Hög sparränta hos Lunar

Äntligen går det att få hög sparränta utan att binda upp pengarna — säg hej till Lunar.

Att ha pengar på ett vanligt sparkonto ser jag som en självklarhet; det som bör ligga där är den akuta buffert du behöver för att klara oförutsedda utgifter.

När man börjar leta efter bra sparkonton inser man dock ganska snabbt att det faktiskt inte finns något riktigt bra alternativ; antingen behöver du binda upp pengarna i ett år eller mer, eller så får du ingen inlåningsränta (sparränta) alls.

Innehåll

Högsta sparräntan

Uppstickaren Lunar erbjuder — precis som konkurrenter som PFC — ett gratis betalkort och lite andra banktjänster. Det som dock gör att de sticker ut är att de erbjuder hela 1 % sparränta på dina insatta pengar från den första kronan. Det är den högsta sparräntan utan bindningstid på marknaden just nu.

Sparräntan hos Lunar på 1 % av det insatta kapitalet per år gäller upp till 100 000 SEK.

Jag hade gärna sett att det inte fanns en gräns utöver den vanliga för insättningsgarantin, men oavsett är det ett riktigt bra sparkonto för hushållets buffert.

Vad är Lunar?

Den danska banktjänsten Lunar startades redan 2015, och har sedan dess expanderat till både Norge och Sverige — och dessutom fått en riktig banklicens, vilket bland annat medför att de erbjuder insättningsgaranti på sina sparkonton.

Utöver ett betalkort som är helt gratis och en bra banktjänst där du kan samla ihop dina konton från andra banker erbjuder Lunar alltså även ett sparkonto, där man ger sina kunder 1 % ränta på insatta pengar från den första kronan, helt utan bindningstid.

Uppköp av Lendify

Den svenska utlåningsaktören Lendify, som låter oss investera i privatlån på ett oslagbart smidigt sätt, blev uppköpta av Lunar tidigare i år — och det var faktiskt det som gjorde att jag blev intresserad av bolaget.

De investerar alltså även i andra sparformer samtidigt som de erbjuder den högsta räntan utan bindningstid; det bådar gott för framtiden.

Öppna konto hos Lunar

Att komma igång med Lunar är precis så enkelt som man hoppas när det handlar om moderna banktjänster. De enda kraven för att bli kund är att du:

  1. är 18 år gammal
  2. har tillgång till Mobilt BankID
  3. har en svensk legitimation

Eftersom det inte rör sig om några krediter eller liknande är det de enda kraven som finns för att öppna ett konto; det finns alltså inga krav på inkomst eller sparande sedan tidigare.

1. Ladda hem appen

Till att börja med behöver du installera appen, som finns för både iOS- och Android-enheter:

Så snart du laddat hem appen till din telefon eller pekplatta kan du påbörja ansökan. Har du inte din telefon i närheten kan du ange ditt telefonnummer, så skickar de länken till dig.

2. Kundkännedom

Som vanligt när man blir kund hos en bank behöver man svara på ett antal frågor om sig själv, bland annat om man är i en politiskt utsatt ställning eller om man betalar skatt i andra länder än Sverige. Detta kallas för kundkännedomsfrågor och är ingenting unikt för Lunar, utan är ett lagkrav för banktjänster i Sverige för att motverka penningtvätt.

3. Bild på pass eller körkort

Eftersom Lunar är baserat i Danmark behöver man också stärka sin identitet genom att skicka in en bild på sitt pass eller körkort. Detta kan så klart kännas märkligt eller jobbigt, men överföringen sker över krypterade kanaler och är vanligt när det gäller utländska banktjänster.

4. Vänta på godkännande

När du har svarat på kundkännedomsfrågorna, bekräftat din identitet och godkänt avtalet behövs manuell handpåläggning från Lunar för att se att allt ser bra ut. Så snart de har godkänt din ansökan — något de säger sker inom 48 timmar — kan du börja använda appen och sätta in pengar på ditt nya sparkonto.

Håll koll på sparkonton

Jag har skrivit ihop en artikel där jag samlar de bästa apparna för ett bra och enkelt sparande. Läs mer här:


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.