 9 000 SEK för samma webbhotell som jag betalade mycket mindre för året innan. Fakturan ser ut så här:

Paketet i sig är Företagspaket Plus, vilket ger 200 GB utrymme i kombination med ett obegränsat antal MySQL-databaser. Visst är det gott om plats, men du når bara ytan via vanlig okrypterad FTP och du når bara dina MySQL-servrar via okrypterad trafik — oacceptabelt år 2019.

Vidare upplevde jag "Tillfälligt avbrott" i stort sett dagligen, då en eller flera sajter plötsligt var otillgängliga i upp till en timme, helt utan någon anledning. Eftersom Loopias support inte kunde svara på varför det hände och bara bekräftade att det hände slutade jag till slut att felanmäla det — dock har jag givetvis underlag i form av tillgänglighetsmätningar.

Lämnar Loopia

Så vad händer när ett företag plötsligt fyrdubblar priset för kunderna? De flyr, så klart. Redan dagen efter den nya fakturan kom hade en testperiod inletts hos en konkurrerande aktör — som visade sig erbjuda en både snabbare och bättre byggd plattform än vad Loopia ens är i närheten av.

Det Loopia måste ordna om de på allvar vill ha seriösa kunder är följande:

 • Inga fler dagliga (!) tillfälliga avbrott
 • Säker anslutning istället för vanlig FTP
 • Säker databasanslutning via SSH-tunnel
 • Ta bort databasbegränsning om 2 GB
 • Sänk priset med 80 %

Om inte ovan rättas till är Loopia ett sjunkande skepp bortom räddning. Man kan inte höja priserna utan att erbjuda en tjänst av absoluta toppklass — speciellt inte när konkurrenterna är både bättre och billigare.

Positivt för mig

När allt kommer omkring blev det en positiv förändring för mig. Flytten till konkurrenten gick väldigt smidigt, och allt visade sig fungera långt över mina förväntningar — som under flera år skjutits i sänk av Loopia.

Det här blev alltså sista spiken i kistan för min och Loopias affärsrelation, vilket är skönt. Jag önskar dem all lycka framöver, men jag hoppas verkligen att de ser över sin säkerhet och sitt tjänsteutbud.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har två kommentarer.
  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Göran! När man letar svenska webbhotell märker man snabbt att det tyvärr inte finns så många seriösa aktörer att välja mellan.

   Baserat på antalet positiva omdömen på olika sajter om ämnet fanns det dock en aktör som stod ut var man än tittade; Inleed. De visade sig ge både utomordentlig service, bra säkerhet och en stabil miljö, så det är där sajten rullar sedan några veckor tillbaka.